Cofnij
zupa owocowa

Zupa owocowa z kisielem

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 118

Składniki
  

  • 1,25 litra (5 szklanek wody)
  • 500 - 600 owoców np. truskawek
  • cukier - według potrzeb, najlepiej minimum 4 łyżki
  • łyżka cukru waniliowego
  • pół limonki albo małej cytryny opcjonalnie, jeśli użyte owoce są słodkie
Do zagęszczenia
  • kisiel - najlepiej o smaku użytych owoców np. kisiel truskawkowy

Method
 

  1. Przygotuj owoce. W zależności jakie owoce używasz, to usuń z nich pestki (np. czereśnie, wiśnie, śliwki), szypułki (truskawki), a większe owoce pokrój na mniejsze kawałki.
    Do garnka wlej wodę, a kiedy woda się zagotuje, to dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj je około 20 minut.
  2. W międzyczasie dodaj cukier i cukier waniliowy. To ile cukru dodasz zależy od tego, czy użyte przez Ciebie owoce są dość słodkie, czy raczej kwaśne. Polecam użyć minimum 4 czubate łyżki cukru i jeśli to nie wystarczy, to zwiększyć tę ilość w razie potrzeb. Możesz też dodać pół małej cytryny – jeśli użyte owoce są słodkie.
    Następnie za pomocą blendera ręcznego zblenduj zupę.
  3. Do kubeczka wlej trochę gotującej się zupy np. pół chochelki i od razu wsyp kisiel. Energicznie przemieszaj, tak aby się dobrze rozpuścił – mieszaj tak około pół minuty, a potem od razu wlej do gotującej się zupy. Podczas wlewania do zupy cały czas mieszaj zupę.
  4. Poczekaj aż zupa ponownie się zagotuje i gotuj ją na małym ogniu jeszcze. około 2 minuty.

Film