cukier - według potrzeb, minimum 4 łyżki jeśli chcesz uzyskać słodszą zupę, to dodaj więcej
łyżka cukru waniliowegoopcjonalnie
pół limonki albo 1 łyżka cytrynydodaj tylko, gdy owoce są słodkie, jeśli są to kwaśne owoce, to nie dodawaj
do zagęszczenia zupy
5 łyżek zimnej wody
2 czubate łyżki skrobi albo mąki ziemniaczanej
Instrukcje
Przygotuj owoce. W zależności jakie owoce używasz, to usuń z nich pestki (np. czereśnie, wiśnie, śliwki), szypułki (truskawki), a większe owoce pokrój na mniejsze kawałki.Do garnka wlej wodę, a kiedy woda się zagotuje, to dodaj owoce, zmniejsz ogień i gotuj je około 20 minut.
W międzyczasie dodaj cukier i cukier waniliowy. To ile cukru dodasz zależy od tego, czy użyte przez Ciebie owoce są dość słodkie, czy raczej kwaśne. Polecam użyć minimum 4 czubate łyżki cukru i jeśli to nie wystarczy, to zwiększyć tę ilość. Możesz też dodać pół małej cytryny albo limonki – jeśli użyte owoce są słodkie.Następnie za pomocą blendera ręcznego zblenduj zupę.
W osobnej miseczce wymieszaj 5 łyżek zimnej wody z 2 czubatymi łyżkami skrobi albo mąki ziemniaczanej. Wymieszaj bardzo dobrze, tak aby skrobia/mąka ziemniaczana ładnie się rozpuściła, a potem powoli wlewaj tak przygotowaną skrobię/mąkę do zupy. Wlewając, cały czas energicznie mieszaj.Poczekaj aż zupa ponownie się zagotuje i gotuj ją na małym ogniu jeszcze. około 2 minuty.