Te proste w przygotowaniu, delikatne i bardzo smaczne placuszki z truskawkami mogą totalnie skraść Twoje serce. I nie tylko Twoje. Myślę, że pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Placuszki są podobne do słynnych amerykańskich pancakes, a dodatek truskawek sprawia, że są one jeszcze smaczniejsze i po prostu ciekawsze 😉
Takie placuszki są idealne właściwie na każdy posiłek, bo nadają się zarówno na słodkie śniadanie, jak i kolację, ale są też fajna propozycją na lekki obiad. Mogę się nawet pokusić o stwierdzenie, że znajdą się osoby, które zrobiłyby je na również deser 🙂 Do zrobienia placuszków nie potrzebujesz nawet miksera plus robi się je naprawdę wszystko. Jak się sprężysz, to wystarczy niecałe pół godziny. Gorąco polecam ♥
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PLACUSZKI Z TRUSKAWKAMI I ZOBACZ JAK PROSTO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Uwaga! Dokładna gramatura składników podana jest na końcu wpisu, te informacje o składnikach są ogólne.
MĄKA PSZENNA – Najlepiej nada się mąka pszenna tortowa (typ 405, 450) oraz mąka poznańska, wrocławska (typ 500) i mąka luksusowa (typ 550). Przed dodaniem do miski pamiętaj, aby ją przesiać, żeby nie było żadnych grudek mąki.
TRUSKAWKI – Sezon na truskawki w Polsce trwa od maja do lipca. Najwcześniej truskawki pojawiają się w południowej Polsce, a najpóźniej w północnej. W maju truskawki są droższe, ale bardziej aromatyczne. W czerwcu i lipcu truskawki są tańsze, ale mogą być mniej aromatyczne. W większości sklepach można kupić truskawki prawie przez cały rok, ale są to truskawki importowane (np. z Hiszpanii, Grecji, Holandii czy Egiptu) i z reguły są droższe i choć wyglądają ładnie, to niestety w większości przypadków są mniej smaczne od polskich. Do tego przepisu nie nadają się truskawki mrożone.
MLEKO – Najlepiej wybrać mleko krowie pełnotłuste 3,2 %
MASŁO – Ja do tego przepisu użyłam masełko wegańskie (mix do smarowania) firmy Naturale, ale można użyć również zwykłe masło.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – jajko, sól, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy.
PLACUSZKI Z TRUSKAWKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku. Po rozpuszczenia odłóż masło minimum 5 minut do przestudzenia. Truskawki pokrój na małe kawałki np. drobną kostkę.
KROK 2.
W większej misce wymieszaj suche składniki, czyli przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól, cukier oraz proszek do pieczenia. Dobrze przemieszaj, aby składniki się dobrze się ze sobą połączyły.
KROK 3.
W osobnej miseczce dobrze wymieszaj mokre składniki, czyli mleko, jajko, ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło/masełko wegańskie.
KROK 4.
Teraz wlej mokre składniki do suchych i dokładnie, ale delikatnie wszystko przemieszaj tak aby składniki połączyły w jednolite ciasto. Może się zrobić kilka grudek, ale nie przejmuj się, może tak pozostać. Odłóż ciasto na minimum 10 minut.
KROK 5.
Na koniec dodaj do ciasta pokrojone truskawki i ostrożnie wszystko przemieszaj, aby truskawki połączyły się z ciastem. Na patelni rozpuść trochę masła albo masełka Naturale albo wlej oliwę z oliwę. Wyłóż ciasto łyżką (np. po 3 – 4 łyżki ciasta na jeden placuszek). Smaż na mniejszym ogniu po około 2- 3 minuty z każdej strony tak żeby były ładnie zarumienione na złoto-brązowy kolor. Gdy na jednej stronie pojawią się bąbelki, to przewróć placuszek na drugą stronę. Przekładaj placuszki na talerz. Najlepiej podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdzie około 12 placuszków.
Jeden placuszek będzie miał w przybliżeniu:
KALORIE: 124
BIAŁKO: 3,5 g
TŁUSZCZE: 4,9 g
WĘGLOWODANY: 16,8 g
PLACUSZKI Z TRUSKAWKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Placuszki z truskawkami w stylu pancakes.
Opis:
Proste w przygotowaniu, delikatne i bardzo smaczne placuszki z truskawkami mogą totalnie skraść Twoje serce. I nie tylko. Myślę, że pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Placuszki są podobne do słynnych amerykańskich pancakes, a dodatek truskawek sprawia, że są one jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
Przygotowanie:
- Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku. Po rozpuszczenia odłóż masło minimum 5 minut do przestudzenia. Truskawki pokrój na małe kawałki np. drobną kostkę.
- W większej misce wymieszaj suche składniki, czyli przesiana przez sitko mąkę pszenną, sól, cukier oraz proszek do pieczenia. Dobrze przemieszaj, aby składniki się ładnie połączyły.
- W osobnej miseczce dobrze wymieszaj mokre składniki, czyli mleko, jajka, ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczone masło.
- Teraz wlej mokre składniki do suchych i dokładnie, ale delikatnie wszystko przemieszaj tak aby wszystkie składniki się połączyły w jednolite ciasto. Może się zrobić kilka grudek, ale nie przejmuj się, może tak pozostać. Odłóż ciasto na minimum 10 minut.
- Na koniec dodaj do ciasta pokrojone truskawki i ostrożnie wszystko przemieszaj, aby truskawki połączyły się z ciastem. Na patelni rozpuść trochę masła albo wlej oliwę z oliwę. Wyłóż ciasto łyżką (np. po 3 – 4 łyżki ciasta na jeden placuszek). Smaż na mniejszym ogniu po około 2- 3 minuty z każdej strony tak żeby były ładnie zarumienione na złoto-brązowy kolor. Gdy na jednej stronie pojawią się bąbelki, to przewróć placuszek na drugą stronę. Przekładaj placuszki na talerz. Najlepiej podawać od razu z ulubionymi dodatkami.