Absolutnie pyszna, kremowa, pełna smaku, odpowiednio pikantna zupa czosnkowa. Jej wyjątkowy smak, ciekawszy od innych zup czosnkowych wynika z tego, że dodaje się do niej pieczony czosnek. Zupa krem z pieczonego czosnku to prawdziwy rarytas. Pieczenie całych główek sprawia, że czosnek nabiera słodkawych, lekko karmelizowanych nut. Jego ostrość zostaje złagodzona, a smak staje się bardziej złożony. Zupa z pieczonego czosnku jest idealne dla osób, które lubią delikatny, słodkawy smak czosnku.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej.
Pieczony czosnek daje zupie wyjątkowej aksamitności i kremowości, ale nie tylko czosnek ma taką funkcję. Do zupy dodałam też ziemniaki. Ziemniaki, po ugotowaniu i zmiksowaniu, tworzą gładką, aksamitną bazę dla zupy, potęgując jej kremowość. Plus smak ziemniaków dodaje zupie przyjemnej słodyczy, która fajnie komponuje się z wyrazistym smakiem czosnku.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPIEM NA ZUPĘ CZOSNKOWĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
GŁÓWKI CZOSNKU – To zupy będą potrzebne 3 główki czosnku. Tak, aż 3 główki, ale spokojnie – pieczony czosnek smakuje inaczej niż ten w wersji surowej 🙂 Czosnek powinien mieć twardą, nieuszkodzoną łupinę. Miękka lub pomarszczona łupina może świadczyć o tym, że czosnek jest stary lub zaczyna się psuć. Całe główki czosnku będziemy piec w piekarniku, więc trzeba będzie odciąć górną cześć główki – około pół centymetra – aby odsłonić czubki ząbków i później, po upieczeniu łatwo wycisnąć je z łupin.
BULION/ROSÓŁ – Możesz użyć bulion warzywny lub drobiowy. Najlepiej jakby był bulion to własnej, domowy, ale jeśli go nie masz i chcesz zaoszczędzić czas, to możesz użyć kupny np. bulion do rozpuszczenia np. Winiary. Spokojnie możesz tez użyć rosół np. z dnia poprzedniego, czysty i przelany przez sitko.
ZIEMNIAKI – Zdecydowanie nie pomijaj ! :)l Ziemniaki pomagają zagęścić zupę, nadając jej odpowiednią gęstość. Dzięki temu zupa nie jest zbyt wodnista. Ziemniaki, po ugotowaniu i zmiksowaniu sprawiają, ze zupa jest bardziej aksamitna i kremowa.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – oliwa z oliwek, masło, sól i pieprz, zioła prowansalskie plus opcjonalnie ser Grana Padano lub Parmezan oraz natka pietruszki. Polecam zupę zjeść z chrupiącym pieczywem.
ZUPA CZOSNKOWA. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Zacznij od upieczenia główek czosnku. Odetnij górną część każdej główki czosnku (około 0,5 cm), aby odsłonić ząbki. Skropl główki czosnku oliwą z oliwek, dodaj szczyptę soli na wierzch, aby smak się lepiej wydobył. Owiń główki czosnku w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Zrób to szczelnie. Umieść zawinięte główki na blasze do pieczenia i piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 45 minut.
KROK 2.
W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i smaż ją około 4 – 5 minuty. W międzyczasie posól, popieprz oraz dodaj zioła prowansalskie albo oregano i dobrze przemieszaj. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, przemieszaj je z cebulką i podsmaż je około 3 minuty od czasu do mieszając.
KROK 3.
Następnie wlej bulion albo przelany przez sitko czysty rosół. Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki około 20 minut. W międzyczasie możesz jeszcze użyć dodatkowo sól i pieprz do smaku. Po 45 minutach pieczenia wyjmij czosnek z piekarnika i ostrożnie rozwiń z papieru i folii. Warto poczekać około 10 minut, aż przestygnie. Następnie wyciśnij palcami ząbki czosnku z ich łupin do zupy. Zawartość powinno dość łatwo wyjść.
KROK 4.
Kiedy cały czosnek zostanie już wyciśnięty, to zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Ponownie krótko zagotuj. Na koniec możesz dodać starty ser Grana Padano albo Parmezan plus ewentualnie trochę śmietanki 30 % dla złagodzenia smaku. Możesz posypać natką pietruszki. Zupę warto podawać z chrupiącymi grzankami.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
MAM DLA CIEBIE INNE POMYSŁY NA PYSZNE ZUPY – KREM. POLECAM SZCZEGÓLNIE:
Zupa krem z cukinii. – Kuchnia Izy
Zupa krem z brokułów. – Kuchnia Izy
Zupa krem z marchewki. – Kuchnia Izy
Zupa krem z kalafiora. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Z podanych proporcji wyjdą 4 porcje zupy.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 324
BIAŁKO: 8,25 g
TŁUSZCZE: 20,2 g
WĘGLOWODANY: 27,2 g
ZUPA CZOSNKOWA. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa krem czosnkowa z pieczonego czosnku
Składniki
- 3 główki czosnku
- 30 g masła plus 2 – 3 łyżki oliwy lub oleju
- trochę oliwy z oliwek do polania główek czosnku
- 2 – 3 ziemniaki (300 g)
- jedna średnia albo duża cebula
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich albo oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 litr (4 szklanki) bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu dla nieco rzadszej zupy można dać 1 szklankę więcej
- około 50 – 50 g sera Grana Padano albo Parmezanu – opcjonalnie
- natka pietruszki – opcjonalnie
- pół szklanki śmietanki 30 % – opcjonalnie
Instrukcje
- Zacznij od upieczenia główek czosnku. Odetnij górną część każdej główki czosnku (około 0,5 cm), aby odsłonić ząbki. SkropL główki czosnku oliwą z oliwek, dodaj szczyptę soli na wierzch, aby smak się lepiej wydobył. Owiń główki czosnku w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Zrób to szczelnie. Umieść zawinięte główki na blasze do pieczenia i piecz w dobrze nagrzanym do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 45 minut.
- W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i smaż ją około 4 – 5 minuty. W międzyczasie posól, popieprz oraz dodaj zioła prowansalskie albo oregano i dobrze przemieszaj. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, przemieszaj je z cebulką i podsmaż je około 3 minuty od czasu do mieszając.
- Następnie wlej bulion albo przelany przez sitko czysty rosół. Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki około 20 minut. W międzyczasie możesz jeszcze użyć dodatkowo sól i pieprz do smaku. Po 45 minutach pieczenia wyjmij czosnek z piekarnika i ostrożnie rozwiń z papieru i folii. Warto poczekać około 10 minut, aż przestygnie. Następnie wyciśnij palcami ząbki czosnku z ich łupin do zupy. Zawartość powinno dość łatwo wyjść.
- Kiedy cały czosnek zostanie już wyciśnięty, to zblenduj zupę za pomocą blender ręcznego na gładki krem. Ponownie krótko zagotuj. Na koniec możesz dodać starty ser Grana Padano albo Parmezan plus ewentualnie trochę śmietanki 30 % dla złagodzenia smaku. Możesz posypać natką pietruszki. Zupę warto podawać z chrupiącymi grzankami.