Zupa pomidorowa z tortellini. Kremowa i pyszna.

By misziza
2024-01-15

To jedna z moich ulubionych zup. Przyznam, że kiedy robię akurat tę pyszną i kremową zupę pomidorową z tortellini to jest ona zjedzona do ostatniej kropli 😉 Zupa ma mocno pomidorowy smak i może być zrobiona na bulionie albo rosole (np. z dnia poprzedniego), ale to dodatek tortellini sprawia, że jest ona tak wyjątkowa. Tortellini gotuje się bezpośrednio w zupie, wiec jest to danie całkowicie jednogarnkowe 😉 Moim zdaniem sezon na smaczne zupy trwa cały rok, ale to właśnie w sezonie jesienno – zimowym takie rozgrzewające zupy są szczególnie doceniane.

Przepis na podobną zupę krąży po Internecie i jest szczególnie uwielbiany przez Amerykanów. W końcu co tu nie lubić? 😉 Jest przepyszna ♥ Jakiś czas temu opublikowałam ten przepis na TikTok-u i szybko zdobył sporą popularność (ma ponad milion wyświetleń), także przepis jest sprawdzony przez naprawdę wiele osób. Do zupy dodałam też szpinak, który świetnie pasuje do tortellini, ale jeśli szczególnie za nim nie przepadasz, to możesz go pominąć w tym przepisie.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ POMIDOROWĄ Z TORTELLINI I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:

zupa pomidorowa z tortellini

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

BULION ALBO ROSÓŁ – Do przygotowania tej zupy możesz użyć bulionu drobiowego, warzywnego albo po prostu rosołu np. z dnia poprzedniego. Jeśli używasz rosół to przecedź go przez sitko, aby był klarowny.

Skąd wziąć bulion? Bulion można przygotować samemu (bulion domowy – polecam przygotować większą ilość, trzymać w lodówce i wykorzystać do przygotowania różnych potraw), bądź przygotować np. ze sklepowego słoiczka (bulion Winiary, czy firmowy Biedronki).

POMIDORY W PUSZCE – Najlepiej użyć pomidorów drobno krojonych. Polecam firmę Mutti – moim zdaniem jedne z najlepszych na rynku. Jeśli znajdziesz pomidory z dodatkiem np. bazylii czy czosnku, to spokojnie możesz je kupić.

CEBULA I CZOSNEK – Dodają smaku i aromatu. Nie pomijaj czosnku 😉 Polecam wybrać czerwoną cebulkę, ale możesz być też zwykła żółta albo szalotka.

SZPINAK -A konkretnie liście baby szpinaku. Baby szpinak to nic innego jak zebrane młode listy szpinaku. Co ważne, są one bardziej wartościowe od “dojrzałego” szpinaku, ponieważ zawierają więcej cennych wartości odżywczych.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI: Koncentrat pomidorowy, słodka papryka, pieprz i sól, śmietanka 30 % albo 36 %, suszony tymianek, cukier plus ewentualnie ser Grana Padano albo Parmezan, masło plus oliwa albo olej roślinny.

zupa-z-tortellini
zupa-z-tortellini

ZUPA POMIDOROWA Z TORTELLINI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulkę i przesmaż ją 2 minuty, a potem dodaj starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszaj z cebulką i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Następnie dodaj pomidory w puszce, a kiedy zaczną lekko bulgotać dodaj słodką paprykę w proszku, suszony tymianek, sól, pieprz oraz cukier. Wszystko przemieszaj.

zupa-pomidorowa-z-tortellini-krok-1
zupa-pomidorowa-z-tortellini-krok-1

KROK 2.

Następnie dodaj dwie czubate łyżki koncentratu pomidorowego, przemieszaj i trzymaj chwilę na ogniu (około pół minuty), a następnie wlej bulion albo klarowny rosół (przelany przez sitko). Dobrze wszystko wymieszaj. Kiedy bulion się zagotuje to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

zupa-pomidorowa-z-tortellini-krok-2
zupa-pomidorowa-z-tortellini-krok-2

KROK 3.

Teraz dodaj tortellini (tortellini ze sklepowej lodówki, a nie te suche) do zupy i gotuj pod przykryciem tyle ile wymaga tego przepis na opakowaniu. Będzie to raczej krótki czas – u mnie była to tylko minuta. Po tym czasie dodaj liście baby szpinaku (jeśli nie lubisz szpinaku, to go nie dodawaj) oraz wlej śmietankę. Przemieszaj, poczekaj około dwie minuty aż liście szpinaku zwiędną. Zupa gotowa. Na koniec polecam dodać też starty na tarce ser Grana Padano albo Parmezan. Smacznego ♥

zupa-pomidorowa-z-tortellini-krok-3
zupa-pomidorowa-z-tortellini-krok-3
zupa-pomidorowa-z-tortellini.
zupa-pomidorowa-z-tortellini.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą zupę można podzielić na minimum 4 porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 468

BIAŁKO: 15,7 g

TŁUSZCZE: 27,2 g

WĘGLOWODANY: 38,6 g

SZUKASZ POMYSŁU NA INNĄ, PYSZNĄ ZUPĘ? KONIECZNIE SPRAWDŹ:

ZUPA POMIDOROWA Z TORTELLINI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Zupa pomidorowa z tortellini. Kremowa i pyszna.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 5 minutaCzas gotowania: 25 minutaCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 30 minutaPorcje:4 porcjeKalorie:468 kcal Najlepsza pora roku:Zima

Opis

Absolutnie pyszna, łatwa do zrobienia kremowa zupa pomidorowa z tortellini. Jest sycąca i zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulkę i przesmaż ją 2 minuty, a potem dodaj starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszaj z cebulką i przesmaż wszystko jeszcze minutę. Następnie dodaj pomidory w puszce, a kiedy zaczną lekko bulgotać dodaj słodką paprykę w proszku, suszony tymianek, sól, pieprz oraz cukier. Wszystko przemieszaj.
  2. Następnie dodaj dwie czubate łyżki koncentratu pomidorowego, przemieszaj i trzymaj chwilę na ogniu (około pół minuty), a następnie wlej bulion albo czysty rosół (przelany przez sitko). Dobrze wszystko wymieszaj. Kiedy bulion się zagotuje to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  3. Teraz dodaj tortellini (tortellini ze sklepowej lodówki, a nie te suche) do zupy i gotuj pod przykryciem tyle ile wymaga tego przepis na opakowaniu. Będzie to raczej krótki czas – u mnie była to tylko minuta. Po tym czasie dodaj liście baby szpinaku (jeśli nie lubisz szpinaku, to go nie dodawaj) oraz wlej śmietankę 30 %. Przemieszaj, poczekaj około dwie minuty aż liście szpinaku zwiędną. Zupa gotowa. Na koniec polecam dodać też starty na tarce ser Grana Padano albo Parmezan. Smacznego ♥
Słowa kluczowe:baby szpinak, bulion, cebula, czerwona cebula, czosnek, grana padano, koncentrat pomidorowy, parmezan, pomidory w puszce, śmietanka, szpinak, tortellini, tymianek

Join the Conversation

  1. Sylwia says:

    Dziś była na obiad, wspaniała , wszystkim smakowała i na pewno będzie powtarzana 😋

    1. Super! Bardzo cieszę się, że zupa zasmakowała. Polecam skorzystać też z innych przepisów 😉

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close