Loading
Wszystkie przepisy
Rozsmakuj się w najlepszym jedzeniu ♥
Desery
ananas
arborio
awokado
azjatyckie
babeczki
babka
baby szpinak
bakłażan
banan
banany
barszcz
barszcz czerwony
barszcz wigilijny
bazylia
biała kapusta
biała kiełbasa
białe wino
biały cukier
bigos
boczek
boże narodzenie
brązowy cukier
brokuł
brokuły
brokuły bimi
brownie
brzoskwinie
bulion
bulion drobiowy
bulion warzywny
bułka tarta
buraczki
buraki
cebula
cebula dymka
cebule
cheddar
chlebek
chlebek bananowy
chow mein
chrzan
ciasta
ciasto
ciasto francuskie
ciasto z jabłkami
ciecierzyca
ciemny sos sojowy
cukier
cukier brązowy
cukier cynamon
cukier puder
cukier waniliowy
cukinia
curry
ćwiartki
ćwiartki z kurczaka
cynamon
cytryna
cytryny
czekolada
czerwona cebula
czerwona fasola
czerwone wino
czosnek
czosnek granulowany
deser
dijon
drożdże
dutch baby
dynia
dynia piżmowa
ekstrakt
ekstrakt waniliowy
extra ciemne kakao
fasola
fasola z puszki
gnocchi
gofry
gorzka
gorzka czekolada
gorzkie kakao
gouda
Grana
grana padano
grana podano
gruszka
gruszki
grzyby
imbir
jabła
jabłka
jabłko
jagody
jaja
jajka
jajka na twardo
jogurt
jogurt grecki
kakao
kakao extra ciemne
kalafior
kalaior
kalarepa
kapusta
kapusta kiszona
kapusta świeża
keczup
kiełbasa
kminek
kokosowe
koncentrat pomidorowy
koperek
krewetki
kukurydza
kurczak
kuskus perłowy
kwaśna śmietana
liście laurowe
lubczyk
majeranek
majonez
mak
mąka
mąka pszenna
mąka tortowa
makaron
maliny
marchew
marchewka
marchewki
masło
mielone
mięso
mięso mielone
mięso wieprzowe
migdały
miód
mleczko kokosowe
mleko
mleko kokosowe
młoda kapusta
młode ziemniaki
morele
mozzarella
mozzarella w kulkach
mrożone jagody
mrożone maliny
mrożone warzywa
muffinki
muffiny
musztarda
musztarda francuska
naleśnik
naleśniki
naleśniki i placki
natka
natka pietruszki
nózki
nutella
obiad
ocet balsamiczny
ocet jabłkowy
ocet ryżowy
ogórki
ogórki kiszone
olej
olej roślinny
oliwa
oliwa z oliwek
oregano
orzechy
orzo
ostra papryka
pałeczki
pałeczki z kurczaka
pałki
pałki z kurczaka
panierka panko
panko
papryka
parmezan
penne
pesto
pieczarki
piersi
piersi z kurczaka
pietruszka
piwo
płatki owsiane
podudzia
polędwica
polędwica wieprzowa
polędwiczka
polędwiczka w cieście
polędwiczka wieprzowa
polędwiczki
pomarańcze
pomidorki
pomidorki koktajlowe
pomidory
pomidory w puszce
por
pory
proste ciasto
proszek do pieczenia
przyprawa curry
przyprawa do kurczaka
pulpety
racuchy
ricotta
risoni
risotto
rosół
rozmaryn
rukola
ryż
ryż do risotto
rzodkiewki
seler
seler naciowy
selerkonserwowy
ser
ser śmietankowy
serek
serek wiejski
sezam
skrobia
skrobia ziemniaczana
skrzydełka
skrzydełka po azjatycku
śliwki
słodka papryka
słodki sos chili
smalec
śmietana
śmietana 18 %
śmietanka
śmietanka 30 %
sok z cytryny
sos azjatycki
sos chili
sos hoisin
sos pomidorowy
sos sojowy
sos teriyaki
spaghetti
suszona natka pietruszki
suszone grzyby
suszone pomidory
suszony koperek
suszony tymianek
Święta
świeża żurawina
szczypiorek
szparagi
szpinak
tarty chrzan
teriyaki
torellini
tortellini
truskawki
tuńczyk
tuńczyk z puszki
twaróg
twarożek
tymianek
udka z kurczaka
udon
warzywa
wczesne ziemniaki
wędzony boczek
wieprzowina
wigilia
wino
wołowina
wypieki
zakwas
zapiekanka
żeberka
zielone szparagi
ziemniaki
