Składniki
Method
- Marchewkę i cebulkę pokrój na małe kawałki. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach albo drobno posiekaj. Opcjonalnie możesz dodać 2 łodygi selera naciowego (jeśli go dodajesz to również pokrój go na drobne kawałki). W garnku rozgrzej olej i dodaj kawałek masła dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulkę i marchewkę, dobrze przemieszaj i smaż około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli dodajesz seler naciowy, to również go dodaj w tym momenci
- Dodaj mięso mielone, rozdrobnij i przemieszaj z warzywami. Smaż około 7 – 8 minut aż do całkowitego usmażenia. W międzyczasie posól i popieprz. Następnie dodaj starty czosnek i koncentrat pomidorowy i bardzo dobrze wszystko przemieszaj
- Teraz dodaj pomidory w puszce oraz ciepły bulion lub czysty rosół i przemieszaj. Zagotuj, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 5 minut. W międzyczasie dodaj cukier, słodką paprykę w proszku i majeranek oraz oregano lub zioła prowansalskie.
- Po tych 5 minutach gotowania się zupy, dodaj pokruszone płaty makaronu lasagne. Przemieszaj i gotuj kolejne 12 – 15 minut aż makaron będzie miękki, ale wciąż jędrny. Od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlej śmietankę 30 % oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki i przemieszaj. Mozzarellę lub inny wybrany przez Ciebie ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Po nalaniu zupy do misek posyp każdą z nich porządną garścią świeżo startego sera
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna policzona jest dla jednej porcji, czyli 1/6 całości.
