Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym.

By misziza
2024-01-08

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym to zawsze dobry pomysł na obiad, a jeśli dodamy do tego cukinię, to już w ogóle wyjdzie pyszne i sycące danie. Uwierz, połącznie kurczaka i cukinii i makaronu to świetny pomysł. Właściwie zrobiłam taki makaron w światowym dniu spaghetti (tak, 4 stycznia został ogłoszony światowym dniem spaghetti :D)… Wprawdzie przez zupełny przypadek, po prostu makaron spaghetti jest moim “awaryjnym’ produktem na szybki obiad, ale wyszło naprawdę przepyszne. Przekonaj się 🙂

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST ZROBIĆ MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM:

makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

PIERSI Z KURCZAKA – To jest dobre mięso, bo szybko się jej przyrządza, jest dość tanie i ma dużo białka. Wybierz dwie większe piersi z kurczaka.

CUKINIA– Wybieraj średniej wielkości cukinie, ponieważ są one często bardziej soczyste i smaczne niż zbyt duże. Duże cukinie mogą być bardziej włókniste i zawierać więcej nasion. Skórka cukinii powinna być gładka, błyszcząca i bez widocznych uszkodzeń, plam czy zadrapań. Unikaj cukinii o matowej skórze i o miękkiej konsystencji lub takie, które wydają się zwiędłe. Świeża cukinia powinna być jędrna.

MAKARON – Do tego dania polecam makaron o długim kształcie np. spaghetti labo tagliatelle. Jeśli masz taką możliwość, to kup dobrej jakości makaron np. firmy Barilla.

POZOSTAŁE DODATKI: czosnek, śmietanka 30 %, tymianek, sól i pieprz do smaku oraz masło i oliwa (albo olej) do smażenia. Pamiętaj też, aby zachować wodę po gotującym się makaronie!

makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym.
makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym.

MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ W SOSIE ŚMIETANKOWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Najpierw ugotuj makaron w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania się makaronu zachowaj około 3/4 szklanki wody na później – to ważne, tę wodę używa się później do przygotowania sosu. Piersi z kurczaka pokrój na dość cienkie paski. Najpierw przekrój pierś wzdłuż na pół, a potem pokrój każdą połówkę w paski.

makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-1
makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Cukinie przekrój na pół, a potem każdą połówkę pokrój w cienkie paski. Potem rozpuść masło na patelni i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć kawałki cukinii. Cukinie posól (użyj minimum pół łyżeczki soli) i przemieszaj. Smaż cukinię około 7, 8 minut aż wyraźnie zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Po tym czasie przełóż cukinię na osobny talerz.

makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-2
makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

W razie konieczności dolej trochę oliwy albo oleju i wrzuć pokrojone piersi z kurczaka. Kurczaka dobrze posól i popierz i smaż go kilka minut aż do całkowitego usmażenia. Kurczaka w zależności od wielkości i grubości kawałków trzeba będzie smażyć około 6-8 minut. Pod koniec smażenia dodaj starty albo przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszaj go z mięsem i przesmaż około minutę.

makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-3
makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Na patelnię dodaj z powrotem cukinię i wlej zachowaną wcześniej wodę po gotującym się makaronie i śmietankę 30 %. Dodaj suszony tymianek i łyżeczkę sosu sojowego, przemieszaj i od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz trochę ogień i gotuj sos około 8 – 12 minut aż odpowiednio zgęstnieje. Im dłużej sos będzie gotowany, tym będzie bardziej gęsty, dlatego jeśli chcesz aby był np. nieco rzadszy to gotuj go krócej.

makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-przygotowanie-krok-4.
makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-przygotowanie-krok-4.

KROK 5.

Kiedy sos będzie tak gęsty, jak tego chcesz, to dodaj ugotowany makaron i dobrze przemieszaj, tak aby sos dobrze oblepił makaron. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Na koniec możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i (oraz) dowolny ser np. Grana Padano albo Parmezan.

makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-5
makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-5
makaron-z-kurczakiem-w-sosie-smietanowym.
makaron-z-kurczakiem-w-sosie-smietanowym.

SZUKASZ INNEGO PYSZNEGO PRZEPISU NA MAKARON Z KURCZAKIEM? KONIECZNIE SPRAWDŹ TEN – HIT NA MOIM TIKTOK-U!:

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 porcje. Jedna porcja ma:

KALORIE: 697

BIAŁKO: 39,7 g

TŁUSZCZE: 32,4 g

WĘGLOWODANY: 60,7 g

MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 30 minutaCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 40 minutaPorcje:4 porcjeKalorie:697 kcal Najlepsza pora roku:Zima

Opis

Świetny pomysł na szybki obiad. Cukinia i kurczak to świetne połączenie, a skapane w pysznym śmietanowym sosie smakują jeszcze lepiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw ugotuj makaron w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania się makaronu zachowaj około 3/4 szklanki wody na później – to ważne, tę wodę używa się później do przygotowania sosu. Piersi z kurczaka pokrój na dość cienkie paski. Najpierw przekrój pierś wzdłuż na pół, a potem pokrój każdą połówkę w paski.
  2. Cukinie przekrój na pół, a potem każdą połówkę pokrój w cienkie paski. Potem rozpuść masło na patelni i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć kawałki cukinii. Cukinie posól (użyj minimum pół łyżeczki soli) i przemieszaj. Smaż cukinię około 7, 8 minut aż wyraźnie zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Po tym czasie przełóż cukinię na osobny talerz.
  3. W razie konieczności dolej trochę oliwy albo oleju i wrzuć pokrojone piersi z kurczaka. Kurczaka dobrze posól i popierz i smaż go kilka minut aż do całkowitego usmażenia. Kurczaka w zależności od wielkości i grubości kawałków trzeba będzie smażyć około 6-8 minut. Pod koniec smażenia dodaj starty albo przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszaj go z mięsem i przesmaż około minutę.
  4. Na patelnię dodaj z powrotem cukinię i wlej zachowaną wcześniej wodę po gotującym się makaronie i śmietankę 30 %. Dodaj suszony tymianek i łyżeczkę sosu sojowego, przemieszaj i od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz trochę ogień i gotuj sos około 8 – 12 minut aż odpowiednio zgęstnieje. Im dłużej sos będzie gotowany, tym będzie bardziej gęsty, dlatego jeśli chcesz aby był np. nieco rzadszy to gotuj go krócej
  5. Kiedy sos będzie tak gęsty, jak tego chcesz, to dodaj ugotowany makaron i dobrze przemieszaj, tak aby sos dobrze oblepił makaron. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Na koniec możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i (oraz) dowolny ser np. Grana Padano albo Parmezan.
Słowa kluczowe:cukinia, czosnek, kurczak, makaron, śmietana, sos sojowy, spaghetti

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close