To są muffiny cytrynowe, które moim zdaniem pokochasz. Są puszyste, absolutnie pyszne i mają wyważony słodko – kwaśny smak. Są też wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli potrzebujesz pomysłu na słodki deser np. do kawy albo na spotkanie z przyjaciółmi, to koniecznie wykorzystaj ten przepis. Zapomniałam dodać, że do zrobienia tych muffinek cytrynowych użyłam gęsty jogurt w typie greckim – ten dodatek sprawia, że są one przyjemnie wilgotne ♥
Z podanych składników wyjdzie 6 dużych muffinek (z dużych form) albo około 10 mniejszych. Wczoraj zrobiłam muffinki i zniknęły praktycznie w ciągu dwóch godzin. Jestem ciekawa jak będzie w Waszych domach 😉 Co ciekawe do przygotowania tych muffinek nie potrzebujesz nawet miksera! Nie masz już więc żadnych wymówek 😉
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MUFFINY CYTRYNOWE I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
CYTRYNA – Będzie potrzebny zarówno sok z cytryny, jak i starta skórka z cytryny. Wybieraj cytryny o intensywnie żółtym kolorze, bez zielonych plam. Zielone plamy oznaczają, że cytryna jest niedojrzała i może mieć kwaśny i gorzki smak. Koniecznie jest użycie skórki z cytryny, więc trzeba cytrynę bardzo dobrze oczyścić przed użyciem. Jeśli chcesz usunąć wosk ze skórki cytryny, możesz sparzyć ją gorącą wodą przez kilka/kilkanaście sekund. Potem dobrze ją osusz.
Cytrynę możesz też dobrze umyć w roztworze sody oczyszczonej – wymieszaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej z 1 szklanką ciepłej wody. Kiedy soda się rozpuści, to włóż cytrynę do roztworu i mocz przez kilka minut. Potem dobrze opłucz cytrynę pod bieżącą wodą i osusz.
GĘSTY JOGURT – Wybierz gęsty jogurt, najlepiej w typie greckim. Może też być zwykły jogurt naturalny, ale musi być GĘSTY.
CUKIER – Użyj zwykły biały cukier. Dodałam 3/4 szklanki cukru. Jeśli chcesz mieć bardzo słodkie muffinki, to możesz dodać całą szklankę cukru.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – proszek do pieczenia, sól, ekstrakt waniliowy, jajka, masło plus cukier puder.
MUFFINY CYTRYNOWE. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Najpierw rozpuść masło w rondelku i zostaw do przestygnięcia na minimum 5 minut. Natomiast piekarnik nastaw na 220 stopni (góra – dół) – musi być nagrzany przed włożeniem muffinek.
KROK 2.
Zetrzyj na tarce o małych oczach skórkę z jednej dużej cytryny (pamiętaj, aby cytrynę wcześniej dobrze umyć). Do miski wsyp biały cukier i dodaj startą skórkę z cytryny i za pomocą palców dobrze połącz skórkę z cukrem. Skórka cytryny zawiera olejki eteryczne, które nadają jej charakterystyczny cytrusowy aromat i lekko kwaskowaty smak. Pocierając skórkę z cukrem, uwalniamy te olejki i mieszamy je z kryształkami cukru.
Z cytryny wyciśnij sok do kubeczka/szklanki.
KROK 3.
Do cukru wymieszanego ze skórką wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dobrze wszystko przemieszaj.
KROK 4.
Teraz w osobnej miseczce wymieszaj wszystkie mokre składniki, czyli jajka, jogurt w typie greckim, ekstrakt waniliowy, cztery łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Dobrze wymieszaj, tak żeby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Pamiętaj, że zarówno jajka, jak i jogurt powinno być w temperaturze pokojowej, więc odpowiednio wcześniej wyciągnij je z lodówki.
KROK 5.
Teraz przelej mokre składniki do suchych i za pomocą np. drewnianej łopatki dokładnie połącz wszystkie składniki tak, aby powstałe jednolite ciasto. Nie mieszaj dłużej niż jest koniecznie, tylko do czasu połączenia się składników. Ciasto nie będzie idealne gładkie, może mieć lekkie grudki, ale to nic nie szkodzi.
KROK 6.
Wyłóż ciasto do foremek do muffinki/babeczki (mogą być zarówno te małe foremki, jak i duże) do wysokości 3/4 foremki – warto foremki wcześniej wysmarować masłem. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Piecz przez pierwsze 3 minuty w 220 stopniach (góra – dół), ale potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni (góra – dół) i piecz przez kolejne 17 minut. Ten czas powinien być wystarczający do upieczenia muffinek, ale warto zrobić „test suchego patyczka”. Po wyjęciu muffinek z piekarnika odczekaj minimum 15 minut zanim wyjmiesz muffinki z foremek. Muffinki można zjeść bez lukru albo polukrować je prostym lukrem….
