Cofnij
zupa ogórkowa na bulionie

Zupa ogórkowa na bulionie robiona w inny sposób.

Jest to przepis na gęstą, pyszną zupę ogórkową, która została do połowy zblendowana. jest z dodatkiem śmietanki i żółtek. Szybka i prosta w przygotowaniu.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Porcje 6
Kalorie 258 kcal

Składniki
  

  • 40 g masła plus 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • jedna duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu
  • około 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • około 300 g marchewek, pokrojonych na kawałki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 2 żółtka
  • koperek
  • około 500 g ogórków kiszonych (z jednego litrowego słoika), starte na tarce o grubych oczkach, można też dodać sok po ogórkach ze słoika np. 1/3 szklanki.

Instrukcje
 

  • Przed przygotowaniem zupy pokrój wszystkie warzywa. W garnku rozpuść masło i dolej dwie łyżki oleju roślinnego albo oliwy z oliwek. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem wrzuć pokrojoną marchewkę, przemieszaj i smaż jeszcze wszystko około 5 – 6 minut. Pod koniec tego czasu wrzuć starty czosnek i chwilę go przesmaż.
  • Następnie wlej bulion. Kiedy bulion się zagotuje, to wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach od wrzucenia ziemniaków dodaj starte na tarce ogórki kiszone i gotuj je 15 minut. Po tym czasie zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego, ale tylko mniej więcej POŁOWĘ zupy, tak żeby mocno zgęstniała, ale nadal pozostały kawałki warzyw. Po zblendowaniu dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Wymieszaj śmietankę 30 % z dwoma żółtkami, tak żeby się ładnie połączyły i wlej śmietankę z żółtkami do zupy. Przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze ze 2 – 3 minuty. Wypróbuj zupę. Jeśli jest za mało kwaśna, to dodaj sok po ogórkach (do smaku). Ja dodałam około 1/3 szklanki. Im więcej soku dasz, tym zupa będzie bardziej kwaśna. Na koniec dodaj świeżo posiekany koperek.

Film