1,5 litra bulionu warzywnegomożna użyć bulion drobiowy albo czysty, przelany przez sitko rosół w wersji nie wege
tłuszcz do podsmażenia warzyw np. kilka łyżek oleju roślinnego lub około 80 - 100 g masełka wegańskiego/mix-u tłuszczowego Naturale
jedna duża cebula
3 średnie marchewki (250 - 300 g łącznie)
3 ząbki czosnku
2 średniej wielkości cukinie (400 - 500 g łącznie)
sól i pieprz do smaku
czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
500 g ziemniaków
pół szklanki śmietanki 30 % (opcjonalnie - w wersji nie wege)
natka pietruszki
3 płaskie łyżki mąki pszennej
Instrukcje
Przed przygotowaniem zupy przygotuj wszystkie składniki i pokrój warzywa na mniejsze kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce albo posiekaj. W garnku rozpuść tłuszcz, a następnie wrzuć pokrojoną marchewkę i cebulkę i przesmaż warzywa około 5 minut. Potem dodaj starty czosnek oraz oregano albo zioła prowansalskie, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze niecałą minutę.
Wsyp mąkę pszenną, przemieszaj ją z warzywami i przesmaż mąkę około pół minuty tak aby białe ślady mąki zniknęły. Następnie powoli wlewaj bulion albo rosół, a podczas wlewania cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Po 10 minutach gotowania się ziemniaków, dodaj pokrojoną cukinię i gotuj następne 15 minut. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
Posyp posiekaną natkę pietruszki. W wersji nie całkowicie wegańskiej polecam dodać na sam koniec śmietankę 30 %. Śmietankę wystarczy wlać i przemieszać.