Składniki
Method
- Przygotuj owoce. W zależności jakie owoce używasz, to usuń z nich pestki (np. czereśnie, wiśnie, śliwki), szypułki (truskawki), a większe owoce pokrój na mniejsze kawałki.Do garnka wlej wodę, a kiedy woda się zagotuje, to dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj je około 20 minut.
- W międzyczasie dodaj cukier i cukier waniliowy. To ile cukru dodasz zależy od tego, czy użyte przez Ciebie owoce są dość słodkie, czy raczej kwaśne. Polecam użyć minimum 4 czubate łyżki cukru i jeśli to nie wystarczy, to zwiększyć tę ilość w razie potrzeb. Możesz też dodać pół małej cytryny – jeśli użyte owoce są słodkie.Następnie za pomocą blendera ręcznego zblenduj zupę.
- Do kubeczka wlej trochę gotującej się zupy np. pół chochelki i od razu wsyp kisiel. Energicznie przemieszaj, tak aby się dobrze rozpuścił – mieszaj tak około pół minuty, a potem od razu wlej do gotującej się zupy. Podczas wlewania do zupy cały czas mieszaj zupę.
- Poczekaj aż zupa ponownie się zagotuje i gotuj ją na małym ogniu jeszcze. około 2 minuty.