Cofnij
zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów w puszce.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 249 kcal

Składniki
  

  • 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych, polecam firmę Mutti
  • jedna czerwona cebula można zastąpić żółtą
  • dwie średnie marchewki
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 litr bulionu warzywnego w wersji niewegańskiej można użyć bulion drobiowy albo rosół np. z dnia poprzedniego
  • czubata łyżeczka oregano
  • minimum pół szklanki orzechów nerkowca (do max. jednej szklanki) można pominąć jeśli z jakiegoś powodu, nie chcesz dodawać
  • tłuszcz do smażenia np. 80 g masełka wegańskiego albo kilka łyżek oleju roślinnego w wersji niewegańskiej: zwykłe masło plus oliwa z oliwek
  • natka pietruszki - opcjonalnie
  • ulubiony makaron np. orzo albo chrupiąca bagietka - do podania

Instrukcje
 

  • W garnku rozpuść tłuszcz i wrzuć pokrojoną cebulę oraz pokrojone w plasterki marchewki i przesmaż je około 5 minut. Następnie posyp warzywa suszonym oregano oraz dodaj starty czosnek, przemieszaj go z warzywami i przesmaż około pół minuty.
  • Dodaj bulion lub ewentualnie czysty, przelany przez sitko rosół oraz pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone. Dodaj też orzechy nerkowca , cukier oraz sól. Dobrze wszystko przemieszaj, a kiedy zupa się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
  • Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i dobrze zblenduj ją za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Na koniec możesz dodać też natkę pietruszki. Jeśli chcesz i lubisz, to możesz dodać np. pół szklanki mleczka kokosowego w wersji wegańskiej albo w wersji niewegańskiej śmietankę 30 %. Chociaż bez tych dodatków zupa smakuje bardzo dobrze 🙂 Warto podawać z makaronem np. makaronem orzo albo z chrupiącym pieczywem.