Przygotuj wszystkie warzywa: marchewkę pokrój w cienkie plasterki, cebulę pokrój w kostkę, czosnek zetrzyj na tarce. Do garnka wlej olej i dodaj masło. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty do zeszklenia. Potem dodaj starty czosnek, przemieszaj go z cebulką i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Następnie dodaj marchewkę i przemieszaj z cebulką. Smaż marchewkę około 4 – 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Posyp warzywa mąką pszenną, dobrze przemieszaj i smaż około pół minuty aż znikną białe ślady mąki. Następnie powoli wlewaj ciepły bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół. Podczas wlewania bulionu cały czas mieszaj.
Potem włóż piersi z kurczaka do bulionu. Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj piersi pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie posól, popieprz oraz dopraw suszonym tymiankiem albo oregano.
Po tym czasie wyjmij piersi z kurczaka i odłóż na bok. Po wyjęciu piersi z kurczaka wlej mleko. Kiedy po wlaniu mleka zupa ponownie się zagotuje, to wrzuć do niej gnocchi. Gnocchi gotuje się bezpośrednio w zupie. Należy przeczytać na opakowaniu, ile czasu potrzeba, aby Twoje gnocchi zostało ugotowane. Ja gotowałam około 2 minuty, bo tyle wymagała instrukcja na opakowaniu.
Podczas gdy gnocchi się gotuje, to pokrój piersi z kurczaka na małe kawałki albo rozszarp je na kawałki np. za pomocą dwóch widelców. Następnie przełoż pokrojone/rozszarpane mięso z powrotem do zupy i przemieszaj. Na koniec polecam dodać posiekaną natkę pietruszki albo jeśli wolisz, to koperek.