Cofnij
zupa z cukinią

Zupa z cukinią i ziemniakami

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 6
Kalorie 240 kcal

Składniki
  

  • 1,5 litra bulionu warzywnego można użyć bulion drobiowy albo czysty, przelany przez sitko rosół w wersji nie wege
  • tłuszcz do podsmażenia warzyw np. kilka łyżek oleju roślinnego lub około 80 - 100 g masełka wegańskiego/mix-u tłuszczowego Naturale
  • jedna duża cebula
  • 3 średnie marchewki (250 - 300 g łącznie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości cukinie (400 - 500 g łącznie)
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
  • 500 g ziemniaków
  • pół szklanki śmietanki 30 % (opcjonalnie - w wersji nie wege)
  • natka pietruszki
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej

Instrukcje
 

  • Przed przygotowaniem zupy przygotuj wszystkie składniki i pokrój warzywa na mniejsze kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce albo posiekaj. W garnku rozpuść tłuszcz, a następnie wrzuć pokrojoną marchewkę i cebulkę i przesmaż warzywa około 5 minut. Potem dodaj starty czosnek oraz oregano albo zioła prowansalskie, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze niecałą minutę.
  • Wsyp mąkę pszenną, przemieszaj ją z warzywami i przesmaż mąkę około pół minuty tak aby białe ślady mąki zniknęły. Następnie powoli wlewaj bulion albo rosół, a podczas wlewania cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
  • Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Po 10 minutach gotowania się ziemniaków, dodaj pokrojoną cukinię i gotuj następne 15 minut. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
  • Posyp posiekaną natkę pietruszki. W wersji nie całkowicie wegańskiej polecam dodać na sam koniec śmietankę 30 %. Śmietankę wystarczy wlać i przemieszać.

Film