1 litr (4 pełne szklanki po 250 ml) bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego rosołu(jeśli chcesz uzyskać nieco rzadszy krem, to dodaj jedną szklankę więcej)
450 - 500 g mrożonego albo świeżego zielonego groszku
jedna średnia cebula
2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
czubata łyżeczka suszonego bazylii albo oregano
sól i pieprz do smaku
łyżka soku z cytryny - opcjonalnie
tłuszcz do smażenia np. 3 łyżki oleju plus czubata łyżka masła
śmietanka 30 % - poł szklanki - opcjonalnie
ser Grana Padano albo Parmezan - do posypania około 50 g - opcjonalnie
jedna średnia marchewka - 100 - 150 g
2 średnie ziemniaki (łącznie około 350 - 400 g)
Instrukcje
Przed przygotowaniem zupy pokrój ziemniaki w mniejsza kostkę, marchewki i cebulę na małe kawałki, a czosnek drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce.W garnku rozgrzej olej roślinny plus opcjonalnie polecam dodać łyżkę masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć cebulkę i smaż ją około 2 minuty, a potem dodaj ziemniaki i marchewkę. Dobrze wszystko przemieszaj i smaż warzywa około 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, ponownie przemieszaj i smaż wszystko jeszcze minutę.
Następnie wlej bulion albo przelany przez sitko rosół. Od momentu kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu około 10 minut, a potem dodaj mrożony groszek (albo ewentualny świeży) i gotuj zupę kolejne 10 minut. W międzyczasie dodaj suszoną bazylię albo oregano, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i dobrze wszystko zblenduj na gładki krem. Po zblendowaniu możesz dodać starty ser (mocno polecam go dodać) oraz również opcjonalnie śmietankę 30 %. Wypróbuj zupę. W razie konieczności dopraw większą ilości soli i pieprzu.
Film
Uwagi
Wartość policzona dla jednej porcji (czyli 1/4 całości) z uwzględnieniem sera, ale bez opcjonalnej śmietanki.