Makaron orzo z pieczarkami. Kremowy i pełen smaku.

By misziza
2023-10-25

Kremowy makaron orzo z pieczarkami to absolutny hit w moich domu. To pomysł na szybki obiad, który jednocześnie jest po prostu przepyszny. Na pierwszy rzut oka ten makaron może przypominać risotto – nawet technika robienia tego dania jest podobna. Tylko, że jest to takie “błyskawiczne risotto”, bo makaron orzo robi się po prostu szybciej.

Kiedy poczęstowałam tym daniem moją rodzinę to myśleli, że jest to danie z ryżem. Bo makaron orzo właśnie tak wygląda – jak jakaś duża i nietypowa odmiana ryżu 😉 Usłyszałam nawet od nich słowa: “to orzo to jakiś taki śliski ryż… pycha”. No, ale jeśli połączyć orzo z pieczarkami z kremowym, pełnym smaku sosie, to otrzymamy coś absolutnie wyjątkowego. Dlatego jeśli cenisz sobie szybki, ale jednocześnie zaskakujący smaczny obiad, to jest to propozycja właśnie dla Ciebie…

Ale najpierw obejrzyj to video z przepisem na makaron orzo z pieczarkami i zobacz jak łatwo jest go zrobić:

makaron orzo z pieczarkami

SKŁADNIKI, KTÓRYCH POTRZEBUJESZ:

MAKARON ORZO – Orzo to rodzaj krótkiego makaronu w kształcie dużego ziarna ryżu. W wielu przepisach jest używany jako zamiennik ryżu lub podawany w sałatkach i zupach, chociaż oprócz kształtu to nie ma z ryżem nic wspólnego. We Włoszech jest często nazywany “risoni”, co oznacza “duży ryż” – czasem możesz w sklepach, zwłaszcza internetowych, gdzie łatwiej można kupić oryginalne włoskie produkty znaleźć ten makaron pod nazwą “risoni”, a nie “orzo”.

makaron-orzo-przepis
makaron-orzo-przepis

PIECZARKI – Do dania użyłam zwykłych, białych pieczarek, ale czasem w sklepach albo na targu znajdziesz pieczarki brunatne (brązowe). Pieczarki brunatne mają nieco głębszy, bardziej intensywny smak niż ich białe odpowiedniki. Często są opisywane jako bardziej “orzechowe” lub “ziemiste” w smaku. Oba rodzaje nadają się do tego dania – możesz też użyć obydwu jednocześnie.

BULION PLUS ŚMIETANKA – Bulion i śmietanka tworzą nasz płyn/sos, w którym będzie gotował się makaron orzo. Można użyć bulion drobiowy albo warzywny, natomiast jeśli chodzi o śmietankę to polecam śmietankę 30 %. Można też użyć 36 % – sos będzie nawet bardziej kremowy, natomiast kaloryczność dania odpowiednio się zwiększy.

BIAŁE WINO – Nadaje się wino wytrawne albo półwytrawne. Ja praktycznie zawsze użyłam półwytrawnych. Podczas wyboru wina do gotowania pamiętaj, aby unikać zbyt tanich lub niskiej jakości win. Dodawane do potrawy wino powinno być na tyle dobre, żeby można je było też wypić. Jeśli nie nadaje się do picia, prawdopodobnie nie będzie nadawało się także do gotowania 😉

Inne składniki (równie ważne 😉) – Cebula, czosnek, masło i oliwa z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz do smaku, ser Grana Padano (lub inny dojrzewający ser, jak Parmezan, Gran Moravia), musztarda Dijon i natka pietruszki.

makaron-orzo-z-pieczarkami-
makaron-orzo-z-pieczarkami-

MAKARON ORZO Z PIECZARKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Oczyszczone grzyby pokrój w plasterki. Roztop masło na patelni i dodaj trochę oliwy z oliwek. Smaż pieczarki w dwóch partiach, aby na patelni nie było ich zbyt wiele naraz. Smaż przez około 5-6 minut, aż wyraźnie zbrązowieją. Dopraw solą i pieprzem pod koniec smażenia. Po usmażeniu zdejmij je z patelni i przełóż na oddzielne naczynie.

makaron-orzo-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-1
makaron-orzo-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Dodaj trochę masła do patelni i wlej nieco oliwy z oliwek, następnie wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż ją przez około 2 – 3 minuty. Następnie dodaj starte ząbki czosnku, wymieszaj z cebulą i smaż wszystko jeszcze przez niecałą minutę. Wlej białe wino, wymieszaj i poczekaj, aż większość wina odparuje. Jeśli nie używasz wina, pomiń krok z winem.