zioła
zioła prowansalskie
żółtka
żółtko
zupa
żurawina
0,5 kilograma marchewek
0.5 szklanki (pół szklanki) wody gazowanej albo niegazowanej
1 - 2 łyżeczki suszonego tymianku
1 cukier waniliowy
1 duża cebula
1 duża cytryna
1 duża jajko
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (jedna cała i trzy czwarte szklanki)
1 jajko, rozmiar L
1 kg marchewek
1 kg ziemniaków, najlepiej młodych albo wczesnych
1 opakowanie serka wiejskiego, 200 g
1 pełna szklanka cukru (szklanka ma 250 ml)
1 szklanka cukru (można zmniejszyć do 3/4 szklanki_
1 szklanka makaronu orzo, suchego - szklanka ma 250 ml
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka brązowego cukru albo miodu
1 łyżka cukru
1 łyżka octu ryżowego albo soku z cytryny
1 łyżka płynnego miodu
1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu
1,5 litra bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu (6 szklanek)
1,5 szklanki mąki pszennej
1.5 lita (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu
1/2 kostki masła - 100 g
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao (extra ciemne)
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki śmietanki 30 %
1/2 szklanki śmietanki 30 % - opcjonalnie
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki pszennej plus płaska łyżeczka soli i około 1/3 łyżeczki pieprzu (można dać więcej)
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki soli
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18 % albo jogurtu greckiego
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki oleju roślinnego
1/4 łyżeczki soli
100 - 150 g suszonych pomidorów, najlepiej pokrojonych w paski
100 g kaszy np. jęczmiennej perłowej
100 g masła
100 g sera Gouda albo Mozzarelli albo sera Cheddar
100 g surowego wędzonego boczku
100 g świeżych drożdży (10 dkg)
120 g masła, miękkiego
150 g - 170 g masła
150 g masła, roztopionego
2 - 3 jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki
2 - 3 starte ząbki czosnku
2 - 3 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki oleju roślinnego albo oliwy
2 - 3 łyżki oliwy albo oleju roślinnego
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 dojrzałe albo bardzo dojrzałe banany
2 dojrzałe awokado
2 duże cebule
2 duże jajka
2 duże jajka plus opcjonalnie jedno dodatkowe żółtko
2 główki brokuła - łącznie 1 kg
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (dwie pełne szklanki plus dodatkowo jedna trzecia szklanki)
2 jajka, rozmiar L
2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
2 litry bulionu warzywnego/drobiowego/rosołu
2 liście laurowe
2 marchewki (około 200 g)
2 małe albo jedna duża główka młodej kapusty (razem około 1200 g)
2 małe/średnie główki młodej kapusty
2 piersi z kurczaka - 400 - 600 g
2 piersi z kurczaka - około 500 - 600 g
2 piersi z kurczaka, przekrojone na pół
2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych np. firmy Mutti
2 pęczki koperku (można dać więcej albo mniej, zależy czy lubisz bardzo koperek)
2 szklanki mąki pszennej
2 x pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone
2 x tuńczyk z puszki, w oleju, oliwie albo w wodzie (w przybliżeniu 2 x po 130 g, po odsączeniu)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru albo półtora łyżki płynnego miodu
