Cofnij
zupa truskawkowa

Zupa owocowa z makaronem

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 118 kcal

Składniki
  

  • 1,25 litra (5 szklanek) wody
  • 500 - 600 g owoców np. truskawek, malin, borówek
  • cukier - według potrzeb, minimum 4 łyżki jeśli chcesz uzyskać słodszą zupę, to dodaj więcej
  • łyżka cukru waniliowego opcjonalnie
  • pół limonki albo 1 łyżka cytryny dodaj tylko, gdy owoce są słodkie, jeśli są to kwaśne owoce, to nie dodawaj

do zagęszczenia zupy

  • 5 łyżek zimnej wody
  • 2 czubate łyżki skrobi albo mąki ziemniaczanej

Instrukcje
 

  • Przygotuj owoce. W zależności jakie owoce używasz, to usuń z nich pestki (np. czereśnie, wiśnie, śliwki), szypułki (truskawki), a większe owoce pokrój na mniejsze kawałki.
    Do garnka wlej wodę, a kiedy woda się zagotuje, to dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj je około 20 minut.
  • W międzyczasie dodaj cukier i cukier waniliowy. To ile cukru dodasz zależy od tego, czy użyte przez Ciebie owoce są dość słodkie, czy raczej kwaśne. Polecam użyć minimum 4 czubate łyżki cukru i jeśli to nie wystarczy, to zwiększyć tę ilość. Możesz też dodać pół małej cytryny albo limonki – jeśli użyte owoce są słodkie.
    Następnie za pomocą blendera ręcznego zblenduj zupę.
  • W osobnej miseczce wymieszaj 5 łyżek zimnej wody z 2 czubatymi łyżkami skrobi albo mąki ziemniaczanej. Wymieszaj bardzo dobrze, tak aby skrobia/mąka ziemniaczana ładnie się rozpuściła, a potem powoli wlewaj tak przygotowaną skrobię/mąkę do zupy. Wlewając, cały czas energicznie mieszaj.
    Poczekaj aż zupa ponownie się zagotuje i gotuj ją na małym ogniu jeszcze. około 2 minuty.

Film