Makaron z brokułami w sosie śmietanowym.

By misziza
2024-04-17

Uwielbiam szybkie obiady, a ten bardzo smaczny makaron z brokułami w sosie śmietanowym to idealny pomysł na posiłek, który można zrobić w mniej więcej pół godziny. Obiad jest typowo wegetariański (ale nie wegański), ale jest naprawdę sycący i spokojnie można się nim najeść. Jeśli szukasz pomysłów na bezmięsne obiady to makaron z brokułami jest świetną opcja. A jeśli same brokuły Ci nie wystarczą, to spokojnie można dodać do makaronu usmażoną albo upieczoną pierś z kurczaka czy krewetki.

Sos śmietanowy idealnie komponuje się z brokułami, a starty ser nadaje całości wyrazistego smaku. Ciekawostka: Makaron z brokułami w sosie śmietanowym to popularne danie w wielu krajach Europy. W Polsce często podaje się go z dodatkiem szynki lub boczku. My natomiast jedliśmy ten makaron w zeszłym tygodniu na obiad i wszyscy byli bardzo zadowoleni! Porcje były wystarczające, a sos tak pyszny, że nikt nie narzekał, że „to tylko brokuły”. Spróbuj i przekonaj się sam!

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON Z BROKUŁAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:

makaron z brokułami w sosie śmietanowym

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Uwaga! To są informacje ogólne o składnikach. Dokładna gramatura podana jest na końcu wpisu.

BROKUŁY – Będzie potrzebny jeden duży brokuł (około 500 g). Brokuła należy pokroić na malutkie kawałki (jedną różyczkę na minimum 3 kawałki). Pamiętaj, że brokuł musi być świeży. Dobry brokuł powinien mieć intensywnie zielony kolor, bez oznak żółknięcia czy przebarwień. Unikaj brokułów o matowym lub bladym wyglądzie. Sprawdź, czy brokuł wydaje się świeży poprzez ocenę zapachu. Powinien mieć delikatny, świeży zapach.

MAKARON – Ja wybrałam makaron spaghetti i generalnie polecam wybrać długi makaron, a nie krótki. Długi makaron, tak jak spaghetti, ma dużą powierzchnię styku z sosem. Dzięki temu sos może lepiej przylegać do makaronu, co pomaga w równomiernym rozprowadzeniu sosu na całej powierzchni. Ale jeśli masz w domu tylko krótki makaron, typu penne albo świderki, to też można go użyć.

SER DOJRZEWAJĄCY – Dodanie sera jest dla mnie koniecznością, bo dzięki temu danie nabiera lepszego, bardziej wyrazistego smaku. Polecam użyć Grana Padano (łatwiej dostępne w Polsce) albo Parmezan.

ŚMIETANKA – Wybierz słodką śmietankę 30 % albo 36 %.

WODA PO GOTUJĄCYM SIĘ MAKARONIE – Uwaga, zupełnie pod koniec (ostatnia minuta, pół minuty przed wyciągnięciem makaronu) gotowania się makaronu należy zachować trochę wody. Tę wodę używa się potem do przygotowania sosu. Woda, w której gotuje się makaron, zawiera skrobię uwalnianą z makaronu podczas gotowania. Skrobia ta może pomóc w zagęszczaniu sosu, nadając mu konsystencję i lepkość.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło, czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz, natka pietruszki i opcjonalnie suszony tymianek.

makaron z brokułami w sosie
makaron z brokułami w sosie

MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Ugotuj ulubiony makaron w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Pod koniec gotowania się makaronu (około pół minuty, max. minutę przed wyjęciem makaronu) odlej minimum 2/3 szklanki wody i odłóż na bok, ponieważ będzie potrzebna później do przygotowania sosu.