2 łyżki brązowego cukru lub miodu w formie płynnej
2 łyżki ciemnego sosu sojowego do polania kurczaka
2 łyżki cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego (można dodać pół łyżki więcej)
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju do polania kurczaka
2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy
2 łyżki oliwy z oliwek albo olej roślinnego
2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego (jasnego albo ciemnego)
2 łyżki słodkiego sosu chili albo łyżka zwykłego sosu chili lub jakiegokolwiek ostrzejszego (opcjonalnie)
2 średniej wielkości cukinie
2 żółtka
2/3 szklanki brązowego cukru
2/3 szklanki cukru (można dodać inną ilość np. 1/2, 3/4 albo całą szklankę)
2/3 szklanki zwykłej, zimnej wody
200 g masła
200 g mąki pszennej
200 g sera Gouda albo Mozzarella (50 g do mięsa mielonego plus 150 g do posypania na wierzchu)
200 g ulubionego ryżu
200 g śmietanki 30 %
200 g śmietany 18 % albo jogurt w typie greckim
250 - 300 g pomidorków koktajlowych
3 - 4 szklanki bulionu
3 - 4 ziarna ziela angielskiego
3 - 4 ząbki czosnku
3 dojrzałe/mocno dojrzałe banany
3 jajka, rozmiar L
3 litry zimnej wody
3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego
3 ząbki czosnku
3 ząbki czosnku, starte na tarce
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki oleju roślinnego albo oliwy z oliwek
3 średnie pomidory, polecam malinowe
3/4 szklanki białego cukru
3/4 szklanki cukru pudru, przesianego przez sitko
3/4 szklanki jogurtu w typie greckim
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki śmietany 30 %
3/4 łyżeczki cynamonu do posypania brzoskwiń
3/4 łyżeczki soli
30 g masła plus 2 łyżki oliwy lub oleju
300 - 500 g truskawek
300 g ciecierzycy (cieciorki)
300 g marchewek
300 g marchewek, startych na tarce o grubych oczkach albo pokrojonych w małą kostkę
300 g ulubionego makaronu np. penne, rigatoni
300 g ulubionego makaronu np. penne, świderki
300 g ulubionego makaronu, najlepiej spaghetti
300 g wędzonego boczku
350 g makaronu, najlepiej długiego typu spaghetti
4 - 5 brzoskwiń, pokrojonych na mniejsze kawałki np. plasterki albo kostkę
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego
40 - 50 g świeżych drożdży
40 g masła
40 g masła plus 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
40 g masła plus dwie łyżki oliwy lub oleju
40 g masła plus około 2 łyżki oleju bądź w wersji wegańskiej 80 g masełka wegańskiego Naturale
400 - 500 g krewetek np. blanszowanych, odmiana Vannmei
400 - 500 g pieczarek
450 - 500 g truskawek
5 ziaren czarnego pieprzu
5 łyżek słodkiego sosu chili
5 żółtek z jajek, rozmiar L
50 g masła
50 g masła - twardego albo półtwardego
50 g masła plus 2 łyżki oleju albo oliwy z oliwek
50 g masła plus dodatkowo 2 - 3 łyżki oliwy lub oleju
50 g masła w temp. pokojowej
50 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
50 g sera Grana Padano albo Parmezanu, startego
500 g marchewek
500 g mąki pszennej
500 g pieczarek (białych albo brunatnych)
500 g szparagów
500 g zielonych szparagów
500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
500 ml mleka
80 - 100 g masła
800 - 1000 g jabłek, najlepiej słodkich i trwałych
