Ta zupa krem z marchewki brzmi po prostu świetnie. Zupa z marchewek może kojarzy się głównie z wiosną, ale tak naprawdę doskonale sprawdzi się przez cały rok! W końcu marchewkę bez problemu kupisz w sklepie w zasadzie zawsze, a do tego jest to tanie i popularne warzywo, które lubi większość z nas. Co ciekawe, ta zupa krem jest zrobiona bez użycia śmietanki. Jej kremowość uzyskuje się tylko i wyłącznie z warzyw. Myślę, że wielu osobom może spodobać się fakt, że na przygotowanie takiej zupy nie wydasz majątku, a może i dużą część składników masz już po prostu w domu 🙂
Taka zupa to fajny pomysł na lekki, zdrowy obiad. U mnie w domu są zawsze bezmięsne piątki, więc taka zupa krem z marchewek jest dla mnie idealna. Gdy nie jestem specjalna głodna i nie mam ochoty na nic mega sycącego na obiad, to porcja takiej marchewkowej zupy całkowicie mi wystarczy. Właściwie można ją też zjeść później w ciągu dnia np. na kolację. W końcu nigdy za mało warzyw w naszym życiu ;). Ooo… i jak po prostu kocham kolor tej zupy!!! ♥ 🙂 Jeśli chcesz się przekonać, czy zupa krem z marchewki jest dla Ciebie, to spróbuj wykorzystać ten przepis.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ KREM Z MARCHEWEK I PRZKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! To są ogólne informacje o składnikach. Dokładna gramatura podana jest poniżej we wpisie.
MARCHEWKI – Do zupy krem z marchewki najlepiej wybrać marchewki nie za duże, słodkie, o intensywnym pomarańczowym kolorze. Takie marchewki zawierają więcej naturalnych cukrów, co nadaje zupie głębszy smak i sprawia, że jest bardziej kremowa. Ważne jest, aby wybrać marchewki o jędrnym i gładkim miąższu, bez żadnych plam lub uszkodzeń.
SELER NACIOWY – Seler naciowy jest opcjonalny w tej zupie – jeśli nie możesz go nigdzie kupić, to trudno, ale warto dodać dwie łodygi selera. Seler naciowy ma lekko pikantny, orzechowy smak, który doskonale komponuje się z słodyczą marchewki. Używa się tylko dwóch łodyg selera. Seler możesz też wykorzystać np. do przygotowania tej zupy: Zupa na rosole. Z kurczakiem i kuskusem perłowym. Znakomita♥ – Kuchnia Izy
BULION/ROSÓŁ – Do tej zupy idealny będzie bulion warzywny, ale spokojnie można użyć też bulion drobiowy albo czysty rosół np. z dnia poprzedniego. Najlepiej zrobić własny domowy bulion, ale jeśli go nie masz albo nie masz aż tyle czasu, to warto zrobić bulion z kupnego słoiczka np. Winiary – Winiary ma w wersji warzywnej i drobiowej.
MASŁO WEGAŃSKIE ALBO ZWYKŁE – Tę zupę można przygotować zupełnie w wersji wegańskiej np. wykorzystując wegańskie masełko Naturalne. Można też w wersji niewegańskiej użyć zwykłe masło.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, czosnek, pieprz i sól, słodka papryka w proszku, opcjonalnie kawałek imbiru, cytryna, miód albo w wersji wegańskiej syrop klonowy, natka pietruszki i opcjonalnie trochę mleczka kokosowego.
ZUPA KREM Z MARCHEWEK. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Przed rozpoczęciem gotowania zupy pokrój wszystkie warzywa.
Masełko wegańskie albo masło rozpuść w garnku. Jeśli używasz zwykłego masła to dodaj też ze dwie łyżki oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną na plasterki marchewki, pokrojoną cebulę oraz pokrojone dwie łodygi selera naciowego. Dodanie selera naciowego jest opcjonalnie, ale polecam go użyć. Smaż warzywa około 10 minut, a po tym czasie dodaj starty czosnek, słodką paprykę w proszku oraz opcjonalnie kawałek (około 1 – 2 cm) startego imbiru, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze minutę.
KROK 2.
Następnie wlej bulion albo czysty rosół, dopraw solą i pieprzem do smaku. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 – 25 minut, tak żeby marchewki były miękkie i ugotowane.
KROK 3.
Potem ostrożnie zblenduj zupę, najlepiej blenderem ręcznym. Po zblendowaniu polecam dodać łyżkę soku z cytryny oraz łyżkę płynnego miodu lub w wersji wegańskiej syropu klonowego. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Można też przyozdobić zupę natką pietruszki oraz mleczkiem kokosowym, już po wlaniu na talerz.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Jeśli lubisz zupy – krem, to mam dla Ciebie inne propozycje:
Zupa krem z brokułów. – Kuchnia Izy
Zupa krem z kalafiora. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Cała zupę można podzielić na około 6 porcji.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 249
BIAŁKO: 3 g
TŁUSZCZE: 17 g
WĘGLOWODANY: 25 g
ZUPA KREM Z MARCHEWKI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa krem z marchewek
Składniki
- 1 kg marchewek
- jedna średnia cebula
- dwie łodygi selera naciowego opcjonalnie, ale polecam użyć
- 3 ząbki czosnku
- około 1 – 2 cm startego imbiru opcjonalnie
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżka soku z cytryny
- łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1.5 lita (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu
- około pół puszki mleczka kokosowego opcjonalnie, można dodać bezpośrednio do zupy albo "przyozdobić" nim talerz
- 40 g masła plus około 2 łyżki oleju bądź w wersji wegańskiej 80 g masełka wegańskiego Naturale
Instrukcje
- Przed rozpoczęciem gotowania zupy pokrój wszystkie warzywa.Masełko wegańskie albo masło rozpuść w garnku. Jeśli używasz zwykłego masła to dodaj też ze dwie łyżki oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną na plasterki marchewki, pokrojoną cebulę oraz pokrojone dwie łodygi selera naciowego. Dodanie selera naciowego jest opcjonalnie, ale polecam go użyć. Smaż warzywa około 10 minut, a po tym czasie dodaj starty czosnek, słodką paprykę w proszku oraz opcjonalnie kawałek (około 1 – 2 cm) startego imbiru, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze minutę.
- Następnie wlej bulion albo czysty rosół, dopraw solą i pieprzem do smaku. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 – 25 minut, tak żeby marchewki były miękkie i ugotowane.
- Potem ostrożnie zblenduj zupę, najlepiej blenderem ręcznym. Po zblendowaniu polecam dodać łyżkę soku z cytryny oraz łyżkę płynnego miodu lub w wersji wegańskiej syropu klonowego. Wypróbuj zupę i w razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Można też przyozdobić zupę natką pietruszki oraz mleczkiem kokosowym, już po wlaniu na talerz.