Ta zupa z ziemniaków i porów jest zdecydowanie jedną z najprostszych zup jakie zrobiłam, i co ciekawe, jedną z najsmaczniejszych. To jest prawdziwa definicja „w prostocie siła”. Wcale się nie dziwię, że ta zupa zrobiła taką furorę na całym świecie. Bo tak… to jest bardzo znana zupa. We Francji znana jest jako Potage Parmentier i została nazwana na cześć Antoine’a-Augustina Parmentiera, francuskiego farmaceuty i przyrodnika, który postanowił promować ziemniaki we XVIII we Francji.
Potage Parmentier jest nadal popularna we Francji i na całym świecie jako klasyka kuchni francuskiej. Jest również popularnym wyborem dla osób poszukujących zdrowych i sycących zup na obiad. I tak, ta zupa jest naprawdę sycąca (w końcu są tam pyszne ziemniaczki 😉 ) i choć na pierwszy rzut oka wygląda trochę jak zupa dla dzieci, to gwarantuje, że dorośli zjedzą ją ze smakiem ♥
NAJPIERW OBRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ ZIEMNIACZANO – POROWĄ I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
ZIEMNIAKI – Do przygotowania zupy użyłam 1 kg ziemniaków. Ziemniaki powinno się pokroić na dość małą kostkę/kawałki, żeby szybciej ugotowały się w zupie.
PORY – Jeśli chodzi o pory to użyłam trzy duże pory, ale tak jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak pora, to użyj jeszcze jednego. Nie zalecam używać mniej niż trzy. Trzeba pamiętać, aby dokładnie przepłukać pora pod bieżącą wodą (możesz delikatnie rozdzielić) liście, ponieważ miedzy liśćmi lubi się gromadzić piasek i ziemia. Do zupy wykorzystuje się białe i jasnozielone części, ponieważ są one bardziej miękkie i mają delikatniejszy smak. Części z ciemnozielonymi liśćmi są bardziej włókniste i jeśli np. robisz bulion albo rosół, to możesz je tam wykorzystać.
ŚMIETANKA – Można wykorzystać śmietankę 30 % albo 36 %. Zupę oczywiście blendujemy na końcu. Będzie ona dość gęsta i jeśli chodzi o konsystencje, to dodanie śmietanki nie jest konieczne. Dlatego dodaj śmietankę, tylko jeśli chcesz. Ogólnie polecam ją dodać, bo śmietanka sprawia, że zupa będzie miała nieco delikatniejszy smak i stanie się „bardziej satysfakcjonująca” dla Twojego podniebienia 😉
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus trochę oliwy albo oleju, bulion lub czysty rosół np. z dnia poprzedniego, czosnek, liść laurowy, sól oraz pieprz, suszony tymianek plus opcjonalnie posiekany szczypiorek.
ZUPA ZIEMNIACZANO – POROWA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od obrania i pokrojenia ziemniaków na dość małe kawałki. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się ugotują. Natomiast pory dobrze opłucz pod bieżącą wodą i pokrój białą oraz jasnozieloną część na małe kawałki. Zielone liście pora nie są potrzebne (ale możesz je zachować na później i np. dodać do innych składników podczas robienia rosołu, czy bulionu warzywnego).
KROK 2.
Ząbki czosnku obierz i lekko zgnieć je nożem. W garnku rozpuść masło i dolej troszkę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć do garnka pokrojone kawałki pora oraz rozgniecione ząbki czosnku. Trzymaj na ogniu około 10 minut, dość często mieszając, aby por się nie przypalił. Po tym czasie por powinien mocno zmięknąć.
KROK 3.
Po tym czasie do garnka dodaj ziemniaki, wlej bulion albo czysty rosół, dodaj liść laurowy, pieprz i sól oraz suszony tymianek. Od momentu zagotowania się bulionu, zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu około 15 – 20 minut pod przykryciem (aż ziemniaki zmiękną).
KROK 4.
Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i odczekaj chwilę (około 5-10 minut), a potem zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego. Po zblednowaniu dodaj śmietankę, przemieszaj i doprowadź zupę do wrzenia, a następnie od razu zdejmij ją z ognia. W razie konieczności dopraw sola i pieprzem. Polecam dodać posiekany szczypiorek.
(Można użyć blender kielichowy, ale trzeba będzie blednować w kilku partiach. W jednej partii nie zapełniaj blendera kliechowego więcej niż do połowy i nie przykrywaj blendera pokrywą, aby ciepło zupy mogło uciec. Możesz przykryć go np. papierem kuchennym.)
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą zupę można podzielić na 6 porcji.
Jedna porcja (wraz ze śmietanką 30 %) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 374
BIAŁKO: 5,8 g
TŁUSZCZE: 20,6 g
WĘGLOWODANY: 43,5 g
ZUPA ZIEMNIACZANO – POROWA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa ziemniaczano-porowa. Francuski klasyk.
Opis:
Prosta i jednocześnie bardzo smaczna zupa z ziemniakami i pora, która jest bardzo popularna na całym świecie. Zupa jest zdrowa i sycąca i zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki:
Przygotowanie:
- Zacznij od obrania i pokrojenia ziemniaków na dość małe kawałki. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się ugotują. Natomiast pory dobrze opłucz pod bieżącą wodą i pokrój białą oraz jasnozieloną część na małe kawałki. Zielone liście pora nie są potrzebne (ale możesz je zachować na później i np. dodać do innych składników podczas robienia rosołu, czy bulionu warzywnego).
- Ząbki czosnku obierz i lekko zgnieć je nożem. W garnku rozpuść masło i dolej troszkę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć do garnka pokrojone kawałki pora oraz rozgniecione ząbki czosnku. Trzymaj na ogniu około 10 minut, dość często mieszając, aby por się nie przypalił. Po tym czasie por powinien mocno zmięknąć.
- Po tym czasie do garnka dodaj ziemniaki, wlej bulion albo czysty rosół, dodaj liść laurowy, pieprz i sól oraz suszony tymianek. Od momentu zagotowania się bulionu, zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu około 15 – 20 minut pod przykryciem (aż ziemniaki zmiękną).
- Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i odczekaj chwilę (około 5-10 minut), a potem zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego. Po zblednowaniu dodaj śmietankę, przemieszaj i doprowadź zupę do wrzenia, a następnie od razu zdejmij ją z ognia. W razie konieczności dopraw sola i pieprzem. Polecam dodać posiekany szczypiorek.
(Można użyć blender kielichowy, ale trzeba będzie blednować w kilku partiach. W jednej partii nie zapełniaj blendera kliechowego więcej niż do połowy i nie przykrywaj blendera pokrywą, aby ciepło zupy mogło uciec. Możesz przykryć go np. papierem kuchennym.)