Kaszotto z dynią.

By misziza
2025-08-22
Rating: 0.00
(0)

Kaszotto z dynią to jedno z tych dań, które jesienią i zimą smakują absolutnie wyjątkowo. Ja wykorzystałam dynię hokkaido – idealną do tego przepisu, bo nie trzeba jej obierać ze skórki. Dzięki temu przygotowanie jest szybsze, a kaszotto zyskuje piękny kolor i wyjątkowy aromat. To danie robi się podobnie jak risotto – kaszę stopniowo podlewa się bulionem, dzięki czemu staje się kremowa i pełna smaku.

Część dyni gotuję razem z kaszą, a część piekę w piekarniku i dodaję na koniec. Taki sposób pozwala maksymalnie wydobyć naturalną słodycz i głęboki smak dyni. Jeśli szukasz pomysłu na obiad z dynią, to kaszotto z dynią będzie strzałem w dziesiątkę – proste, zdrowe i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowy obiad dla gości.

NAJPIERW OBJERZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KASZOTTO Z DYNIĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

kaszotto z dynią film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

📝 Składniki na około 4 porcje:
🔹 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (może być też czysty rosół)
🔹 1 kg dyni, np. Hokkaido lub piżmowej
🔹 1 średnia cebula
🔹 3 ząbki czosnku
🔹 40 g masła + 2 łyżki oleju (lub inny tłuszcz do smażenia)
🔹 1/2 szklanki białego wina – opcjonalnie
🔹 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
🔹 sól i pieprz do smaku
🔹 1 mały pęczek natki pietruszki
🔹 1/3 szklanki śmietanki 30% – opcjonalnie
🔹 50 g sera, np. Grana Padano – opcjonalnie

kaszotto z dynią
kaszotto z dynią

KASZOTTO Z DYNIĄ. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od przygotowania dyni. Jeśli używasz dynię Hokkaido, to nie musisz jej obierać. Każdą inną musisz obrać ze skórki. Małą dynię (około 1 kg) przekrój na pół. Jedną połówkę dyni (ok. 500 g) pokrój na małe kawałki/kostkę, przełóż do miski i odłóż na bok. Natomiast drugą połowę również pokrój na małe kawałki i przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej je 2 – 3 łyżki oleju i posól oraz popieprz. Przemieszaj, aby rozprowadzić olej po kawałkach dyni. Przełóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 20 – 25 minut aż kawałki dyni będą upieczone i ładnie zarumienione.

kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-1a-
kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-1a-
kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-1b
kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Pokrój cebulę na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni roztop masło i dolej olej. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek i przesmaż go około 30 sekund. Potem wrzuć kaszę pęczak, dobrze przemieszaj ją z cebulką i przesmaż ją około 2 minuty.

kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-2.
kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Następnie wlej białe wino, przemieszaj i poczekaj 2 – 3 minuty aż wino w większości odparuje. Potem dodaj pokrojoną dynię (te 500 g odłożone wcześniej) i dobrze przemieszaj z kaszą. Uwaga! Jeśli nie chcesz używać wina, to od razu dodaj dynię.

kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-3
kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Potem zacznij stopniowo podlewać kaszę gorącym bulionem (tak jak w risotto) – po szklance (po 250 ml), aż kasza go wchłonie. Czyli dodaj szklankę bulionu na patelnię i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy bulion się wchłonie to dodaj kolejną szklankę bulionu. Czynność powtarzaj, aż pęczak będzie miękki (ok. 25–30 minut). Uwaga! Miej przygotowane około 1 litr bulionu. Czasem wystarczy tylko 750 ml, ale raczej trzeba będzie użyć 1000 ml. W międzyczasie dopraw kaszotto solą i pieprzem – ilość według własnego uznania. Kiedy kasza będzie gotowa to podduś lekko dynię widelcem – dzięki temu kaszotto będzie miało lepszy kolor.

kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-4a
kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-4a
kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-4b
kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-4b

KROK 5.

Następnie dodaj opcjonalne dodatki, czyli śmietankę 30 %, natkę pietruszki oraz starty ser np. Grana Padano albo Parmezan i dobrze przemieszaj.

kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-5
kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-5

KROK 6.

Na sam koniec dodaj upieczoną wcześniej dynię (tę drugą połowę, około 500 g) i wmieszaj ją w risotto. Podawaj od razu. Uwaga! Jeśli nie chcesz to nie musisz dodawać upieczonej dyni.

kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-6.
kaszotto-z-dynia-przygotowanie-krok-6.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE POMYSŁY NA WYKORZYSTNIE DYNI:

Frittata z dynią. Pełna białka. – Kuchnia Izy

Sałatka z dynią pieczoną i fetą. – Kuchnia Izy

Risotto z dynią piżmową. – Kuchnia Izy

Zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido i papryki. – Kuchnia Izy

Zupa dyniowa. Przepis idealny. – Kuchnia Izy

Placki z dyni z serem. Wytrawne. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych składników wyjdą około 4 porcje dania.

