Mam dla Ciebie fantastyczny przepis na zupę krem z pomidorów z puszki. Zupa jest aksamitna, ma ciekawy, delikatny, lekko słodko – kwaśny smak i robi się ją bardzo prosto i szybko. Użycie pomidorów z puszki sprawia, że cały proces przygotowania jest szybszy i właściwie przyjemniejszy 😉 Do zupy dodałam też mój sekretny, nietypowy składniki, czyli orzechy nerkowca. Nerkowce mają delikatny, lekko słodkawy smak, który może zrównoważyć kwasowość pomidorów i dodać przyjemny, orzechowy posmak. Poza tym nerkowce po zblendowaniu dodają kremowej tekstury, dzięki czemu zupa staje się bardziej aksamitna bez potrzeby dodawania śmietany.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Ta zupa krem jest całkowicie wegańska, więc spokojnie polecam ją osobom na diecie roślinnej, ale jestem też pewna, że zasmakuje nie tylko weganom 🙂 Do przygotowania tej zupy użyłam wegańskiego masełka/smarowidła, na którym fajnie smaży się warzywa, ale jeśli go nie masz albo nigdzie nie możesz kupić, to możesz podsmażyć warzywa na oleju roślinnym lub w wersji innej, już niewegańskiej na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ KREM Z POMIDORÓW Z PUSZKI I PRZEKONAJ SIE JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
POMIDORY W PUSZCE – Pomidory w puszce są oczywiście najważniejszym składnikiem tej zupy, więc warto kupić jak najlepsze i sprawdzonego producenta. Ja polecam pomidory w puszce włoskiej firmy Mutti, najlepiej drobno krojone (na opakowaniu tego producenta określane są jako pulpa/polpa pomidory drobno krojone). Jednak jeśli wolisz inne pomidory w puszce to spokojnie możesz je tutaj wykorzystać 🙂 Jeśli pomidory zawierają dodatek czosnku albo ziół np. bazylii, to także się nadają.
BULION – Do przygotowania zupy użyłam bulion warzywny. Najlepiej jakby był to bulion domowy, ale w wersji “na szybko” można użyć kupnego bulionu do rozpuszczenia w wodzie np. Winiary. W wersji niewegańskiej można użyć bulion drobiowy albo czysty, przelany przez sitko rosół np. z dnia poprzedniego.
WARZYWA – czerwona cebula, ale może być też żółta albo szalotka, ząbki czosnku oraz marchewki.
ORZECHY NERKOWCA – Nerkowce mają przyjemny, delikatny smak i przez wielu uznawane są za najsmaczniejsze orzechy (choć technicznie to nie są prawdziwe orzechy, tylko nasiona). Dodane do zupy krem sprawiają, że jest ona bardziej kremowa i ma lepszy smak. Należy jednak pamiętać, że mogą uczulać, zwłaszcza osoby z alergią na orzechy drzewne.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – tłuszcz do smażenia np. wegańskie masło/smarowidło np. Naturale albo olej roślinny lub oliwa/masło, sól i pieprz do smaku plus opcjonalnie natka pietruszki i makaron bądź chrupiące pieczywo do podania.
ZUPA KREM Z POMIDORÓW Z PUSZKI. KROK PO KROKU.
KROK 1.
W garnku rozpuść tłuszcz i wrzuć pokrojoną cebulę oraz pokrojone w plasterki marchewki i przesmaż je około 5 minut. Następnie posyp warzywa suszonym oregano oraz dodaj starty czosnek, przemieszaj go z warzywami i przesmaż około pół minuty.
KROK 2.
Dodaj bulion lub ewentualnie czysty, przelany przez sitko rosół oraz pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone. Dodaj też orzechy nerkowca , cukier oraz sól. Dobrze wszystko przemieszaj, a kiedy zupa się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
KROK 3.
Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i dobrze zblenduj ją za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Na koniec możesz dodać też natkę pietruszki. Jeśli chcesz i lubisz, to możesz dodać np. pół szklanki mleczka kokosowego w wersji wegańskiej albo w wersji niewegańskiej śmietankę 30 %. Chociaż bez tych dodatków zupa smakuje bardzo dobrze 🙂 Warto podawać z makaronem np. makaronem orzo albo z chrupiącym pieczywem.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE, PYSZNE ZUPY KREM:
Zupa krem z cukinii. – Kuchnia Izy
Zupa krem z marchewki. – Kuchnia Izy
Zupa krem z brokułów. – Kuchnia Izy
Zupa czosnkowa. Rewelacja. – Kuchnia Izy
Zupa krem z kalafiora. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie około 4 – 6 porcji zupy.
Jedna większe porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu
KALORIE: 249
BIAŁKO: 7 g
TŁUSZCZE: 15,8 g
WĘGLOWODANY: 23,4 g
ZUPA KREM Z POMIDORÓW. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa krem z pomidorów w puszce.
Składniki
- 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych, polecam firmę Mutti
- jedna czerwona cebula można zastąpić żółtą
- dwie średnie marchewki
- 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
- czubata łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 litr bulionu warzywnego w wersji niewegańskiej można użyć bulion drobiowy albo rosół np. z dnia poprzedniego
- czubata łyżeczka oregano
- minimum pół szklanki orzechów nerkowca (do max. jednej szklanki) można pominąć jeśli z jakiegoś powodu, nie chcesz dodawać
- tłuszcz do smażenia np. 80 g masełka wegańskiego albo kilka łyżek oleju roślinnego w wersji niewegańskiej: zwykłe masło plus oliwa z oliwek
- natka pietruszki – opcjonalnie
- ulubiony makaron np. orzo albo chrupiąca bagietka – do podania
Instrukcje
- W garnku rozpuść tłuszcz i wrzuć pokrojoną cebulę oraz pokrojone w plasterki marchewki i przesmaż je około 5 minut. Następnie posyp warzywa suszonym oregano oraz dodaj starty czosnek, przemieszaj go z warzywami i przesmaż około pół minuty.
- Dodaj bulion lub ewentualnie czysty, przelany przez sitko rosół oraz pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone. Dodaj też orzechy nerkowca , cukier oraz sól. Dobrze wszystko przemieszaj, a kiedy zupa się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
- Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i dobrze zblenduj ją za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Na koniec możesz dodać też natkę pietruszki. Jeśli chcesz i lubisz, to możesz dodać np. pół szklanki mleczka kokosowego w wersji wegańskiej albo w wersji niewegańskiej śmietankę 30 %. Chociaż bez tych dodatków zupa smakuje bardzo dobrze 🙂 Warto podawać z makaronem np. makaronem orzo albo z chrupiącym pieczywem.