Cofnij
zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa z ryżem.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 5
Kalorie 268 kcal

Składniki
  

  • 1,25 (5 szklanek) rosołu, bulionu warzywnego albo drobiowego rosół czysty, przelany przez sitko
  • 1 cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów, najlepiej drobno krojonych
  • 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół szklanki śmietanki 30 %
  • tłuszcz do podsmażenia np. 30 g masła plus łyżka oliwy/oleju
  • pół szklanki suchego ryżu np. Basmati (90 - 100 g)
  • natka pietruszki

Instrukcje
 

  • W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją około 4 minuty, a potem wrzuć starty albo posiekany czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż go około pół minuty.
  • Następnie dodaj do garnka pomidory w puszce, a kiedy się zagotują, to dodaj koncentrat pomidorowy i dobrze przemieszaj. Przesmaż pomidory z koncentratem około minutę.
  • Potem wlej czysty, przelany przez sitko rosół albo bulion. Dodaj sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie albo oregano oraz słodką paprykę w proszku i dobrze przemieszaj.
  • Zagotuj, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Po tych 10 minutach wsyp do zupy przepłukany pod zimną wodą ryż i gotuj ryż tak długo, ile wymaga tego instrukcja na opakowaniu (z reguły jest to 15 minut). Na koniec opcjonalnie możesz dodać śmietankę 30 % (ale gorąco polecam ją dodać) oraz posiekaną natkę pietruszki.

Film