Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki. Podziel każdego szparaga na mniejsze kawałki. Część główek szparagów możesz odłożyć na bok – dodamy je później jako dekorację. Jeśli nie chcesz dodawać główek szparagów jako dekorację, to nie musisz tego robić. Cebulę posiekaj, czosnek pokrój w plasterki, ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej masło z oliwą (ewentualnie z olejem). Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli (ok. 4–5 minut). Dorzuć czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
Dodaj pokrojonego ziemniaka i łodygi szparagów (bez główek, jeśli zostały odłożone. Jeśli nie zostały odłożone, to dodaj wszystkie kawałki szparagów do garnka). Smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po podsmażeniu wlej bulion albo czysty przelany przez sitko rosół. Kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 – 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie w małym garnuszku zagotuj wodę, wrzuć główki szparagów i gotuj je przez 5 minut. Wyjmij i przelej zimną wodą (żeby zachowały piękny kolor). Wykonaj ten krok tylko jeśli odłożyłaś/odłożyłeś główki szparagów.
Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem blenderem ręcznym lub kielichowym. Po blendowaniu dopraw solą i pieprzem. Jeśli trzeba, możesz dolać trochę więcej bulionu, jeśli zupa wydaje się za gęsta. Dodaj starty ser i dobrze przemieszaj aż do rozpuszczenia sera. Możesz też dodać trochę soku z cytryny. Opcjonalnie możesz dodać śmietankę 30 % dla większej kremowości, choć zupa będzie bardzo dobra bez śmietanki :). Zupę podawaj solo albo z ulubionymi dodatkami. Jeśli przygotowałaś/eś zupę z główkami szparagów to udekoruj nimi zupę na talerzu.WSKAZÓWKA:Ser, sok z cytryny i śmietanka to opcjonalne dodatki – możesz dodać tylko jeden, dwa lub wszystkie razem, zależnie od własnych upodobań! 🧀🍋🥛