makaron-orzo-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-2.
makaron-orzo-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Teraz dodaj makaron orzo na patelnię i wymieszaj go z cebulą. Dodaj pieczarki i wlej bulion oraz śmietankę. Bulion powinien być ciepły, ale nie gorący, a śmietanka powinna być w temperaturze pokojowej. Dodaj musztardę Dijon i dopraw solą i pieprzem. Od momentu, gdy bulion i śmietanka się zagotują, zmniejsz ogień i gotuj makaron przez około 8-10 minut. Po tym czasie makaron powinien być ugotowany, a sos odpowiednio gęsty. Ważne! Pamiętaj, aby dość często mieszać makaron, ponieważ orzo ma tendencję do przywierania do dna.

makaron-orzo-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-3
makaron-orzo-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Dodaj suszony tymianek do sosu i wymieszaj. Pod koniec gotowania makaronu dodaj starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Podawaj od razu. Smacznego ♥

makaron-orzo-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-4
makaron-orzo-z-pieczarkami-przygotowanie-krok-4

ZOSTAŁY CI RESZTKI? JAK JE PRZECHOWYWAĆ?

To danie, tak jak wszystkie dania z makaronami, zdecydowanie najlepiej smakuje gdy jest podawane od razu. Chociaż można przechowywać i podgrzewać resztki, danie raczej nie zachowa tego samego pysznego smaku po ponownym podgrzewaniu. Jeśli masz resztki, które chcesz zachować, to przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce przez max. 2-3 dni – przed włożeniem do lodówki danie musi ostygnąć do temperatury pokojowej. Podczas podgrzewania na kuchence dodaj odrobinę wody lub bulionu, bądź śmietanki, aby sos pozostał kremowy i żeby makaron nie wysychał. Często mieszaj, aby zapewnić równomierne podgrzewanie i uniknąć przywierania orzo do patelni. Uważaj, by nie odgrzewać zbyt długo, ponieważ makaron może stać się zbyt miękki lub rozgotowany.

makaron-orzo-z-pieczarkami-przepis-1.
makaron-orzo-z-pieczarkami-przepis-1.

Szukasz innego przepisu na danie z makaronem? Polecam Ci to danie, czyli makaron orzo z kurczakiem:

MAKARON ORZO Z PIECZARKAMI. PRZEPIS DO WYDRUKOWANIA.

Makaron orzo z pieczarkami. Kremowy i pełen smaku.

Czas łącznie: 30 minutaPorcje:4 porcje

OPIS

Pomysł na absolutnie pyszny obiad, który jednocześnie robi się stosunkowo prosto i szybko. Makaron orzo, który z wyglądu przypomina duży ryż, skąpany jest w gęstym, kremowym sosie, a dodatek pieczarek wspaniale ubogaca całe danie.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

  1. Oczyszczone grzyby pokrój w plasterki. Roztop masło na patelni i dodaj trochę oliwy z oliwek. Smaż pieczarki w dwóch partiach, aby na patelni nie było ich zbyt wiele naraz. Smaż przez około 5-6 minut, aż wyraźnie zbrązowieją. Dopraw solą i pieprzem pod koniec smażenia. Po usmażeniu zdejmij je z patelni i przełóż na oddzielne naczynie.
  2. Dodaj trochę masła do patelni i wlej nieco oliwy z oliwek, następnie wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż ją przez około 2 – 3 minuty. Następnie dodaj starte ząbki czosnku, wymieszaj z cebulą i smaż wszystko jeszcze przez niecałą minutę. Wlej białe wino, wymieszaj i poczekaj, aż większość wina odparuje. Jeśli nie używasz wina, pomiń krok z winem.
  3. Teraz dodaj makaron orzo na patelnię i wymieszaj go z cebulą. Dodaj pieczarki i wlej bulion oraz śmietankę. Bulion powinien być ciepły, ale nie gorący, a śmietanka powinna być w temperaturze pokojowej. Dodaj musztardę Dijon i dopraw solą i pieprzem. Od momentu, gdy bulion i śmietanka się zagotują, zmniejsz ogień i gotuj makaron przez około 8-10 minut. Po tym czasie makaron powinien być ugotowany, a sos odpowiednio gęsty. Ważne! Pamiętaj, aby dość często mieszać makaron, ponieważ orzo ma tendencję do przywierania do dna.
  4. Dodaj suszony tymianek do sosu i wymieszaj. Pod koniec gotowania makaronu dodaj starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Podawaj od razu. Smacznego.

Wartości odżywcze:

  • Danie podzieliłam na 4 porcje.
  • Jedna porcja ma:
  • 771,5 kcal
  • Białko: 25 g
  • Tłuszcze: 37, 27 g
  • Węglowodany: 80,3 g
Słowa kluczowe:bulion, cebula, czosnek, makaron, orzo, parmezan, pieczarki, risoni, ser, śmietanka

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close