Zupa kalafiorowa z dodatkiem marchewki.
Pyszna, szybka i łatwa w przygotowaniu gęsta zupa kalafiorowa z dodatkiem marchewki. Idealna dla całej rodziny!
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
- 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu
- około 80 g masełka wegańskiego Naturale lub 50 g masła plus 3 łyżki oleju roślinnego/oliwy z oliwek
- jeden duży kalafior lub dwa małe (łączna waga to około 1600 - 2000 g)
- 500 g marchewek
- jedna średnia cebula
- szklanka mleka krowiego, najlepiej 3,2 %
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
Przed rozpoczęciem przygotowania zupy pokrój wszystkie warzywa. Cebule pokrój na małe kawałki, marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a kalafiora pokrój na mniejsze kawałki (wielkość zależy do Ciebie). Ząbki czosnku zetrzyj na tarce o małych oczkach albo przeciśnij przez praskę.W garnku rozpuść masełko wegańskie albo zwykłe masło. Jeśli używasz zwykłego masła to dolej też trochę oleju roślinnego albo oliwy z oliwek. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Smaż około 5 minut, od czasu do mieszając. Pod koniec smażenia dodaj starte ząbki czosnku, przemieszaj i przesmaż czosnek z warzywami około jedną minutę. Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż warzywa z mąką około pół minuty. Kiedy nie będzie już białych śladów mąki, to wlej bulion albo rosół. Jeśli dodajesz rosół, to pamiętaj, żeby był czysty, przelany wcześniej przez sitko. Podczas wlewania bulionu albo rosołu, cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i wrzuć pokrojonego na małe kawałki kalafiora, dodaj pieprz i sól oraz zioła prowansalskie. Gotuj kalafior pod przykryciem na małym ogniu około 15 – 20 minut, tak aby kalafior był miękki, a zupa zgęstniała.
Następnie wlej mleko oraz dodaj natkę pietruszki. Zamieszaj i podgrzewaj zupę jeszcze z jedną minutę. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. To już wszystko 🙂