Cofnij
zupa z kalafiorem i brokułem

Zupa z kalafiorem i brokułami.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 8
Kalorie 196 kcal

Ingredients
  

  • jedna średnia główka kalafiora - około 600 - 800 g
  • jeden brokuł - około 500 g
  • jedna średnia/duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego/drobiowego/rosołu
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • marchewki - 300 g
  • około pół szklanki śmietany 30 % - opcjonalnie
  • 40 g masła
  • 2 - 3 łyżki oliwy albo oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej

Instructions
 

  • Przed rozpoczęciem gotowania zupy pokrój wszystkie warzywa. Marchewki, cebulę, czosnek, kalafior i brokuł pokrój na małe kawałki. W garnku rozpuść masło i dolej ze dwie łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i pokrojoną na małe kawałki marchewki i przesmaż cebulkę z marchewką około 5 minut, od czasu do czasu mieszając aż warzywa zmiękną. Potem dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj go z warzywami i przesmaż go około pół minuty.
  • Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż ją około pół minuty, od czasu do czasu mieszając. Kiedy nie będzie już białych śladów mąki to wlej bulion albo rosół. Podczas wlewania bulionu/rosołu, mieszając łopatką, aby nie powstały grudki mąki.
  • Dodaj sól, pieprz oraz suszony tymianek. Kiedy bulion się zagotuje, to dodaj pokrojonego drobno kalafiora. Po 10 minutach gotowania się kalafiora, dodaj pokrojonego drobno brokuła. Gotuj kolejne 10 minut
  • Po tym czasie, kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie polecam bardzo krótko zblendować zupę blenderem ręcznym. Dosłownie kilka sekund, tak żeby zupa była zblendowana w 30 - 50 %.
  • Po blendowaniu, opcjonalnie, można dodać śmietankę 30 % i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dobrze przemieszaj i wypróbuj, czy trzeba jeszcze doprawiać. Można podawać :)

Video