Jedna porcja, czyli 1/4 będzie miała w przyblżeniu:

🔥 Kalorie: 526
💪 Białko: 14 g
🧈 Tłuszcze: 26,2 g
🥔 Węglowodany: 67 g

Wartość policzona z wszystkimi dodatkami, nawet opcjonalnymi.

kaszotto z dynią Hokkaido
kaszotto z dynią Hokkaido

KASZOTTO Z DYNIĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

kaszotto z dynią

Kaszotto z dynią.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 526

Składniki
  

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (może być też czysty rosół)
  • 1 kg dyni np. Hokkaido, piżmowej
  • jedna średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia np. 40 g masła plus 2 łyżki oleju (lub według potrzeb)
  • pół szklanki białego wina – opcjonalnie
  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • sól i pieprz do smaku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 % (opcjonalnie) można nieco więcej np. pół szklanki
  • 50 g sera np. Grana Padano (opcjonalnie)

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania dyni. Jeśli używasz dynię Hokkaido, to nie musisz jej obierać. Każdą inną musisz obrać ze skórki. Małą dynię (około 1 kg) przekrój na pół. Jedną połówkę dyni (ok. 500 g) pokrój na małe kawałki/kostkę, przełóż do miski i odłóż na bok. Natomiast drugą połowę również pokrój na małe kawałki i przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej je 2 – 3 łyżki oleju i posól oraz popieprz. Przemieszaj, aby rozprowadzić olej po kawałkach dyni. Przełóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 20 – 25 minut aż kawałki dyni będą upieczone i ładnie zarumienione.
  2. Pokrój cebulę na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni roztop masło i dolej olej. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek i przesmaż go około 30 sekund. Potem wrzuć kaszę pęczak, dobrze przemieszaj ją z cebulką i przesmaż ją około 2 minuty
  3. Następnie wlej białe wino, przemieszaj i poczekaj 2 – 3 minuty aż wino w większości odparuje. Potem dodaj pokrojoną dynię (te 500 g odłożone wcześniej) i dobrze przemieszaj z kaszą. Uwaga! Jeśli nie chcesz używać wina, to od razu dodaj dynię
  4. Potem zacznij stopniowo podlewać kaszę gorącym bulionem (tak jak w risotto) – po szklance (po 250 ml), aż kasza go wchłonie. Czyli dodaj szklankę bulionu na patelnię i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy bulion się wchłonie to dodaj kolejną szklankę bulionu. Czynność powtarzaj, aż pęczak będzie miękki (ok. 25–30 minut). Uwaga! Miej przygotowane około 1 litr bulionu. Czasem wystarczy tylko 750 ml, ale raczej trzeba będzie użyć 1000 ml. W międzyczasie dopraw kaszotto solą i pieprzem – ilość według własnego uznania.
  5. Kiedy kasza będzie gotowa to podduś lekko dynię widelcem – dzięki temu kaszotto będzie miało lepszy kolor. Następnie dodaj opcjonalne dodatki, czyli śmietankę 30 %, natkę pietruszki oraz starty ser np. Grana Padano albo Parmezan i dobrze przemieszaj.
  6. Na sam koniec dodaj upieczoną wcześniej dynię (tę drugą połowę, około 500 g) i wmieszaj ją w risotto. Podawaj od razu. Uwaga! Jeśli nie chcesz to nie musisz dodawać upieczonej dyni

Film

FAQ – Kaszotto z dynią

Jak przechowywać kaszotto z dynią?
Po ugotowaniu i całkowitym ostudzeniu przełóż kaszotto do szczelnego pojemnika i wstaw do lodówki. Najlepiej zjeść je w ciągu 2–3 dni. Dzięki obecności dyni i śmietanki (jeśli jej używasz), kaszotto długo zachowuje kremową konsystencję, ale najlepiej smakuje świeżo przygotowane.

Czy kaszotto można odgrzewać?
Tak – najlepiej podgrzewaj je na patelni, na małym ogniu. Dodaj odrobinę bulionu, mleka lub wody z czajnika, aby kasza i dynia nie wyschły, a całość odzyskała kremową konsystencję. Możesz też użyć mikrofalówki – podgrzewaj pod przykryciem przez 2–3 minuty, mieszając w połowie czasu.

Czy można zamrozić kaszotto z dynią?
Tak, choć najlepiej smakuje świeże. Jeśli chcesz je zamrozić, zrób to bez dodatku śmietanki i sera – wtedy kaszotto po rozmrożeniu lepiej zachowa konsystencję. Przechowuj w zamrażarce do 2 miesięcy, a przed podaniem rozmrażaj w lodówce i podgrzewaj na patelni z odrobiną bulionu lub mleka.

Jakie dodatki pasują do kaszotto z dynią?
Świetnie komponuje się z podsmażonym kurczakiem, boczkiem, grzybami leśnymi lub chrupiącymi pestkami dyni. Możesz też dodać rukolę albo świeży szpinak, które nadadzą potrawie świeżości.

kasza z dynią
kasza z dynią
kaszotto z dynią
kaszotto z dynią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close