Chlebek bananowy z czekoladą. Z 2 bananów.

By misziza
2024-05-16
Rating: 0.00
(0)

Mięciutki, słodki i łatwy w przygotowaniu chlebek bananowy z czekoladą skradnie Twoje serce. Chlebek bananowy to świetny sposób na wykorzystanie starych i mocno dojrzałych już bananów. A kto chociaż jeden raz w życiu nie miał w domu tak ciemnych bananów, że nikt ich już nie chciał jeść? 🙂 Ten chlebek jest z użyciem 2 bananów dowolnej wielkości i jest naprawdę bardzo prosty. Kawałek takiego chlebka bananowego to świetny dodatek do kawy, czy jako słodka przekąska do pracy czy szkoły.

Chlebek bananowy wywodzi się z Stanów Zjednoczonych. Zyskał tam ogromną popularność już na początku XX wieku, a jego receptura ulegała licznym modyfikacjom. W czasach Wielkiego Kryzysu w USA (lata 30. XX wieku) banany były tanie i łatwo dostępne, a wiele z nich psuło się szybko. Gospodynie domowe szukały sposobów na ich wykorzystanie, aby nic się nie zmarnowało. Chlebek bananowy stał się idealnym rozwiązaniem – pozwalał na zużycie przejrzałych owoców, tworząc przy tym sycący i pyszny wypiek. .Do Polski trafił stosunkowo niedawno, ale szybko zdobył serca miłośników słodkich wypieków.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CHLEBEK BANANOWY Z CZEKOLADĄ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:

chlebek bananowy

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Uwaga! To są informacje ogólne o składnikach. Dokładna gramatura podana jest na dole wpisu.

BANANY – Im bardziej dojrzałe/brązowe banany, tym właściwie będzie lepiej. Najlepsze banany do chlebka bananowego to takie, które są dojrzałe, a nawet już lekko przejrzałe. Takie banany są słodsze i bardziej miękkie, co sprawia, że łatwiej się je miesza, dodaje do ciasta i można dodać mniej cukru (bo banany są słodsze). Kiedy skórka banana zaczyna pokrywać się brązowymi plamkami, oznacza to, że są one już dojrzałe i można je wykorzystać do wypieków. Unikaj zbyt zielonych/jasnożółtych bananów, ponieważ są one mniej słodkie i mogą sprawić, że chlebek będzie mniej smaczny i aromatyczny.

MĄKA PSZENNA – Użyj zwykłej mąki pszennej tortowej typ 450.

CUKIER –  Jeśli chodzi o cukier, to użyłam cukier brązowy, ale możesz użyć biały albo mix tych dwóch rodzajów.. A ile dokładnie użyć cukru? No to zależy właściwie od Ciebie. Ja użyłam 2/3 szklanki cukru i moim zdaniem jest to odpowiednia ilość, aby chlebek miał przyjemny słodki smak, ale nie był bardzo słodki. Jeśli chcesz chlebek bardziej słodki to dodaj 3/4 szklanki cukru, bo cała szklanka to będzie już za dużo. Nie używaj natomiast mniej niż pół szklanki cukru. Pamiętaj, że dojrzałe banany są słodkie, więc słodycz w wypieku pochodzi również od bananów. Im bardziej dojrzałe banany, tym są one słodsze.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – sól, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, jajka rozmiar L, masło i olej roślinny.

chlebek bananowy przepis
chlebek bananowy przepis

CHLEBEK BANANOWY Z CZEKOLADĄ. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Użyj dojrzałe albo mocno dojrzałe banany. Rozgnieć w misce banany np. za pomocą widelca albo szybciej za pomocą tłuczka do ziemniaków.

chlebek-bananowy-z-czekolada-przygotowanie-krok-1
chlebek-bananowy-z-czekolada-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

W misce umieść pokrojone na kawałki masło w temp. pokojowej i wlej olej roślinny. Dodaj cukier brązowy i miksuj na średnim obrotach około 3 minuty aż powstanie ładnie kremowa, puszysta masa.

chlebek-bananowy-z-czekolada-przygotowanie-krok-2
chlebek-bananowy-z-czekolada-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Dodaj całe jajka (temp. pokojowa), kwaśną śmietanę albo jogurt grecki, ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na małych obrotach aż wszystkie składniki się połączą.

