Klops wieprzowy w stylu amerykańskiego “meatloaf”.

By misziza
2024-01-04

Jeśli lubisz mięso wieprzowe, to danie Ci zasmakuje. A co to w ogóle jest? 🙂 Można to nazwać klopsem wieprzowym, daniem w stylu pieczeni rzymskiej, ale tak naprawdę jest to danie najbardziej zbliżone do amerykańskiego “klasyka”, czyli meatloaf . Meatloaf jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych i jest to danie, które Amerykanie zaliczają do swojego “comfort food” i dla wielu z nich ma wartość rodzinno – sentymentalną. To danie jest cenione za swoją prostotę, ciekawy, bogaty smak i możliwość dostosowania pewnych składników do osobistych preferencji.

Meatloaf w wersji amerykańskiej jest przygotowywany głównie z mięsa wołowego albo mięsa mieszanego, czyli wołowo – wieprzowego, raczej rzadziej z samego mięsa wieprzowego. Wynika to głównie z preferencji smakowych Amerykanów. Ja postanowiłam przygotować ten klops w wersji wieprzowej – u mnie w rodzinie, pewnie podobnie jak w większości polskich domach, częściej jemy wieprzowinę 🙂 Do przygotowania klopsa użyłam kilka ciekawych dodatków, które mocno wzbogacą cały smak. Zwróć uwagę na sos na bazie keczupu, jest tutaj bardzo ważny, więc koniecznie zaopatrz się w Twój ulubiony keczup 😉

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KLOPS WIEPRZOWY I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:

klops wieprzowy

SKŁADNIKI, KTÓRE POTRZEBUJESZ:

MIĘSO MIELONE – Najlepiej wybrać mięso mielone wieprzowe z łopatki albo karkówki. Jeśli masz taka możliwość, to poproś o zmielenie mięsa przy ladzie w sklepie. Mięso zmielone na miejscu jest lepsze niż to pakowane w paczki. Mięso pakowane w paczki często oznaczone jest jako “mięso garmażeryjne, surowy wyrób mięsny” i może zawierać różne niechciane przez nas dodatki, a ilość tych “dodatkowych” substancji może sięgać nawet kilkudziesięciu procent – radzę czytać etykiety i sprawdzić, ile faktycznie jest “mięsa w mięsie”.

Ten przepis jest bardzo elastyczny, dlatego jeśli chcesz, to możesz zamienić mięso wieprzowe na mięso wołowe albo wymieszać mięso wieprzowe z wołowym.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI, KTÓRE SPRAWIĄ, ŻE TWÓJ KLOPS WIEPRZOWY BĘDZIE PYSZNY: Jajka, mleko, bułka tarta albo azjatycka panierka Panko, papryka słodka wędzona, sól i pieprz, natka pietruszki, zioła prowansalskie, keczup, czosnek, cebula plus opcjonalnie ciemny sos sojowy.

PLUS SKŁADNIKI NA SOS: Keczup (pamiętaj, keczup jest głównym składnikiem sosu, dlatego wybierz tylko taki, który Ci bardzo smakuje, ja polecam fajny i smaczny Keczup Premium Sycylijski firmy Roleski), brązowy cukier, czosnek granulowany i “kwaśny” składnik, czyli do wyboru sok z cytryny, ocet jabłkowy albo ocet winny.

klops-wieprzowy.
klops-wieprzowy.

KLOPS WIEPRZOWY. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Do większej miski włóż mięso mielone, wbij jajka, dodaj bułkę tarta albo panierkę Panko, zioła prowansalskie, drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekany albo starty czosnek, drobno pokrojoną cebulkę, dwie czubate łyżki keczupu, słodka paprykę w proszku sól oraz pieprz do smaku oraz wlej mleko. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę ciemnego sosu sojowego lub sosu Worcestershire. Jeśli chodzi o sól i pieprz to zalecam dodać łyżeczkę soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu.

klops-wieprzowy-pieczen-rzymska-przygotowanie-krok-1.
klops-wieprzowy-pieczen-rzymska-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki (polecam założyć rękawiczkę) i przełóż mięsną masę do formy. Ja użyłam dwóch foremek (keksówki jednorazowe aluminiowe), ale można użyć jednej większej formy. Za pomocą np. łyżki wyrównaj masę i włóż foremki/formę do nagrzanego już do 190 stopni piekarnika i piecz przez najpierw 40 minut. W tym czasie przygotuj sos.

klops-wieprzowy-pieczen-rzymska-przygotowanie-krok-2.
klops-wieprzowy-pieczen-rzymska-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

W miseczce wymieszaj ze sobą Twój ulubiony, dobry jakościowo keczup, cukier brązowy, czosnek granulowany, pieprz oraz sól oraz “kwaśny element”, czyli do wyboru: sok z cytryny, ocet jabłkowy albo ocet winny. Wymieszaj tak aby powstał jednolity sos. Po tych 40 minutach pieczenia, otwórz piekarnik i ostrożnie i równomiernie rozsmaruj sos po klopsie/pieczeni. Zamknij piekarnik i piecz jeszcze wszystko przez 20 minut.

