Cofnij
zupa z kurczakiem i gnocchi

Zupa z kurczakiem i gnocchi.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje: 6
Kalorie: 395

Składniki
  

  • 500 g gnocchi
  • 1,5 litra (1500 ml) bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu domowy albo kupny
  • 2 duże piersi z kurczaka (łącznie około 500 g)
  • szklanka (250 ml) mleka np. krowie 3,2 %
  • 500 g marchewki
  • duża cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku np. płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku, oregano lub innych ulubionych suszonych ziół
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia np. 3 łyżki oleju plus 30 g masła

Method
 

  1. Przygotuj wszystkie warzywa: marchewkę pokrój w cienkie plasterki, cebulę pokrój w kostkę, czosnek zetrzyj na tarce. Do garnka wlej olej i dodaj masło. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty do zeszklenia. Potem dodaj starty czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Następnie dodaj marchewkę i przemieszaj z cebulką. Smaż marchewkę około 4 – 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Posyp warzywa mąką pszenną, dobrze przemieszaj i smaż około pół minuty aż znikną białe ślady mąki. Następnie powoli wlewaj ciepły bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół. Podczas wlewania bulionu cały czas mieszaj.
  3. Potem włóż piersi z kurczaka do bulionu. Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj piersi pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie posól, popieprz oraz dopraw suszonym tymiankiem albo oregano.
  4. Po tym czasie wyjmij piersi z kurczaka i odłóż na bok. Po wyjęciu piersi z kurczaka wlej mleko. Kiedy po wlaniu mleka zupa ponownie się zagotuje, to wrzuć do niej gnocchi. Gnocchi gotuje się bezpośrednio w zupie. Należy przeczytać na opakowaniu, ile czasu potrzeba, aby Twoje gnocchi zostało ugotowane. Ja gotowałam około 2 minuty, bo tyle wymagała instrukcja na opakowaniu.
  5. Podczas gdy gnocchi się gotuje, to pokrój piersi z kurczaka na małe kawałki albo rozszarp je na kawałki np. za pomocą dwóch widelców. Następnie przełoż pokrojone/rozszarpane mięso z powrotem do zupy i przemieszaj. Na koniec polecam dodać posiekaną natkę pietruszki albo jeśli wolisz, to koperek.

Film