800 g - 1000 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
800 g mąki pszennej np. tortowej
800 g skrzydełek z kurczaka
Nutella albo inny ulubiony krem do smarowania
bardzo czubata łyżka mąki pszennej
ciasto francuskie - jedno standardowe opakowanie
cukier puder
czubata łyżeczka koncentratu
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
czubata łyżeczka majeranku
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka suszonego koperki
czubata łyżeczka suszonego tymianku
czubata łyżeczka suszonej natki pietruszki
czubata łyżeczka ziół prowansalskich
czubata łyżka białego cukru
czubata łyżka mąki pszennej
czubata łyżka ryżu
czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
czubata łyżka smalcu albo masła
czubata łyżka smalcu albo około dwie - trzy łyżki oleju
dwa jajka, rozmiar L
dwa pęczki koperku
dwie piersi z kurczaka (albo polędwiczki z kurczaka)
dwie łodygi selera naciowego
główka młodej kapusty (duża albo dwie małe) - około 600 - 800 g
główka młodej kapusty - średnia/większa (około 800 g)
jeden brokuł - około 500 g
jeden duży kalafior lub dwa małe (łączna waga to około 1600 - 2000 g)
jeden mały seler albo kawałek dużego, obrany
jeden por
jeden por (biała i jasnozielona część), przekrojony na pół
jedna cebula
jedna cebula - średnia
jedna cytryna, dobrze oczyszczona - skórka z całej cytryny plus jedna łyżka soku z cytryny
jedna cytryny (skóra z całej jednej cytryny plus dwie łyżki soku z cytryny)
jedna czubata łyżka skrobi ziemniaczanej do posypania kurczaka
jedna duża cebula
jedna duża cebula, drobno pokrojona
jedna duża pietruszka, obrana
jedna duża/większa młoda kapusta
jedna główka młodej kapusty
jedna kostka rosołowa, najlepiej domowa albo ekologiczna – opcjonalnie
jedna mała/średnia czerwona cebulka
jedna szklanka mąki pszennej
jedna szklanka mąki pszennej np. tortowej
jedna ćwiartka z kurczaka (350 – 500 g)
jedna łyżka mąki i jedna łyżka cukru do posypania jagód
jedna średnia albo duża cebula
jedna średnia albo duża cebula, najlepiej opalona na patelni albo na gazie
jedna średnia cebula
jedna średnia główka kalafiora - około 600 - 800 g
jedna średnia/duża cebula
jedno duże, twardo jabłko
jedno skrzydło z indyka (500 – 700 g) – skrzydło można zastąpić ćwiartką z kurczaka
jedno żółtko
kilka kropel cytryny - na koniec, opcjonalnie
koperek
marchewki - 300 g
natka pietruszki
natka pietruszki, drobno posiekana
nieco więcej niż pół szklanki wody
około 1 - 2 cm startego imbiru
około 1 kg młodych ziemniaków
około 1 kg pałeczek z kurczaka
około 150 - 200 g sera Gouda, Mozzarelli albo Cheddar
około 150 g sera Mozzarella albo Cheddar, startego na tarce
około 2 - 3 łyżki octu jabłkowego albo soku z cytryny
około 200 g - 250 g jagód
około 250 - 300 g moreli, przekrojonych na pół
około 3 łyżki wody albo soku z cytryny
około 300 g marchewek, pokrojonych na kawałki
około 330 - 350 ml śmietanki 30 %
około 330 - 350 ml śmietanki 30 % - nieco więcej niż szklanka
około 40 - 50 g masła
około 40 g masła (dwie czubate łyżki)
około 50 - 80 g sera Grana Padano albo Parmezan
około 500 g ogórków kiszonych (z jednego litrowego słoika), starte na tarce o grubych oczkach, można też dodać sok po ogórkach ze słoika np. 1/3 szklanki.
