Cofnij
zupa lasagne z mięsem mielonym

Zupa Lasagne z mięsem mielonym.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 6
Kalorie: 580

Składniki
  

  • 1,5 litra (6 szklanek9 bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu kupny lub domowy
  • 2 duże marchewki (łącznie ok. 300 g)
  • duża cebula
  • 3 duże albo 4 małe ząbki czosnku
  • ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki/karkówki)
  • tłuszcz do smażenia np. 2 - 3 łyżki oleju łyżka masła dla smaku
  • 1 puszka pomidorów drobno krojonych
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • przyprawy i zioła: sól i pieprz do smaku, czubata łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich, czubata łyżeczka majeranku, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ok. 150 - 180 g płatów makaronu do Lasagne
  • ok. 200 g sera Mozzarella
  • pęczek natki pietruszki
  • pół szklanki śmietanki 30 % można dać więcej - max. 200 g (3/4 szklanki)

Method
 

  1. Marchewkę i cebulkę pokrój na małe kawałki. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach albo drobno posiekaj. Opcjonalnie możesz dodać 2 łodygi selera naciowego (jeśli go dodajesz to również pokrój go na drobne kawałki). W garnku rozgrzej olej i dodaj kawałek masła dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulkę i marchewkę, dobrze przemieszaj i smaż około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli dodajesz seler naciowy, to również go dodaj w tym momenci
  2. Dodaj mięso mielone, rozdrobnij i przemieszaj z warzywami. Smaż około 7 – 8 minut aż do całkowitego usmażenia. W międzyczasie posól i popieprz. Następnie dodaj starty czosnek i koncentrat pomidorowy i bardzo dobrze wszystko przemieszaj
  3. Teraz dodaj pomidory w puszce oraz ciepły bulion lub czysty rosół i przemieszaj. Zagotuj, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 5 minut. W międzyczasie dodaj cukier, słodką paprykę w proszku i majeranek oraz oregano lub zioła prowansalskie.
  4. Po tych 5 minutach gotowania się zupy, dodaj pokruszone płaty makaronu lasagne. Przemieszaj i gotuj kolejne 12 – 15 minut aż makaron będzie miękki, ale wciąż jędrny. Od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlej śmietankę 30 % oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki i przemieszaj. Mozzarellę lub inny wybrany przez Ciebie ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Po nalaniu zupy do misek posyp każdą z nich porządną garścią świeżo startego sera

Film

Uwagi

Wartość kaloryczna policzona jest dla jednej porcji, czyli 1/6 całości.