Przed rozpoczęciem przygotowania zupy pokrój wszystkie warzywa. Cebule pokrój na małe kawałki, marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a kalafiora pokrój na mniejsze kawałki (wielkość zależy do Ciebie). Ząbki czosnku zetrzyj na tarce o małych oczkach albo przeciśnij przez praskę.W garnku rozpuść masełko wegańskie albo zwykłe masło. Jeśli używasz zwykłego masła to dolej też trochę oleju roślinnego albo oliwy z oliwek. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Smaż około 5 minut, od czasu do mieszając. Pod koniec smażenia dodaj starte ząbki czosnku, przemieszaj i przesmaż czosnek z warzywami około jedną minutę. Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż warzywa z mąką około pół minuty. Kiedy nie będzie już białych śladów mąki, to wlej bulion albo rosół. Jeśli dodajesz rosół, to pamiętaj, żeby był czysty, przelany wcześniej przez sitko. Podczas wlewania bulionu albo rosołu, cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i wrzuć pokrojonego na małe kawałki kalafiora, dodaj pieprz i sól oraz zioła prowansalskie. Gotuj kalafior pod przykryciem na małym ogniu około 15 – 20 minut, tak aby kalafior był miękki, a zupa zgęstniała.
Następnie wlej mleko oraz dodaj natkę pietruszki. Zamieszaj i podgrzewaj zupę jeszcze z jedną minutę. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. To już wszystko 🙂