Cofnij
zupa z szynką i ziemniakami

Zupa z gotowanej szynki i ziemniakami

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje: 6
Kalorie: 288

Składniki
  

  • 1,75 litra (7 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu.
  • około 700 g ziemniaków
  • 300 g marchewek (3 średniej wielkości)
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku (tak, łyżka ;P)
  • pieprz i sól do smaku
  • 1/3 do 1/2 szklanki śmietanki 30 % albo pół szklanki kwaśnej śmietany 18 %
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia warzyw np. 3 łyżki oleju roślinnego plus czubata łyżka masła.
  • około 300 - 400 g ugotowanej lub pieczonej szynki (może być z tłuszczykiem)

Method
 

  1. Przed przystąpieniem do gotowania zupy przygotuj wszystkie składniki, czyli dobrze umyj i obierz wszystkie warzywa. Ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę, marchewki w cienkie plasterki albo półplasterki, cebulę pokrój na małe kawałki, czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj. Por (część białą i jasnozieloną) pokrój w cienkie półplasterki albo jeszcze mniejsze kawałki. Ugotowaną szynkę pokrój w małą kostkę, małe kawałki albo cienkie paski.
  2. W garnku rozgrzej olej roślinny i opcjonalnie dodaj trochę masła (około 30 – 50 g). Następnie dodaj cebulkę oraz por. Przemieszaj i smaż około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj czosnek, przemieszaj i przesmaż kolejną minutę.
  3. Potem dodaj marchewkę i ziemniaki. Bardzo dobrze przemieszaj je z cebulką i porem i smaż wszystko około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej bulion, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na mniejszym ogniu około 20 minut aż do miękkości warzyw/
  4. Następnie dodaj pokrojoną na małe kawałki szynkę, majeranek oraz pieprz i sól do smaku. Przemieszaj i gotuj jeszcze wszystko około 5 - 10 minut.
  5. Na sam koniec dodaj śmietankę 30 % oraz posiekany koperek. Opcjonalnie możesz dodać też posiekaną natkę pietruszki. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw do smaku. Możesz zamiast śmietanki 30 % użyć kwaśną śmietanę 18 %, ale pamiętaj, że kwaśną śmietanę KONIECZNIE trzeba zahartować przed dodaniem do zupy.

Film