Test suchego patyczka to skuteczna i prosta metoda sprawdzania, czy muffinki są już upieczone. Polega ona na wbiciu drewnianego patyczka (ja czasem wbijam cienki, ostry nóż) w środek muffinki i sprawdzeniu, czy po wyjęciu jest on suchy albo prawie suchy i czysty. Jeśli jest suchy, to ciasto jest już odpowiednio upieczone.
KROK 7.
Aby przygotować prosty słodko – kwaśny lukier po prostu wymieszaj przesiany przez sitko cukier puder ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Jeśli użyjesz więcej soku, to lukier będzie rzadszy, a jeśli mniej soku to lukier będzie gęstszy i będzie miał bardziej biały kolor. Polecam wymieszać 3/4 szklanki cukru pudru z około 2 – 3 łyżkami soku z cytryny. Przygotowanym lukrem oblej przestudzone muffinki i poczekaj aż lukier zastygnie.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE TEZ CYTRYNOWY WYPIEK, KTÓRY JEST TEŻ ŚWIETNĄ PROPOZYCJĄ NA WIELKANOC:
Ciasto cytrynowe. Proste i najlepsze. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych składników wyjdzie około 6 dużych muffinek albo 10 – 12 mniejszych.
Jedna mniejsza muffinka (czyli 1/10) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 252
BIAŁKO: 4,4 g
TŁUSZCZE: 9,8 g
WĘGLOWODANY: 36,7 g
MUFFINY CYTRYNOWE. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA:
Muffiny cytrynowe.
Opis:
Świetny pomysł na szybki i prosty deser, czyli słodko – kwaśne muffinki cytrynowe. Są puszyste, lekko wilgotne i absolutnie pyszne. Z łatwością skradną Twoje serca 🙂
Składniki:
Składniki na lukier słodko – kwaśny (nie jest obowiązkowy)
Przygotowanie:
- Najpierw rozpuść masło w rondelku i zostaw do przestygnięcia na minimum 5 minut. Natomiast piekarnik nastaw na 220 stopni (góra – dół) – musi być nagrzany przed włożeniem muffinek.
- Zetrzyj na tarce o małych oczach skórkę z jednej dużej cytryny (pamiętaj, aby cytrynę wcześniej dobrze umyć). Do miski wsyp biały cukier i dodaj startą skórkę z cytryny i za pomocą palców dobrze połącz skórkę z cukrem. Skórka cytryny zawiera olejki eteryczne, które nadają jej charakterystyczny cytrusowy aromat i lekko kwaskowaty smak. Pocierając skórkę z cukrem, uwalniamy te olejki i mieszamy je z kryształkami cukru.
Z cytryny wyciśnij sok do kubeczka/szklanki. - Do cukru wymieszanego ze skórką wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dobrze wszystko przemieszaj.
- Teraz w osobnej miseczce wymieszaj wszystkie mokre składniki, czyli jajka, jogurt w typie greckim, ekstrakt waniliowy, cztery łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Dobrze wymieszaj, tak żeby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Pamiętaj, że zarówno jajka, jak i jogurt powinno być w temperaturze pokojowej, więc odpowiednio wcześniej wyciągnij je z lodówki.
- Teraz przelej mokre składniki do suchych i za pomocą np. drewnianej łopatki dokładnie połącz wszystkie składniki tak, aby powstałe jednolite ciasto. Nie mieszaj dłużej niż jest koniecznie, tylko do czasu połączenia się składników. Ciasto nie będzie idealne gładkie, może mieć lekkie grudki, ale to nic nie szkodzi.
- Wyłóż ciasto do foremek do muffinki/babeczki (mogą być zarówno te małe foremki, jak i duże) do wysokości 3/4 foremki – warto wysmarować foremki masłem. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Piecz przez pierwsze 3 – 4 minuty w 220 stopniach (góra – dół), ale potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni (góra – dół) i piecz przez kolejne 17 minut. Ten czas powinien być wystarczający do upieczenia muffinek, ale warto zrobić „test suchego patyczka”. Po wyjęciu muffinek z piekarnika odczekaj minimum 15 minut zanim wyjmiesz muffinki z foremek. Muffinki można zjeść bez lukru albo polukrować je prostym lukrem….
Test suchego patyczka to skuteczna i prosta metoda sprawdzania, czy muffinki są już upieczone. Polega ona na wbiciu drewnianego patyczka (ja czasem wbijam cienki, ostry nóż) w środek muffinki i sprawdzeniu, czy po wyjęciu jest on suchy albo prawie suchy i czysty. Jeśli jest suchy, to ciasto jest już odpowiednio upieczone - Aby przygotować prosty słodko – kwaśny lukier po prostu wymieszaj przesiany przez sitko cukier puder ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Jeśli użyjesz więcej soku, to lukier będzie rzadszy, a jeśli mniej soku to lukier będzie gęstszy i będzie miał bardziej biały kolor. Polecam wymieszać 3/4 szklanki cukru pudru z około 2 – 3 łyżkami soku z cytryny. Przygotowanym lukrem oblej przestudzone muffinki i poczekaj aż lukier zastygnie.