około 500 g ulubionej kiełbasy
około 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
około 80 - 100 g baby szpinaku
około 80 g masełka wegańskiego Naturale
około 80 g sera Cheddar albo inny wybrany np. Gouda, Mozzarella
około 80 g sera Grana Padano
około 80 g sera Grana Padano albo Parmezan
około pół puszki mleczka kokosowego
około pół szklanki zimnej wody
około pół szklanki śmietany 30 % - opcjonalnie
około pół łyżeczki mielonego kminku albo do smaku
około łyżka, dwie soku z cytryny
olej do smażenia
olej do smażenia - dwie, trzy łyżki
opakowanie dowolnej przyprawy do kurczaka ( w przybliżeniu 30 g)
opakowanie tortellini (świeże, z lodówki, nie suche) - 250 g
opcjonalnie ser Grana Padano albo Parmezan, starty, do posypania - w przybliżeniu 50 - 80 g
opcjonalnie łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
pieprz
polędwiczka wieprzowa - średnia
posiekany koperek albo natka pietruszki - do dodania na koniec
puszka czerwonej fasoli (około 400 g)
puszka kukurydzy (około 340 - 400 g)
pół szklanki białego wina
pół szklanki kakao extra ciemne
pół szklanki olej roślinnego
pół szklanki oleju roślinnego
pół szklanki wina - opcjonalnie
pół szklanki wody po gotującym się makaronie
pół szklanki zimnej wody albo bulionu
pół szklanki śmietany 30 %
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki ostrej papryki - opcjonalnie, tylko jeśli chcesz trochę ostrzejszy farsz
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
półtora (1 i 1/2) szklanki mleka, najlepiej pełnotłustego 3,2 %, temp. pokojowa
półtora szklanki wody
płaska łyżeczka suszonego czosnku
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
rabarbar - 2 - 3 łodygi, pokrojone na małe kawałki
ser Grana Padano albo Parmezan - około 60 - 80 g - opcjonalnie, można inny ser np. Gouda, Mozzarella
sezam do posypania
sezam do posypania - opcjonalnie
suszone pomidory - około 80 - 100 g
szklanka białego cukru
szklanka jogurtu w typie greckim albo kwaśnej śmietany 18 %
szklanka mleka - 250 ml
szklanka mleka krowiego, najlepiej 3,2 %
szklanka mąki pszennej, przesianej przez sitko
szklanka ryżu do risotto np. Arborio
szklanka wody po gotujących się szparagach
sól
sól i pieprz do smaku
sól i pieprz do smaku do mięsa mielonego (możesz dodać np. 3/4 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu)
sól i pieprz od smaku
tabliczka czekolady (100 g) - polecam czekoladę gorzką 64 %
tabliczka dowolnej czekolady np. gorzkiej 64 %
tabliczka gorzkiej czekolady 64 % - 100 g
trochę masła/tłuszczu do posmarowania formy
trochę oleju roślinnego - do polania skrzydełek (po kilka kropel na skrzydełko)
trochę oleju roślinnego - do posmarowania krążków z młodej kapusty plus trochę soli i pieprzu do posypania krążków
tłuszcz do smażenia, czyli około 80 g masełka wegańskiego Naturale (wersja wegańska) albo około 40 g zwykłego masła plus około 2 łyżki oleju roślinnego.
ulubiony keczup - razem około 7 czubatych łyżek (jedna czubata łyżka do mięsa mielonego plus po jednej czubatej łyżce do rozsmarowania po każdym krążku, w razie konieczności użyj więcej)
łyżeczka brązowego albo białego cukru
łyżeczka cukru - opcjonalnie
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka cukru, najlepiej brązowego
łyżeczka cukru, najlepiej brązowego, ale może być biały
łyżeczka cynamonu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka mielonego kminku - opcjonalnie
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka miodu w formie płynnej
łyżeczka musztardy Dijon
łyżeczka proszki do pieczenia
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka suszonego lubczyku – opcjonalnie
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka ulubionej musztardy np. Dijon, miodowej
łyżka albo łyżeczka miodu w formie płynnej lub cukru
łyżka cukru
łyżka cukru do posypania brzoskwiń
łyżka cukru waniliowego
łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego
łyżka soku z cytryny
łyżka sosu sojowego
Loading