To będzie jedna z najlepszych polędwiczek jakie zjecie. To danie robi się stosunkowo szybko i prosto, a smakuje baaardzooo…. dobrze 🙂 Polędwiczka i pieczarki to świetne połączenie, a śmietankowy sos jest nie tylko przyjemnie kremowy, ale przede wszystkim jest pełen smaku. Jeśli szukasz pysznego pomysłu na obiad z polędwiczką w roli głównej, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Polędwiczka to fajny kawałek mięsa wieprzowego i przez wiele osób jest to wręcz ulubiona część wieprzowiny. I wcale się nie dziwię, że ma tak wielu kulinarnych fanów. W końcu jest to mięso o niższej zawartości tłuszczu, miękkie i soczyste. Polędwiczka jest uważana za jedno z najbardziej cenionych kawałków mięsa wieprzowego właśnie ze względu na swoją delikatność i wyjątkowy smak.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO ZROBIĆ POLĘDWICZKĘ W SOSIE PIECZARKOWYM.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA – Jest to część mięsa, która znajduje się w okolicy kręgosłupa, pomiędzy łopatkami a biodrami. To mięso jest uważane za jedno z najbardziej delikatnych i wartościowych w ciele świń, co sprawia, że jest cenione przez koneserów mięsa. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę czy mięso jest świeże – świeża polędwiczka powinna mieć różowy kolor, a nie szary czy brązowy. Polędwiczka powinna mieć neutralny, lekko słodkawy zapach. Jeśli wyczuwasz nieprzyjemny zapach, może to świadczyć o nieświeżości mięsa. Zauważ, że polędwiczka ma srebrno – białe błonki, które trzeba ostrożnie i delikatnie usunąć cienkim i ostrym nożem. Bądź ostrożna/ostrożny, aby nie usunąć zbyt dużo mięsa razem z błonami. Chodzi o to, aby usunąć błony, nie tracąc cennego mięsa 🙂
PIECZARKI – Użyj minimum 300 g pieczarek, a max. 500 g. Możesz użyć zarówno zwykłych białych pieczarek, jaki i brunatnych (lub wymieszanych). Brunatne pieczarki mają nieco mocniejszy smak i aromat – na pewno są ciekawą alternatywą.
ŚMIETANA – Wybierz śmietanę 30 %. Ewentualnie może być 36 %, ale kaloryczność dania się zwiększy.
DODATKOWE SKŁADNIKI: czosnek, suszony tymianek, sos sojowy (polecam ciemny sos sojowy), pieprz i sól, masło plus oliwa z oliwek albo olej roślinny, musztarda np. Dijon, natka pietruszki, woda.
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWYM. PRZYGOTOWANI KROK PO KROKU.
KROK 1.
Pieczarki pokrój w dość cienkie plastry. Polędwiczkę umyj, osusz papierem kuchennym i oczyść z srebrno – białych, twardych błon. Błony najlepiej usunąć ostrym, cienkim nożem – błony usuń ostrożnie, tak aby nie odciąć samego mięsa (bo go szkoda 😉 ). Błonę można też naciąć lekko od góry i ciągnąć, ale mi łatwiej jest usunąć w całości nożem. Polędwiczkę pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie każdy kawałek lekko zduś palcem, aby jest nieco spłaszczyć. Nie radzę używać tłuczka, bo mięso jest delikatne i tłuczek może je przebić, przy mocniejszym uderzeniu. Polędwiczkę posól i popierz z obydwu stron.
KROK 2.
Rozpuść na patelni masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to smaż polędwiczki z obydwu stron. Czas smażenia to około 3 minuty z każdej strony (może trochę krócej). Gdy mięso będzie usmażone, to zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
KROK 3.
W razie konieczności dodaj więcej masła i wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż je około 7, 8 minut. Pod koniec smażenia dodaj starty czosnek oraz suszony tymianek i dobrze przemieszaj. Przesmaż czosnek z pieczarkami około minutę.
KROK 4.
Kiedy pieczarki będą usmażone, to wlej na patelnię śmietankę oraz wodę. Dodaj sos sojowy oraz musztardę. Polecam musztardę Dijon, ale może być Twoja ulubiona. Wszystko przemieszaj i gotuj sos około 8 – 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy sos będzie tak gęsty jak będziesz tego chciała/chciał, to dodaj do sosu polędwiczkę, przemieszaj, tak aby sos oblepił polędwiczkę i trzymaj na ogniu jeszcze 2 – 3 minuty tak aby mieć pewność, że mięso jest ciepłe. Na koniec warto dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje:
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 478
BIAŁKO: 36,5 g
TŁUSZCZE: 33,2 g
WĘGLOWODANY: 7,5 g
Mam dla Ciebie inny przepis z mięsem wieprzowym i pieczarkami. Mega pyszne pulpety, które zdobyły wielu fanów na moim TikTok- u:
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KREMOWYM SOSIE PIECZARKOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Polędwiczka w sosie pieczarkowym. Kremowym i pełnym smaku.
Opis
Smaczny pomysł na obiad z polędwiczką wieprzową. Polędwiczka świetnie smakuje z pieczarkami w pysznym, kremowym sosie śmietanowym.
Składniki
Przygotowanie
- Pieczarki pokrój w dość cienkie plastry. Polędwiczkę umyj, osusz papierem kuchennym i oczyść z srebrno – białych, twardych błon. Błony najlepiej usunąć ostrym, cienkim nożem – błony usuń ostrożnie, tak aby nie odciąć samego mięsa (bo go szkoda 😉 ) Błonę można też naciąć lekko od góry i ciągnąć, ale mi łatwiej jest usunąć w całości nożem. Polędwiczkę pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Następnie każdy kawałek lekko zduś palcem, aby jest nieco spłaszczyć. Nie radzę używać tłuczka, bo mięso jest delikatne i tłuczek może je przebić, przy mocniejszym uderzeniu. Polędwiczkę posól i popierz z obydwu stron.
- Rozpuść na patelni masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to smaż polędwiczki z obydwu stron. Czas smażenia to około 3 minuty z każdej strony (może trochę krócej). Gdy mięso będzie usmażone, to zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
- W razie konieczności dodaj więcej masła i wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż je około 7, 8 minut. Pod koniec smażenia dodaj starty czosnek oraz suszony tymianek i dobrze przemieszaj. Przesmaż czosnek z pieczarkami około minutę.
- Kiedy pieczarki będą usmażone, to wlej na patelnię śmietankę oraz wodę. Dodaj sos sojowy oraz musztardę. Polecam musztardę Dijon, ale może być Twoja ulubiona. Wszystko przemieszaj i gotuj sos około 8 – 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy sos będzie tak gęsty jak będziesz tego chciała/chciał, to dodaj do sosu polędwiczkę, przemieszaj, tak aby sos oblepił polędwiczkę i trzymaj na ogniu jeszcze 2 – 3 minuty tak aby mieć pewność, że mięso jest ciepłe. Na koniec warto dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.