Cofnij
zupa z tortellini i szpinakiem

Zupa z tortellini i szpinakiem

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 5
Kalorie 381 kcal

Ingredients
  

  • jedna średnia albo duża cebula
  • jedna średnia pietruszka (korzeń pietruszki)
  • 4 średnie marchewki - łącznie około 400 g
  • 1,25 litra (5 szklanek) bulionu warzywnego w wersji niewegetariańskiej może być rosół np. z dnia poprzedniego, przelany przez sitko albo po prostu bulion drobiowy
  • 1 szklanka (250 ml) mleka, najlepiej krowiego pełnotłustego 3,2 % ewentualnie można mleko zastąpić śmietanką 30 % dla głębszego smaku, ale wtedy kaloryczność zupy wzrośnie
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
  • 4 łyżki mąki pszennej (1/4 szklanki) do zagęszczenia zupy
  • 100 g baby szpinaku
  • natka pietruszki albo koperek - pęczek
  • 3 małe albo 2 duże ząbki czosnku
  • tłuszcz do podsmażenia np. 3 łyżki oleju roślinnego plus czubata łyżka masła albo wegański mix tłuszczowy/masełko wegańskie (100 g takiego wegańskiego masełka)
  • 250 g świeżego tortellini dowolne nadzienie, wybierz świeże tortellini ze sklepowej lodówki, a nie suche tortellini

Instructions
 

  • W garnku rozgrzej tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją 2 minuty. Potem dodaj startą na tarce pietruszkę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dobrze przemieszaj i smaż wszystko około 5 minut, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze pół minuty.
  • Potem posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż mąkę około pół minuty aż znikną białe ślady mąki. Następnie powoli wlewaj bulion do garnka, a podczas wlewania cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj bulion 15 minut. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem i dodaj zioła prowansalskie albo oregano.
  • Po 15 minutach gotowania się bulionu wlej szklankę mleka i dodaj baby szpinak, dobrze przemieszaj i gotuj zupę około 2 minuty aż liście szpinaku zwiędną. Kiedy zupa ponownie się zagotuje (po wlaniu mleka) to wrzuć świeże tortellini i gotuj w zupie pod przykryciem tyle ile wymaga tego instrukcja na opakowaniu (z reguły jest to 1 minuta do 2 minut). Na koniec posyp świeżo posiekaną natką pietruszki albo koperkiem. Podawaj od razu.

Video