Cofnij
zupa z ziemniakami i marchewką

Zupa z ziemniakami i marchewką

5 z 1 głos
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 6
Kalorie 296 kcal

Składniki
  

  • 1,75 litra (7 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu (rosół czysty, przelany przez sitko)
  • 1200 g (1,2 kg) ziemniaków
  • 400 g marchewek
  • jedna mała/średnia pietruszka (korzeń) - 100 - 150 g
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • tłuszcz do smażenia (kilka łyżek) np. olej roślinny, masełko wegańskie, masła klarowane lub olej plus zwykłe masło według potrzeb
  • jedna średnia cebula

Instrukcje
 

  • Przed rozpoczęciem gotowania zupy pokrój ziemniaki na małe kawałki, marchewki w plasterki, cebulę na małe kawałki, pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczach i czosnek drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
    W garnku rozgrzej tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i starty korzeń pietruszki, dobrze przemieszaj i smaż około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posyp warzywa majerankiem i dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze jedną minutę.
  • Następnie wlej bulion warzywny (albo przelany przez sitko, czysty rosół), a kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj je około 25 minut. W międzyczasie posól i popieprz do smaku.
  • Po tych 25 minutach, czyli kiedy warzywa będę już ugotowane, to odlej 1/3 część zupy (około 5 chochelek) do miski i zblenduj ją za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Możesz też użyć blender kielichowy do zblendowania.
  • Wlej zblendowany krem z powrotem do garnka, przemieszaj i ponownie zagotuj. Kiedy zupa się zagotuje, to dodaj posiekany koperek i posiekaną natkę pietruszki. Przemieszaj i zdejmij z ognia. Zupa gotowa ♥

Film