Idealny pomysł na wysokobiałkowe śniadanie albo obiad, czyli bardzo dobra frittata z cukinią i serem mozzarella, którą zapieka się w piekarniku. Fritatta to bardzo popularna włoska potrawa, której bazą i głównym składnikiem są jajka. Do frittaty można dodać wiele fajnych składników i to od nich w dużej mierze zależy je smak. Ja dzisiaj postanowiłam dodać cukinię i ser mozzarella, których łagodny smak wspaniale komponuje się z jajkami.
Frittata ma w sobie sporo białka (nic dziwnego, składa się głównie z jajek), a często mamy problemy z dostarczeniem tego składnika w codziennej diecie, więc z pewnością warto ją zrobić. Porcja frittaty z cukinią jest naprawdę sycącą, więc spokojnie można zjeść ją w porze obiadowej. Chociaż wiem, że jajeczne dania niektórzy jedzą tylko na śniadanie 😉 Nic nie szkodzi – frittata jest też idealna na dobre, pożywne śniadanie. Ja zrobiłam ją na obiad i byłam najedzona na dobrych kilka godzin. Koniecznie wypróbuj ten przepis…
NAJPIERW OBEJRZYJ VIDEO Z PRZEPISEM NA FRITTATĘ Z CUKINIĄ ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
JAJKA – Jajka są głównym składnikiem tego dania, więc powinny być jak najlepszej jakości – świeże i ze sprawdzonego źródła. Warto postawić na jaja pochodzące od kur hodowanych na wolnym wybiegu lub zgodnie z zasadami ekologicznej hodowli ze względu na lepsze warunki życia zwierząt oraz mniejsze ryzyko występowania antybiotyków i hormonów. Do dania używa się aż 8 jaj, warto zadbać, aby były jak najzdrowsze i najlepsze! 😉
CUKINIA – Łagodny smak cukinii świetne posuje do frittaty. Należy jednak pamiętać, aby usunąć z niej nadmiar wody, ponieważ cukinia zawiera w sobie sporo tego płynu. W tym celu startą na tarce cukinie należy posolić i po kilku minutach odcisnąć ją z nadmiaru płynów na sitku.
SER MOZZARELLA – Łagodny smak mozzarelli fajnie pasuje do pozostałych składników i świetnie wzbogaca smak całej frittaty. Mozzarellę można zastąpić innym łatwo topiącym się serem np. cheddarem albo goudą.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – czosnek granulowany albo ząbki czosnku, masło, pieprz i sól, śmietanka 30 %, cebula dymka (cała).
FRITTATA Z CUKINIĄ I SEREM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od cukinii. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Posyp łyżeczką soli i przemieszaj (warto lekko podusić cukinię). Odłóż miskę z cukinią na 5 – 10 minut. Po tym czasie dobrze odcedź cukinię na sitku z nadmiaru wody. Cebulę dymkę pokrój na małe kawałki (całą, zarówno białą cebulkę, jak i szczypior).
KROK 2.
Na patelni rozpuść masło, a kiedy się rozpuści to wrzuć odsączoną cukinię oraz cebulkę (białą część). Przemieszaj i smaż około 7 – 8 minut. Po tym czasie odstaw z palnika i przestudź minimum 5 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 170 stopni (góra – dół).
KROK 3.
Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę 30 %, pieprz i sól oraz czosnek granulowany. Dobrze wszystko przemieszaj. Następnie dodaj posiekany szczypior z cebuli dymki, podsmażoną i przestudzoną cukinię oraz starty na tarce ser mozzarella. Dobrze przemieszaj, aby składniki się połączyły.
KROK 4.
Przelej masę jajeczną do naczynia do zapiekania. Piecz w dobrze nagrzanym do 170 stopni góra – dół piekarniku przez 35 – 45 minut. Czas pieczenia może się różnić ze względu na użyte naczynie do zapiekania i piekarnik. Po 35 minutach otwórz piekarnik i sprawdź konsystencję – delikatnie wstrząśnij naczynie, w której pieczesz frittatę i zwróć uwagę głównie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest „sztywna”, to jest gotowa.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą frittatę można podzielić na 4 – 6 porcje.
Jedna porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 483
BIAŁKO: 26 g
TŁUSZCZE: 37 g
WĘGLOWODANY: 12 g
FRITTATA Z CUKINIĄ I SEREM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Frittata z cukinią i serem.
Opis
Prosta do zrobienia, sycąca, pełna białka i co najważniejsza bardzo smaczna frittata z cukinią i serem. Idealny pomysł zarówno na obiad, jak i śniadanie.
Składniki na 4 porcje
Składniki
- Zacznij od cukinii. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Posyp łyżeczką soli i przemieszaj (warto lekko podusić cukinię). Odłóż miskę z cukinią na 5 – 10 minut. Po tym czasie dobrze odcedź cukinię na sitku z nadmiaru wody. Cebulę dymkę pokrój na małe kawałki (całą, zarówno białą cebulkę, jak i szczypior).
- Na patelni rozpuść masło, a kiedy się rozpuści to wrzuć odsączoną cukinię oraz cebulkę (białą część). Przemieszaj i smaż około 7 – 8 minut. Po tym czasie odstaw z palnika i przestudź minimum 5 minut.
- Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę 30 %, pieprz i sól oraz czosnek granulowany. Dobrze wszystko przemieszaj. Następnie dodaj posiekany szczypior z cebuli dymki, podsmażoną i przestudzoną cukinię oraz starty na tarce ser mozzarella. Dobrze przemieszaj, aby składniki się połączyły.
- Przelej masę jajeczną do naczynia do zapiekania. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do 170 stopni C (góra – dół) przez 35 – 45 minut. Czas pieczenia może się różnić ze względu na użyte naczynie do zapiekania i piekarnik. Po 35 minutach otwórz piekarnik i sprawdź konsystencję – delikatnie wstrząśnij naczynie, w której pieczesz frittatę i zwróć uwagę głównie na środek. Jeśli w środku nie ma luźnych części i cała frittata jest „sztywna”, to jest gotowa.