makaron-z-brokulami-przygotowanie-krok-1.
makaron-z-brokulami-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Brokuł rozdziel na różyczki. Każdą różyczkę brokułu pokrój na mniejsze kawałki – minimum 3 mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło i dodaj drobno posiekane lub starte na tarce ząbki czosnku. Smaż przez około pół minuty, następnie wlej śmietankę i wodę po gotującym się makaronie. Dodaj zioła prowansalskie, pieprz i sól oraz opcjonalnie suszony tymianek. Wszystko razem wymieszaj. Gdy śmietana z wodą się zagotują, zmniejsz ogień, dodaj drobno pokrojone kawałki brokułu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 – 6 minut.

makaron-z-brokulami-przygotowanie-krok-2a
makaron-z-brokulami-przygotowanie-krok-2a
makaron-z-brokulami-przygotowanie-krok-2b
makaron-z-brokulami-przygotowanie-krok-2b
makaron-z-brokulami-przygotowanie-krok-2c
makaron-z-brokulami-przygotowanie-krok-2c

KROK 3.

Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze kilka minut bez przykrycia, aby sos odpowiednio zgęstniał. Kiedy będzie odpowiednio gęsty, to wrzuć na patelnię ugotowany makaron, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz starty na tarce ser Grana Padano albo Parmezan. Dobrze wszystko przemieszaj, aby sos oblepił makaron. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

makaron-z-brokulami-przygotowanie-krok-3a
makaron-z-brokulami-przygotowanie-krok-3a
makaron-z-brokulami-przygotowanie-krok-3b
makaron-z-brokulami-przygotowanie-krok-3b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE INNE PYSZNE, SZYBKIE OBIADY Z MAKARONEM I WARZYWAMI. PRZEKONAJ SIĘ:

Makaron orzo z brokułami w pełnym smaku sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Makaron z bakłażanem – sycylijska “pasta alla norma”. – Kuchnia Izy

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i oliwą. W prostocie siła. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 3 – 4 porcje.

Jedna porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 643

BIAŁKO: 20 g

TŁUSZCZE: 34,7 g

WĘGLOWODANY: 63,2 g

makaron z brokułami w sosie śmietanowym
makaron z brokułami w sosie śmietanowym

MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA:

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 24 minutyCzas odpoczynku: 1 minutaCzas łącznie: 30 minutPorcje:4 porcjeKalorie:643 kcal Najlepsza pora roku:Wiosna

Opis:

Odkryj przepis na bardzo smaczny makaron z brokułami w kremowym, pełnym smaku sosie. To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu jest prawie idealne 😉 Brokuł to fantastyczne, zdrowe warzywo i absolutnie perfekcyjne na smaczny obiad.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj wodę w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Pod koniec gotowania się makaronu (około pół minuty, max. minutę przed wyjęciem makaronu) odlej minimum 2/3 szklanki wody i odłóż na bok, ponieważ będzie potrzebna później do przygotowania sosu.
  2. Brokuł rozdziel na różyczki. Każdą różyczkę brokułu pokrój na mniejsze kawałki – minimum 3 mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło i dodaj drobno posiekane lub starte ząbki czosnku. Smaż przez około pół minuty, następnie wlej śmietanę i wodę po gotującym się makaronie. Dodaj zioła prowansalskie, pieprz i sól oraz opcjonalnie suszony tymianek. Wszystko razem wymieszaj. Gdy śmietana z wodą się zagotują, zmniejsz ogień, dodaj kawałki pokrojonego brokułu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 – 6 minut.
  3. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze kilka minut bez przykrycia, aby sos odpowiednio zgęstniał. Kiedy będzie odpowiednio gęsty, to wrzuć na patelnię ugotowany makaron, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz starty na tarce ser Grana Padano albo Parmezan. Dobrze wszystko przemieszaj, aby sos oblepił makaron. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

Join the Conversation

  1. Uwielbiam przepisy, gdzie każdy krok jest zobrazowany. Makaron z przepisu wyszedł pyszny. 🙂

    1. Super, że makaron zasmakował 🙂 Pozdrawiam 😉

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close