Zacznij od upieczenia kalafiora. Dobrze umyj kalafiora i usuń liście. Podziel go na mniejsze różyczki, odłamując je ręcznie lub krojąc nożem wzdłuż łodyg. Każdą różyczkę pokrój na mniejsze kawałki, przynajmniej na pół. W miseczce wymieszaj ze sobą przyprawy, czyli kurkumę, słodką paprykę w proszku, czosnek granulowany oraz pieprz i sól.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim pokrojone różyczki kalafiora. Polej kalafiora oliwą albo olejem i dobrze go przemieszaj. Następnie posyp kalafiora przygotowaną mieszanką przypraw i ponownie dobrze wszystko przemieszaj. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 30 minut, a po 20 minutach przemieszaj.
W garnku rozgrzej tłuszcz i wrzuć pokrojoną cebulę i smaż ją około 3 minuty, a potem wrzuć pokrojoną w plasterki marchewki, przemieszaj i smaż ją kolejne 4 minuty. Pod koniec smażenia wrzuć starty na tarce albo posiekany czosnek, przemieszaj ze wszystkim i podsmaż czosnek około pół minuty.
Potem wlej bulion warzywny i zagotuj. Od momentu kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj zupę 10 minut, a potem wrzuć upieczonego kalafiora, przemieszaj i gotuj zupę kolejne 15 minut.
Po tym czasie dobrze zblenduj zupę i wlej mleczko kokosowe. Zamieszaj. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że po otwarciu mleczko kokosowe będzie prawdopodobnie rozwarstwione, więc trzeba go będzie dobrze przemieszać. Na koniec możesz też wszystko posypać natką pietruszki.Uwaga! Jeśli nie chcesz używać mleczka, to możesz je zastąpić słodką śmietanką 30 %.