dwie łodygi selera naciowegoopcjonalnie, ale polecam użyć
3 ząbki czosnku
około 1 - 2 cm startego imbiruopcjonalnie
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżka soku z cytryny
łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
1.5 lita (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu
około pół puszki mleczka kokosowegoopcjonalnie, można dodać bezpośrednio do zupy albo "przyozdobić" nim talerz
40 g masła plus około 2 łyżki oleju bądź w wersji wegańskiej 80 g masełka wegańskiego Naturale
Instructions
Przed rozpoczęciem gotowania zupy pokrój wszystkie warzywa.Masełko wegańskie albo masło rozpuść w garnku. Jeśli używasz zwykłego masła to dodaj też ze dwie łyżki oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną na plasterki marchewki, pokrojoną cebulę oraz pokrojone dwie łodygi selera naciowego. Dodanie selera naciowego jest opcjonalnie, ale polecam go użyć. Smaż warzywa około 10 minut, a po tym czasie dodaj starty czosnek, słodką paprykę w proszku oraz opcjonalnie kawałek (około 1 – 2 cm) startego imbiru, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze minutę.
Następnie wlej bulion albo czysty rosół, dopraw solą i pieprzem do smaku. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 – 25 minut, tak żeby marchewki były miękkie i ugotowane.
Potem ostrożnie zblenduj zupę, najlepiej blenderem ręcznym. Po zblendowaniu polecam dodać łyżkę soku z cytryny oraz łyżkę płynnego miodu lub w wersji wegańskiej syropu klonowego. Wypróbuj zupę i w razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Można też przyozdobić zupę natką pietruszki oraz mleczkiem kokosowym, już po wlaniu na talerz.