1,75 litra (7 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu (rosół czysty, przelany przez sitko)
1200 g (1,2 kg) ziemniaków
400 g marchewek
jedna mała/średnia pietruszka (korzeń) - 100 - 150 g
2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka majeranku
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
tłuszcz do smażenia (kilka łyżek) np. olej roślinny, masełko wegańskie, masła klarowane lub olej plus zwykłe masłowedług potrzeb
jedna średnia cebula
Instrukcje
Przed rozpoczęciem gotowania zupy pokrój ziemniaki na małe kawałki, marchewki w plasterki, cebulę na małe kawałki, pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczach i czosnek drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.W garnku rozgrzej tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i starty korzeń pietruszki, dobrze przemieszaj i smaż około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posyp warzywa majerankiem i dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze jedną minutę.
Następnie wlej bulion warzywny (albo przelany przez sitko, czysty rosół), a kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj je około 25 minut. W międzyczasie posól i popieprz do smaku.
Po tych 25 minutach, czyli kiedy warzywa będę już ugotowane, to odlej 1/3 część zupy (około 5 chochelek) do miski i zblenduj ją za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Możesz też użyć blender kielichowy do zblendowania.
Wlej zblendowany krem z powrotem do garnka, przemieszaj i ponownie zagotuj. Kiedy zupa się zagotuje, to dodaj posiekany koperek i posiekaną natkę pietruszki. Przemieszaj i zdejmij z ognia. Zupa gotowa ♥