Cofnij
zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 372

Składniki
  

  • 750 - 800 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego, przelanego przez sitko rosołu
  • 500 g pieczarek (białych lub mix-u z brązowymi)
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka ulubionej musztardy, polecam Dijon
  • łyżka sosu sojowego - opcjonalnie, ale mocno polecam użyć
  • tłuszcz do smażenia np. 3 - 4 łyżki oleju plus 40 g masła lub według potrzeb
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 średnie ziemniaki (łącznie około 300 g)
  • min. 125 ml (pół szklanki) śmietanki 30 %, a max. 3/4 szklanki śmietanka jest opcjonalna, ale polecam ją dodać

Method
 

  1. Przed rozpoczęciem gotowania zupy przygotuj wszystkie składniki. Pieczarki pokrój w plastry, cebulkę drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na tarce albo posiekaj, a ziemniaki pokrój w małą kostkę. W garnku rozgrzej olej i dodaj masło. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć cebulę i smaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj czosnek, przemieszaj z cebulką i smaż jeszcze pół minuty.
  2. Następnie dodaj pieczarki i bardzo dobrze przemieszaj je z cebulką. W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu. Smaż pieczarki około 8 – 10 minut aż leciutko zbrązowieją i odparuje z nich woda. Od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec smażenia posyp pieczarki suszonym tymiankiem i dobrze przemieszaj.
  3. Wlej ciepły/gorący bulion lub czysty, przelany przez sitko rosół oraz dodaj pokrojone ziemniaki. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz musztardę, najlepiej Dijon. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut aż do miękkości ziemniaków.
  4. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i dobrze zblenduj, najlepiej blenderem ręcznym na gładki krem. Na końcu możesz wlać śmietankę 30 %. Jeśli chcesz, to po zblendowaniu możesz też dodać łyżkę sosu sojowego dla lepszego smaku. Warto posypać natką pietruszki przed podaniem. Uwaga! Warto podsmażyć osobno na maśle kilka plasterków pieczarek i udekorować nimi zupę na talerzu.

Film