Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym to zawsze dobry pomysł na obiad, a jeśli dodamy do tego cukinię, to już w ogóle wyjdzie pyszne i sycące danie. Uwierz, połącznie kurczaka i cukinii i makaronu to świetny pomysł. Właściwie zrobiłam taki makaron w światowym dniu spaghetti (tak, 4 stycznia został ogłoszony światowym dniem spaghetti :D)… Wprawdzie przez zupełny przypadek, po prostu makaron spaghetti jest moim “awaryjnym’ produktem na szybki obiad, ale wyszło naprawdę przepyszne. Przekonaj się 🙂
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST ZROBIĆ MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
PIERSI Z KURCZAKA – To jest dobre mięso, bo szybko się jej przyrządza, jest dość tanie i ma dużo białka. Wybierz dwie większe piersi z kurczaka.
CUKINIA– Wybieraj średniej wielkości cukinie, ponieważ są one często bardziej soczyste i smaczne niż zbyt duże. Duże cukinie mogą być bardziej włókniste i zawierać więcej nasion. Skórka cukinii powinna być gładka, błyszcząca i bez widocznych uszkodzeń, plam czy zadrapań. Unikaj cukinii o matowej skórze i o miękkiej konsystencji lub takie, które wydają się zwiędłe. Świeża cukinia powinna być jędrna.
MAKARON – Do tego dania polecam makaron o długim kształcie np. spaghetti labo tagliatelle. Jeśli masz taką możliwość, to kup dobrej jakości makaron np. firmy Barilla.
POZOSTAŁE DODATKI: czosnek, śmietanka 30 %, tymianek, sól i pieprz do smaku oraz masło i oliwa (albo olej) do smażenia. Pamiętaj też, aby zachować wodę po gotującym się makaronie!
![makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym.jpg)
MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ W SOSIE ŚMIETANKOWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Najpierw ugotuj makaron w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania się makaronu zachowaj około 3/4 szklanki wody na później – to ważne, tę wodę używa się później do przygotowania sosu. Piersi z kurczaka pokrój na dość cienkie paski. Najpierw przekrój pierś wzdłuż na pół, a potem pokrój każdą połówkę w paski.
![makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-1](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-1-1024x576.jpg)
KROK 2.
Cukinie przekrój na pół, a potem każdą połówkę pokrój w cienkie paski. Potem rozpuść masło na patelni i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć kawałki cukinii. Cukinie posól (użyj minimum pół łyżeczki soli) i przemieszaj. Smaż cukinię około 7, 8 minut aż wyraźnie zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Po tym czasie przełóż cukinię na osobny talerz.
![makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-2](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-2-1024x576.jpg)
KROK 3.
W razie konieczności dolej trochę oliwy albo oleju i wrzuć pokrojone piersi z kurczaka. Kurczaka dobrze posól i popierz i smaż go kilka minut aż do całkowitego usmażenia. Kurczaka w zależności od wielkości i grubości kawałków trzeba będzie smażyć około 6-8 minut. Pod koniec smażenia dodaj starty albo przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszaj go z mięsem i przesmaż około minutę.
![makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-3](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-3-1024x576.jpg)
KROK 4.
Na patelnię dodaj z powrotem cukinię i wlej zachowaną wcześniej wodę po gotującym się makaronie i śmietankę 30 %. Dodaj suszony tymianek i łyżeczkę sosu sojowego, przemieszaj i od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz trochę ogień i gotuj sos około 8 – 12 minut aż odpowiednio zgęstnieje. Im dłużej sos będzie gotowany, tym będzie bardziej gęsty, dlatego jeśli chcesz aby był np. nieco rzadszy to gotuj go krócej.
![makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-przygotowanie-krok-4.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-przygotowanie-krok-4-1024x576.jpg)
KROK 5.
Kiedy sos będzie tak gęsty, jak tego chcesz, to dodaj ugotowany makaron i dobrze przemieszaj, tak aby sos dobrze oblepił makaron. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Na koniec możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i (oraz) dowolny ser np. Grana Padano albo Parmezan.
![makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-5](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/makaron-z-kurczakiem-i-cukinia-w-sosie-smietanowym-przygotowanie-krok-5-1024x576.jpg)
![makaron-z-kurczakiem-w-sosie-smietanowym.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2024/01/makaron-z-kurczakiem-w-sosie-smietanowym-683x1024.jpg)
SZUKASZ INNEGO PYSZNEGO PRZEPISU NA MAKARON Z KURCZAKIEM? KONIECZNIE SPRAWDŹ TEN – HIT NA MOIM TIKTOK-U!:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje. Jedna porcja ma:
KALORIE: 697
BIAŁKO: 39,7 g
TŁUSZCZE: 32,4 g
WĘGLOWODANY: 60,7 g
MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie śmietanowym.
Opis
Świetny pomysł na szybki obiad. Cukinia i kurczak to świetne połączenie, a skapane w pysznym śmietanowym sosie smakują jeszcze lepiej.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw ugotuj makaron w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania się makaronu zachowaj około 3/4 szklanki wody na później – to ważne, tę wodę używa się później do przygotowania sosu. Piersi z kurczaka pokrój na dość cienkie paski. Najpierw przekrój pierś wzdłuż na pół, a potem pokrój każdą połówkę w paski.
- Cukinie przekrój na pół, a potem każdą połówkę pokrój w cienkie paski. Potem rozpuść masło na patelni i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć kawałki cukinii. Cukinie posól (użyj minimum pół łyżeczki soli) i przemieszaj. Smaż cukinię około 7, 8 minut aż wyraźnie zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Po tym czasie przełóż cukinię na osobny talerz.
- W razie konieczności dolej trochę oliwy albo oleju i wrzuć pokrojone piersi z kurczaka. Kurczaka dobrze posól i popierz i smaż go kilka minut aż do całkowitego usmażenia. Kurczaka w zależności od wielkości i grubości kawałków trzeba będzie smażyć około 6-8 minut. Pod koniec smażenia dodaj starty albo przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszaj go z mięsem i przesmaż około minutę.
- Na patelnię dodaj z powrotem cukinię i wlej zachowaną wcześniej wodę po gotującym się makaronie i śmietankę 30 %. Dodaj suszony tymianek i łyżeczkę sosu sojowego, przemieszaj i od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz trochę ogień i gotuj sos około 8 – 12 minut aż odpowiednio zgęstnieje. Im dłużej sos będzie gotowany, tym będzie bardziej gęsty, dlatego jeśli chcesz aby był np. nieco rzadszy to gotuj go krócej
- Kiedy sos będzie tak gęsty, jak tego chcesz, to dodaj ugotowany makaron i dobrze przemieszaj, tak aby sos dobrze oblepił makaron. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Na koniec możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i (oraz) dowolny ser np. Grana Padano albo Parmezan.