Uwielbiam proste, szybkie i super łatwe do przygotowania zupy. I ta zupa z tortellini i szpinakiem dokładnie taka jest. Ma wyjątkowy smak, który myślę, że całkowicie pokochasz już od pierwszej łyżki 😉 Zupa tak naprawdę nie wymaga użycia dużej ilości składników i jest całkowicie wegetariańska. Główną rolę w tym daniu gra oczywiście tortellini i możesz wykorzystać tortellini z dowolnym (czyli po prosto Twoim ulubionym ♥) nadzieniem. Jeśli nigdy nie przyszło Ci do głowy, aby wykorzystać tortellini w zupie, to właśnie nadszedł idealny czas, aby to zrobić.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Mam zachęcać dalej ? 😀 Robiąc tę zupę, dostajesz nie tylko pyszny posiłek, ale też dowód, że prostota może być luksusem. To zupa, którą można podać na romantycznej kolacji, ale równie dobrze zaserwować w dresach, w towarzystwie dobrego filmu. Jeśli więc szukasz pomysłu na coś pysznego i uniwersalnego – zupa z tortellini i szpinakiem to wybór z klasą (i nutką szaleństwa)! 😄
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ Z TORTELLINI I SZPINAKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
TORTELLINI – Do tej zupy najlepiej wybrać tortellini o delikatnym nadzieniu, które nie zdominuje smaku warzyw, ale jednocześnie doda ciekawego akcentu. Polecam tortellini z ricottą i szpinakiem, tortellini z serem, grzybami, czy tortellini z różnymi warzywami. Jeśli nie zależy Ci na tym, aby zupa była wegetariańska, to możesz wybrać tortellini z mięsem. Pamietaj, aby wybrać świeże tortellini, czyli te ze sklepowej lodówki, a nie suche tortellini z półki.
BULION – Do przygotowania zupy wykorzystaj bulion warzywny (w wersji wegańskiej) albo bulion drobiowy lub czysty, przelany przez sitko rosół (w wersji niewegetariańskiej). Możesz użyć własny, domowej roboty bulion lub rosół albo jeśli go nie masz, a zależy Ci na czasie to polecam kupić bulion gotowy np. ze słoiczka do rozpuszczenia w wodzie.
MLEKO – Do przygotowania zupy użyłam mleko (polecam użyć mleko krowie, pełnotłuste 3,2 %). Mleko nie jest tak gęste jak śmietanka, ale nadal sprawia, że zupa staje się jedwabista i przyjemniejsza w odbiorze. Szczególnie w zupach z dodatkiem szpinaku, mleko łagodzi goryczkę warzyw liściastych i harmonizuje całość. Ale… zamiast mleka albo obok niego możesz użyć śmietankę 30 %. W porównaniu do mleka, śmietanka sprawia, że zupa staje się bardziej gęsta i kremowa, a także pełniejsza w smaku (ale też bardziej kaloryczna).
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula, marchewki, czosnek, korzeń pietruszki, zioła prowansalskie albo oregano, sól i pieprz do smaku, mąka pszenna (do zagęszczenia zupy), baby szpinak (świeże liście), natka pietruszki albo koperek (do wyboru) plus tłuszcz do smażenia warzyw.

ZUPA Z TORTELLINI I SZPINAKIEM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
W garnku rozgrzej tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją 2 minuty. Potem dodaj startą na tarce pietruszkę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dobrze przemieszaj i smaż wszystko około 5 minut, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze pół minuty.


KROK 2.
Potem posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż mąkę około pół minuty aż znikną białe ślady mąki. Następnie powoli wlewaj bulion do garnka, a podczas wlewania cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj bulion 15 minut. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem i dodaj zioła prowansalskie albo oregano.


KROK 3.
Po 15 minutach gotowania się bulionu wlej szklankę mleka i dodaj baby szpinak, dobrze przemieszaj i gotuj zupę około 2 minuty aż liście szpinaku zwiędną. Kiedy zupa ponownie się zagotuje (po wlaniu mleka) to wrzuć świeże tortellini i gotuj w zupie pod przykryciem tyle ile wymaga tego instrukcja na opakowaniu (z reguły jest to 1 minuta do 2 minut). Na koniec posyp świeżo posiekaną natką pietruszki albo koperkiem. Podawaj od razu.



SMACZNEGO I FAJNIE SPĘDZONEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PYSZNE ZUPY WARZYWNE I BEZ MIĘSA, W TYM RÓWNIEŻ Z TORTELLINI:
Zupa z tortellini i warzywami. – Kuchnia Izy
Zupa pomidorowa z tortellini. Kremowa i pyszna. – Kuchnia Izy
Zupa pomidorowa z ryżem. Pyszna. – Kuchnia Izy
Zupa warzywna. Prosta i pyszna. – Kuchnia Izy
Zupa z cukinią i ziemniakami. – Kuchnia Izy
Zupa z brukselką i ziemniakami. – Kuchnia Izy
Zupa kalafiorowa. Gęsta, pyszna i prosta do zrobienia. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie około 5 porcji zupy.
Jedna porcja zupy będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 381
BIAŁKO: 10,8 g
TŁUSZCZE: 15,4 g
WĘGLOWODANY: 50 g

ZUPA Z TORTELLINI I SZPINAKIEM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Zupa z tortellini i szpinakiem
Składniki
- jedna średnia albo duża cebula
- jedna średnia pietruszka (korzeń pietruszki)
- 4 średnie marchewki – łącznie około 400 g
- 1,25 litra (5 szklanek) bulionu warzywnego w wersji niewegetariańskiej może być rosół np. z dnia poprzedniego, przelany przez sitko albo po prostu bulion drobiowy
- 1 szklanka (250 ml) mleka, najlepiej krowiego pełnotłustego 3,2 % ewentualnie można mleko zastąpić śmietanką 30 % dla głębszego smaku, ale wtedy kaloryczność zupy wzrośnie
- sól i pieprz do smaku
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
- 4 łyżki mąki pszennej (1/4 szklanki) do zagęszczenia zupy
- 100 g baby szpinaku
- natka pietruszki albo koperek – pęczek
- 3 małe albo 2 duże ząbki czosnku
- tłuszcz do podsmażenia np. 3 łyżki oleju roślinnego plus czubata łyżka masła albo wegański mix tłuszczowy/masełko wegańskie (100 g takiego wegańskiego masełka)
- 250 g świeżego tortellini dowolne nadzienie, wybierz świeże tortellini ze sklepowej lodówki, a nie suche tortellini
Instrukcje
- W garnku rozgrzej tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulkę i przesmaż ją 2 minuty. Potem dodaj startą na tarce pietruszkę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dobrze przemieszaj i smaż wszystko około 5 minut, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze pół minuty.
- Potem posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż mąkę około pół minuty aż znikną białe ślady mąki. Następnie powoli wlewaj bulion do garnka, a podczas wlewania cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj bulion 15 minut. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem i dodaj zioła prowansalskie albo oregano.
- Po 15 minutach gotowania się bulionu wlej szklankę mleka i dodaj baby szpinak, dobrze przemieszaj i gotuj zupę około 2 minuty aż liście szpinaku zwiędną. Kiedy zupa ponownie się zagotuje (po wlaniu mleka) to wrzuć świeże tortellini i gotuj w zupie pod przykryciem tyle ile wymaga tego instrukcja na opakowaniu (z reguły jest to 1 minuta do 2 minut). Na koniec posyp świeżo posiekaną natką pietruszki albo koperkiem. Podawaj od razu.
Film