chlebek-bananowy-z-czekolada-przygotowanie-krok-3
chlebek-bananowy-z-czekolada-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Dodaj mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – suche składniki możesz wcześniej wymieszać w osobnej misce. Wymieszaj wszystko aż powstanie jednolite ciasto. Posiekaj albo pokrój czekoladę na kawałki, dodaj do ciasta i przemieszaj. Możesz tak 80 procent czekolady dodać teraz do ciasta, a pozostałą częścią (około 20 %) posypać wierzch ciasta.

chlebek-bananowy-z-czekolada-przygotowanie-krok-4a
chlebek-bananowy-z-czekolada-przygotowanie-krok-4a
chlebek-bananowy-z-czekolada-przygotowanie-krok-4b
chlebek-bananowy-z-czekolada-przygotowanie-krok-4b

KROK 5.

Na wierzch ciasta możesz wyłożyć cienkie kawałki banana, ale nie jest to konieczne. Formę do chlebka wysmaruj masłem i przełóż ciasto do formy. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 55 minut. Po około 25 minutach pieczenia przykryj chlebek folią aluminiową albo papierem do pieczenia, żeby wierzch chlebka nie spiekł się za mocno. Warto zrobić test suchego patyczka, aby mieć pewność, że ciasto się upiekło.

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 15 minut zanim wyciągniesz z formy.

chlebek-bananowy-z-czekolada-przygotowanie-krok-5
chlebek-bananowy-z-czekolada-przygotowanie-krok-5

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

Mam dla Ciebie też inne przepisy z użyciem dojrzałych bananów… Sprawdź koniecznie:

Przepis na prosty chlebek bananowy. – Kuchnia Izy

Muffiny bananowe z kawałkami czekolady. – Kuchnia Izy

Chlebek bananowy z orzechami! Tak dobrego jeszcze nie jadłam♥ – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Cały chlebek można podzielić na około 8 – 10 porcji.

Jedna porcja (ta większa, 1/8) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 419

BIAŁKO: 5,8 g

TŁUSZCZE: 20, 2 g

WĘGLOWODANY: 53, 6 g

chlebek bananowy z czekoladą
chlebek bananowy z czekoladą

CHLEBEK BANANOWY Z CZEKOLADĄ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą.

Pyszny, wilgotny i ładny w przygotowaniu chlebek bananowy z wykorzystaniem dwóch bananów.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 55 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Porcje 8
Kalorie 419 kcal

Składniki
  

  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • 2/3 szklanki cukru (można dodać inną ilość np. 1/2, 3/4 albo całą szklankę)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 dojrzałe albo bardzo dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18 % albo jogurtu greckiego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszki do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • tabliczka dowolnej czekolady np. gorzkiej 64 %

Instrukcje
 

  • Użyj dojrzałe albo mocno dojrzałe banany. Rozgnieć w misce banany np. za pomocą widelca albo szybciej za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  • W misce umieść pokrojone na kawałki masło w temp. pokojowej i wlej olej roślinny. Dodaj cukier brązowy i miksuj na średnim obrotach około 3 minuty aż powstanie ładnie kremowa, puszysta masa.
  • Dodaj całe jajka (temp. pokojowa), kwaśną śmietanę albo jogurt grecki, ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na małych obrotach aż wszystkie składniki się połączą.
  • Dodaj mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – suche składniki możesz wcześniej wymieszać w osobnej misce. Wymieszaj wszystko aż powstanie jednolite ciasto. Posiekaj albo pokrój czekoladę na kawałki, dodaj do ciasta i przemieszaj. Możesz tak 80 procent czekolady dodać teraz do ciasta, a pozostałą częścią (około 20 %) posypać wierzch ciasta.
  • Na wierzch ciasta możesz wyłożyć cienkie kawałki banana, ale nie jest to konieczne. Formę do chlebka wysmaruj masłem i przełóż ciasto do formy. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 55 minut. Po około 25 minutach pieczenia przykryj chlebek folią aluminiową albo papierem do pieczenia, żeby wierzch chlebka nie spiekł się za mocno. Warto zrobić test suchego patyczka, aby mieć pewność, że ciasto się upiekło.
    Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minimum 15 minut zanim wyciągniesz z formy.

Film

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close