1,25 (5 szklanek) rosołu, bulionu warzywnego albo drobiowegorosół czysty, przelany przez sitko
1 cebula
2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
1 puszka pomidorów, najlepiej drobno krojonych
6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
łyżeczka cukru
czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół szklanki śmietanki 30 %
tłuszcz do podsmażenia np. 30 g masła plus łyżka oliwy/oleju
pół szklanki suchego ryżu np. Basmati (90 - 100 g)
natka pietruszki
Instrukcje
W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją około 4 minuty, a potem wrzuć starty albo posiekany czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go około pół minuty.
Następnie dodaj do garnka pomidory w puszce, a kiedy się zagotują, to dodaj koncentrat pomidorowy i dobrze przemieszaj. Przesmaż pomidory z koncentratem około minutę.
Potem wlej czysty, przelany przez sitko rosół albo bulion. Dodaj sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie albo oregano oraz słodką paprykę w proszku i dobrze przemieszaj.
Zagotuj, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Po tych 10 minutach wsyp do zupy przepłukany pod zimną wodą ryż i gotuj ryż tak długo, ile wymaga tego instrukcja na opakowaniu (z reguły jest to 15 minut). Na koniec opcjonalnie możesz dodać śmietankę 30 % (ale gorąco polecam ją dodać) oraz posiekaną natkę pietruszki.