Przed rozpoczęciem gotowania zupy pokrój wszystkie warzywa. Marchewki, cebulę, czosnek, kalafior i brokuł pokrój na małe kawałki. W garnku rozpuść masło i dolej ze dwie łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i pokrojoną na małe kawałki marchewki i przesmaż cebulkę z marchewką około 5 minut, od czasu do czasu mieszając aż warzywa zmiękną. Potem dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj go z warzywami i przesmaż go około pół minuty.
Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż ją około pół minuty, od czasu do czasu mieszając. Kiedy nie będzie już białych śladów mąki to wlej bulion albo rosół. Podczas wlewania bulionu/rosołu, mieszając łopatką, aby nie powstały grudki mąki.
Dodaj sól, pieprz oraz suszony tymianek. Kiedy bulion się zagotuje, to dodaj pokrojonego drobno kalafiora. Po 10 minutach gotowania się kalafiora, dodaj pokrojonego drobno brokuła. Gotuj kolejne 10 minut
Po tym czasie, kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie polecam bardzo krótko zblendować zupę blenderem ręcznym. Dosłownie kilka sekund, tak żeby zupa była zblendowana w 30 - 50 %.
Po blendowaniu, opcjonalnie, można dodać śmietankę 30 % i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dobrze przemieszaj i wypróbuj, czy trzeba jeszcze doprawiać. Można podawać :)