2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych, polecam firmę Mutti
jedna czerwona cebulamożna zastąpić żółtą
dwie średnie marchewki
2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
czubata łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
1 litr bulionu warzywnegow wersji niewegańskiej można użyć bulion drobiowy albo rosół np. z dnia poprzedniego
czubata łyżeczka oregano
minimum pół szklanki orzechów nerkowca (do max. jednej szklanki)można pominąć jeśli z jakiegoś powodu, nie chcesz dodawać
tłuszcz do smażenia np. 80 g masełka wegańskiego albo kilka łyżek oleju roślinnego w wersji niewegańskiej: zwykłe masło plus oliwa z oliwek
natka pietruszki - opcjonalnie
ulubiony makaron np. orzo albo chrupiąca bagietka - do podania
Instrukcje
W garnku rozpuść tłuszcz i wrzuć pokrojoną cebulę oraz pokrojone w plasterki marchewki i przesmaż je około 5 minut. Następnie posyp warzywa suszonym oregano oraz dodaj starty czosnek, przemieszaj go z warzywami i przesmaż około pół minuty.
Dodaj bulion lub ewentualnie czysty, przelany przez sitko rosół oraz pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone. Dodaj też orzechy nerkowca , cukier oraz sól. Dobrze wszystko przemieszaj, a kiedy zupa się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i dobrze zblenduj ją za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Na koniec możesz dodać też natkę pietruszki. Jeśli chcesz i lubisz, to możesz dodać np. pół szklanki mleczka kokosowego w wersji wegańskiej albo w wersji niewegańskiej śmietankę 30 %. Chociaż bez tych dodatków zupa smakuje bardzo dobrze 🙂 Warto podawać z makaronem np. makaronem orzo albo z chrupiącym pieczywem.