Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie składniki. Ziemniaki i bataty (dobrze umyte i obrane) pokrój w małą kostkę, pora pokrój w cienkie półplasterki albo jeszcze mniejsze kawałki, czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oleju roślinnego. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć por i smaż go około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Potem dodaj czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze około pół minuty do max. minuty.
Następnie dodaj ziemniaki i bataty i bardzo dobrze wszystko przemieszaj z porem. Smaż wszystko około 4 – 5 minut i co jakiś czas dobrze przemieszaj. Następnie wlej bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół. Dodaj suszony tymianek albo oregano, sól i pieprz do smaku i gotuj około 15 – 20 minut aż do miękkości warzyw.
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia/palnika i zblenduj tylko część zupy – tak około 30 % do max. 50 %. Takie blendowanie zajmie dosłownie KILKA sekund. Zupa powinna być częściowo zblendowana, w zupie zostaną jeszcze kawałki warzyw. Na koniec dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Dla większej kremowości możesz dodać trochę śmietanki 30 % np. pół szklanki, ale nie jest to konieczne.