Cofnij
zupa z batatami i ziemniakami

Zupa z batatami i ziemniakami.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 6
Kalorie: 270

Składniki
  

  • 1,5 litra (1500 ml) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego, przelanego przez sitko rosołu
  • 700 g ziemniaków
  • 600 g batatów (2 średniej wielkości)
  • jeden por (jasna i białozielona część)
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku albo oregano
  • sól i pieprz do smaku - według Twoich preferencji np. 3/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu lub więcej ilość często zależy od smaku bulionu
  • tłuszcz do smażenia np. 2- 3 łyżki oleju plus 40 g masła
  • pęczek koperku lub natki pietruszki

Method
 

  1. Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie składniki. Ziemniaki i bataty (dobrze umyte i obrane) pokrój w małą kostkę, pora pokrój w cienkie półplasterki albo jeszcze mniejsze kawałki, czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oleju roślinnego. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć por i smaż go około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Potem dodaj czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze około pół minuty do max. minuty.
  2. Następnie dodaj ziemniaki i bataty i bardzo dobrze wszystko przemieszaj z porem. Smaż wszystko około 4 – 5 minut i co jakiś czas dobrze przemieszaj. Następnie wlej bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół. Dodaj suszony tymianek albo oregano, sól i pieprz do smaku i gotuj około 15 – 20 minut aż do miękkości warzyw.
  3. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia/palnika i zblenduj tylko część zupy – tak około 30 % do max. 50 %. Takie blendowanie zajmie dosłownie KILKA sekund. Zupa powinna być częściowo zblendowana, w zupie zostaną jeszcze kawałki warzyw. Na koniec dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Dla większej kremowości możesz dodać trochę śmietanki 30 % np. pół szklanki, ale nie jest to konieczne.

Film