Przed przystąpieniem do gotowania zupy przygotuj wszystkie składniki, czyli dobrze umyj i obierz wszystkie warzywa. Ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę, marchewki w cienkie plasterki albo półplasterki, cebulę pokrój na małe kawałki, czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj. Por (część białą i jasnozieloną) pokrój w cienkie półplasterki albo jeszcze mniejsze kawałki. Ugotowaną szynkę pokrój w małą kostkę, małe kawałki albo cienkie paski.
W garnku rozgrzej olej roślinny i opcjonalnie dodaj trochę masła (około 30 – 50 g). Następnie dodaj cebulkę oraz por. Przemieszaj i smaż około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj czosnek, przemieszaj i przesmaż kolejną minutę.
Potem dodaj marchewkę i ziemniaki. Bardzo dobrze przemieszaj je z cebulką i porem i smaż wszystko około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej bulion, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na mniejszym ogniu około 20 minut aż do miękkości warzyw/
Następnie dodaj pokrojoną na małe kawałki szynkę, majeranek oraz pieprz i sól do smaku. Przemieszaj i gotuj jeszcze wszystko około 5 - 10 minut.
Na sam koniec dodaj śmietankę 30 % oraz posiekany koperek. Opcjonalnie możesz dodać też posiekaną natkę pietruszki. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw do smaku. Możesz zamiast śmietanki 30 % użyć kwaśną śmietanę 18 %, ale pamiętaj, że kwaśną śmietanę KONIECZNIE trzeba zahartować przed dodaniem do zupy.