Czyli łączny czas pieczenia to 60 minut.

klops-wieprzowy-pieczen-przygotowanie-krok-3
klops-wieprzowy-pieczen-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Po wyjęciu z piekarnika pozwól “odpocząć” pieczeni około 5 do 10 minut. Podczas pieczenia mogą uwolnić się soki, którymi można polać np. podawane z mięsem ziemniaki. Smacznego ♥

klop-wieprzowy-pieczen-przygotowanie-krok-4.
klop-wieprzowy-pieczen-przygotowanie-krok-4.

JAK PODAWAĆ?

Klops wieprzowy jest oczywiście idealny na obiad i świetnie smakuje podawany z ziemniakami oraz ulubioną surówką, sałatką czy warzywami. W Stanach Zjednoczonych bardzo często podaje się z ziemniaczanym puree.

Zostały Ci resztki z obiadu? To super 😉 Wykorzystaj je:

Taki klops można podawać z ulubionym pieczywem na kolację czy śniadanie. To jest świetny pomysł na pyszną i sycącą kanapkę. Poza tym można zrobić z nim danie z makaronem np. spaghetti bolognese – wystarczy, że dodasz kawałki klopsa do sosu, wzbogacając tym samym jego smak. Albo np. dodać do pizzy, zrobić z niego burgera, dodać do jajecznicy, wykorzystać do farszu do zapiekanych papryk, czy do farszu do zapiekanki z ziemniakami. A to tylko kilka przykładów…

klops wieprzowy, pieczeń rzymska
klops wieprzowy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Cały klops (dwie foremki) można podzielić na 8 porcji.

Jedna porcja ma w przybliżeniu:

KALORIE: 406

BIAŁKO: 26,5 g

TŁUSZCZE: 26,5 g

WĘGLOWODANY: 16,6 g

KLOPS WIEPRZOWY W STYLU AMERYKAŃSKIEGO MEATLOAF. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA:

Klops wieprzowy w stylu amerykańskiego “meatloaf”.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania:1 godzina Czas oczekiwania: 5 minutaCzas łącznie:1 godzina 15 minutaPorcje:8 porcjeKalorie:406 kcal Najlepsza pora roku:Zima

Opis:

Pyszny, sycący, pełen smaku klops wieprzowy w stylu amerykańskiego “meatloaf”. Podawany jest z bardzo dobrym sosem na bazie keczupu.

Składniki:

  • Składniki na

Przygotowanie:

  1. Do większej miski włóż mięso mielone, wbij jajka, dodaj bułkę tarta albo panierkę Panko, zioła prowansalskie, drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekany albo starty czosnek, drobno pokrojoną cebulkę, dwie łyżki keczupu, słodka paprykę w proszku sól oraz pieprz do smaku oraz wlej mleko. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę ciemnego sosu sojowego lub sosu Worcestershire. Jeśli chodzi o sól i pieprz to zalecam dodać łyżeczkę soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu.
  2. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki (polecam założyć rękawiczkę) i przełóż masę mięsną do formy. Ja użyłam dwóch foremek (keksówki jednorazowe aluminiowe) albo można użyć jednej większej formy. Za pomocą np. łyżki wyrównaj masę i włóż foremki/formę do nagrzanego już do 190 stopni piekarnika i piecz przez najpierw 40 minut. W tym czasie przygotuj sos.
  3. W miseczce wymieszaj ze sobą Twój ulubiony, dobry jakościowo keczup, cukier brązowy, czosnek granulowany, pieprz oraz sól oraz “kwaśny element”, czyli do wyboru: sok z cytryny, ocet jabłkowy albo ocet winny. Wymieszaj tak aby powstał jednolity sos. Po tych 40 minut pieczenia, otwórz piekarnik i ostrożnie i równomiernie rozsmaruj sos po klopsie/pieczeni. Zamknij piekarnik i piecz jeszcze wszystko przez 20 minut.
    Czyli łączny czas pieczenia to 60 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika pozwól “odpocząć” pieczeni około 5 do 10 minut. Podczas pieczenia mogą uwolnić się soki, którymi można polać np. podawane z mięsem ziemniaki. Smacznego ♥

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close