Cofnij
zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Zupa ogórkowa z młodych ogórków

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje: 6
Kalorie: 252

Składniki
  

  • 1500 ml bulionu warzywnego (ewentualnie drobiowego albo czystego rosołu) może być kupny bulion np. ze słoiczka do rozpuszczenia w wodzie
  • 500 - 600 g świeżych ogórków gruntowych
  • średnia cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • jeden korzeń pietruszki
  • 300 g marchewki
  • 400 - 500 g ziemniaków, najlepiej młodych
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka majeranku
  • koperek - duży pęczek albo 2 małe pęczki
  • tłuszcz do smażenia np. 3 łyżki oleju i 30 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • min. łyżka soku z cytryny - dla większej kwasowości polecam więcej np. 2 łyżki

Method
 

  1. Przed rozpoczęciem gotowania warto przygotować wszystkie warzywa. Cebulę pokrój na małe kawałki, czosnek zetrzyj tarce o cienkich oczach, obrany korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natomiast marchewkę pokój w cienkie półplasterki albo plasterki, a ziemniaki w małą kostkę. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odłóż na minimum 10 minut.
  2. Do garnka wlej olej roślinny i dodaj trochę masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek i smaż go około pół minuty.
  3. Następnie dodaj starty korzeń pietruszki oraz pokrojoną marchewkę do garnka. Dobrze wszystko przemieszaj z cebulką i smaż warzywa około 3 – 4 minuty, a potem dodaj pokrojone ziemniaki, ponownie wszystko przemieszaj i smaż jeszcze wszystko około minutę.
  4. Po tym czasie wlej bulion albo czysty rosół. Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy ogórki wraz z sokiem, który puściły. Gotuj kolejne 10 minut. Pod koniec tego czasu popieprz, posól oraz dodaj suszony majeranek.
  5. Na koniec trzeba zahartować kwaśną śmietanę. Kwaśna śmietanę przełóż do miseczki i wlej do niej 2 łyżki gorącej zupy i dobrze przemieszaj. Kiedy zupa połączy się z kwaśną śmietaną powtórz do jeszcze 2 razy, czyli ponownie dodaj 2 łyżki zupy i mieszaj do jednolitego połączenia. Gdy kwaśna śmietana będzie ocieplona zupą to powoli wlej ją do garnka. Podczas wlewania delikatnie mieszaj zupę. Zdejmij zupę z kuchenki i dodaj sok z cytryny (minimum łyżkę, ale dla większej kwasowości zupy polecam dodać nieco więcej). Dodaj też posiekany świeży koperek i dobrze przemieszaj.

Film