2 opakowania serka wiejskiego (2 x 200 g, łącznie 400 g)
2 szklanki płatków owsianych górskich
łyżka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
1,5 łyżki (jedna cała i pół łyżki) miodu w formie płynnej lub więcej np. 2 łyżki dla słodszych gofrówmiód jest opcjonalny, ale polecam go użyć
Instructions
Umieść w blenderze wszystkie składniki, czyli jajka, serek wiejski, płatki owsiane górskie, sól, miód w formie płynnej oraz ekstrakt waniliowy. Ekstrakt waniliowy jest opcjonalny. Miód również jest opcjonalny, ale mocno polecam go dodać, żeby gofry były nieco słodkie. Początkowo blendowanie może być nieco trudniejsze ze względu na dużą ilość płatków owsianych, ale wystarczy co jakiś czas wyłączyć blender i przemieszać składniki łyżką lub widelcem, by ułatwić pracę blendera i uzyskać gładką konsystencję.
Rozgrzej gofrownicę i delikatnie natłuść ją olejem. Kiedy gofrownica będzie rozgrzana, to wylej przygotowane ciasto na gofrownicę (około 3 łyżki), delikatnie zamknij i piecz, aż gofry będą złociste i chrupiące, przez około 3 minuty. Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami.
Video
Notes
1 gofr (1/6) będzie miał w przybliżeniu 245 kcal oraz około 14,5 g białka!