Frittata z cukinią i serem.

By misziza
2024-03-07

Idealny pomysł na wysokobiałkowe śniadanie albo obiad, czyli bardzo dobra frittata z cukinią i serem mozzarella, którą zapieka się w piekarniku. Fritatta to bardzo popularna włoska potrawa, której bazą i głównym składnikiem są jajka. Do frittaty można dodać wiele fajnych składników i to od nich w dużej mierze zależy je smak. Ja dzisiaj postanowiłam dodać cukinię i ser mozzarella, których łagodny smak wspaniale komponuje się z jajkami.

Frittata ma w sobie sporo białka (nic dziwnego, składa się głównie z jajek), a często mamy problemy z dostarczeniem tego składnika w codziennej diecie, więc z pewnością warto ją zrobić. Porcja frittaty z cukinią jest naprawdę sycącą, więc spokojnie można zjeść ją w porze obiadowej. Chociaż wiem, że jajeczne dania niektórzy jedzą tylko na śniadanie 😉 Nic nie szkodzi – frittata jest też idealna na dobre, pożywne śniadanie. Ja zrobiłam ją na obiad i byłam najedzona na dobrych kilka godzin. Koniecznie wypróbuj ten przepis…

NAJPIERW OBEJRZYJ VIDEO Z PRZEPISEM NA FRITTATĘ Z CUKINIĄ ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:

frittata z cukinią i serem mozzarella

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

JAJKA Jajka są głównym składnikiem tego dania, więc powinny być jak najlepszej jakości – świeże i ze sprawdzonego źródła. Warto postawić na jaja pochodzące od kur hodowanych na wolnym wybiegu lub zgodnie z zasadami ekologicznej hodowli ze względu na lepsze warunki życia zwierząt oraz mniejsze ryzyko występowania antybiotyków i hormonów. Do dania używa się aż 8 jaj, warto zadbać, aby były jak najzdrowsze i najlepsze! 😉

CUKINIA – Łagodny smak cukinii świetne posuje do frittaty. Należy jednak pamiętać, aby usunąć z niej nadmiar wody, ponieważ cukinia zawiera w sobie sporo tego płynu. W tym celu startą na tarce cukinie należy posolić i po kilku minutach odcisnąć ją z nadmiaru płynów na sitku.

SER MOZZARELLA – Łagodny smak mozzarelli fajnie pasuje do pozostałych składników i świetnie wzbogaca smak całej frittaty. Mozzarellę można zastąpić innym łatwo topiącym się serem np. cheddarem albo goudą.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – czosnek granulowany albo ząbki czosnku, masło, pieprz i sól, śmietanka 30 %, cebula dymka (cała).

FRITTATA Z CUKINIĄ I SEREM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od cukinii. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Posyp łyżeczką soli i przemieszaj (warto lekko podusić cukinię). Odłóż miskę z cukinią na 5 – 10 minut. Po tym czasie dobrze odcedź cukinię na sitku z nadmiaru wody. Cebulę dymkę pokrój na małe kawałki (całą, zarówno białą cebulkę, jak i szczypior).

frittata-z-cukinia-przygotowanie-krok-1a.
frittata-z-cukinia-przygotowanie-krok-1a.
frittata-z-cukinia-przygotowanie-krok-1b.
frittata-z-cukinia-przygotowanie-krok-1b.

KROK 2.

Na patelni rozpuść masło, a kiedy się rozpuści to wrzuć odsączoną cukinię oraz cebulkę (białą część). Przemieszaj i smaż około 7 – 8 minut. Po tym czasie odstaw z palnika i przestudź minimum 5 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 170 stopni (góra – dół).

frittata-z-cukinia-przygotowanie-krok-2
frittata-z-cukinia-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę 30 %, pieprz i sól oraz czosnek granulowany. Dobrze wszystko przemieszaj. Następnie dodaj posiekany szczypior z cebuli dymki, podsmażoną i przestudzoną cukinię oraz starty na tarce ser mozzarella. Dobrze przemieszaj, aby składniki się połączyły.

frittata-z-cukinia-przygotowanie-krok-3A.
frittata-z-cukinia-przygotowanie-krok-3A.
frittata-z-cukinia-przygotowanie-krok-3b
frittata-z-cukinia-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Przelej masę jajeczną do naczynia do zapiekania. Piecz w dobrze nagrzanym do 170 stopni góra – dół piekarniku przez 35 – 45 minut. Czas pieczenia może się różnić ze względu na użyte naczynie do zapiekania i piekarnik. Po 35 minutach otwórz piekarnik i sprawdź konsystencję – delikatnie wstrząśnij naczynie, w której pieczesz frittatę i zwróć uwagę głównie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest “sztywna”, to jest gotowa.

frittata-z-cukinia-przygotowanie-krok-4.
frittata-z-cukinia-przygotowanie-krok-4.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą frittatę można podzielić na 4 – 6 porcje.

Jedna porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 483

BIAŁKO: 26 g

TŁUSZCZE: 37 g

WĘGLOWODANY: 12 g

frittata z serem
frittata z serem

FRITTATA Z CUKINIĄ I SEREM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Frittata z cukinią i serem.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas pieczenia: 35 minutaCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 45 minutaPorcje:4 porcjeKalorie:483 kcal Najlepsza pora roku:Lato

Opis

Prosta do zrobienia, sycąca, pełna białka i co najważniejsza bardzo smaczna frittata z cukinią i serem. Idealny pomysł zarówno na obiad, jak i śniadanie.

Składniki na 4 porcje

Składniki

  1. Zacznij od cukinii. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Posyp łyżeczką soli i przemieszaj (warto lekko podusić cukinię). Odłóż miskę z cukinią na 5 – 10 minut. Po tym czasie dobrze odcedź cukinię na sitku z nadmiaru wody. Cebulę dymkę pokrój na małe kawałki (całą, zarówno białą cebulkę, jak i szczypior).
  2. Na patelni rozpuść masło, a kiedy się rozpuści to wrzuć odsączoną cukinię oraz cebulkę (białą część). Przemieszaj i smaż około 7 – 8 minut. Po tym czasie odstaw z palnika i przestudź minimum 5 minut.
  3. Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę 30 %, pieprz i sól oraz czosnek granulowany. Dobrze wszystko przemieszaj. Następnie dodaj posiekany szczypior z cebuli dymki, podsmażoną i przestudzoną cukinię oraz starty na tarce ser mozzarella. Dobrze przemieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Przelej masę jajeczną do naczynia do zapiekania. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez 35 – 45 minut. Czas pieczenia może się różnić ze względu na użyte naczynie do zapiekania i piekarnik. Po 35 minutach otwórz piekarnik i sprawdź konsystencję – delikatnie wstrząśnij naczynie, w której pieczesz frittatę i zwróć uwagę głównie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest “sztywna”, to jest gotowa.
Słowa kluczowe:cebula dymka, cukinia, czosnek, jaja, jajka, mozzarella, ser

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close