Ciastka owsiane. Na słodko.

By misziza
2024-03-11

Te ciastka owsiane są po prostu super smaczne i polecam je absolutnie wszystkim, którzy mają ochotę zrobić sobie “coś słodkiego” do kawy albo na inne ciekawą okazję. Przyznam jednak, że to przepis na słodkie ciastka owsiane, ale nie fit. Tak, użyłam cukier, więc są to słodkie ciastka, a nie dla osób, które są na specjalnej diecie. Ciasta owsiane z tego przepisu są miękkie wewnątrz i przyjemnie, nieco chrupiące na zewnątrz, czyli są trochę w stylu ciasteczek amerykańskich. UWAGA! Dokładna gramatura składników podana jest na końcu!

Ostatnio wyjechałam z moją mamą i siostrą w góry do Czech. To był taki “babski”, rodzinny wyjazd. No, i przygotowałam na drogę właśnie te ciasteczka owsiane. Starczyły nam na prawie 3 dni, bo prawdę mówiąc za jednym razem dało się zjeść jakieś dwa ciastka – są takie sycące i słodkie. Ale jak przyjemnie piło się ciepłą herbatę i jadło takie owsiane ciasteczka po całym dniu jeżdżenia na nartach… 😉

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTKA OWSIANE I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:

ciastka owsiane

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

PŁATKI OWSIANE – Wybierz płatki owsiane górskie. Płatki owsiane górskie są grubo zmielone, co sprawia, że mają bardziej chrupiącą teksturę i większe ziarna. Dodają one ciastkom owsianym dodatkowej chrupkości. Używając innego rodzaju płatków owsianych, możesz uzyskać nieco inny kształt tych ciasteczek, niż na zdjęciu.

MĄKA PSZENNA – Polecam użyć zwykłej mąki tortowej (typ 450) albo mąki uniwersalnej (typ 520).

CUKIER Dla najlepszego rezultatu użyłam zarówno biały, jaki i brązowy (trzcinowy) cukier. Jeśli jednak nie masz jednego z nich (stawiam, że możesz nie mieć brązowego ;), to zastąp go białym. Możesz przygotować słodkie albo bardzo słodkie ciastka. Jeśli chcesz “tylko” słodkie użyj łącznie 2/3 szklanki cukru (razem cukier brązowy i biały), natomiast jeśli chcesz bardzo słodkie to użyj całą szklankę cukru.

MASŁO – Będzie potrzebne prawdziwe masło. Nie zastępuj go innym rodzajem tłuszczu. Masło używa się całkiem sporo, dlatego, że w przepisie znajduje się zarówno mąka pszenna, jak i sporo płatków owsianych i potrzeba większej ilość masła, aby ciasteczka nie były zbyt suche.

ORZECHY – Do ciasteczek dodałam orzechy (posiekane orzechy włoskie). Użyła około pół szklanki orzechów. Możesz jednak w zamian za orzechy użyć innych dodatków w tej samej proporcji np. rodzynki, posiekaną czekoladę czy suszone owoce.

POZOSTAŁE DODATKI – Jajko, cynamon, gałka muszkatołowa, ekstrakt waniliowy.

CIASTKA OWSIANE. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

W jednej misce wymieszaj ze sobą składniki suche, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon i gałkę muszkatołową.

ciastka-owsiane-przygotowanie-krok-1.
ciastka-owsiane-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

Do drugiej miski włóż miękkie masło (masło w temp. pokojowe) i wsyp cukier. Miksuj masło z cukrem kilka minut (około 3 do 4 minut) tak żeby powstała jednolita, lekko kremowa masa. Zgarnij ciasto ze ścianek miski, i dodaj do masy (szkoda ciasta 😉 ) i wbij jajko oraz dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystko.

ciasteczka-owsiane-przygotowanie-krok-2a
ciasteczka-owsiane-przygotowanie-krok-2a
ciasteczka-owsiane-przygotowanie-krok-2b
ciasteczka-owsiane-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Teraz dodaj suche składniki do kremowej masy i wymieszaj tak, aby wszystko się ładnie połączyło. Następnie dodaj płatki owsiane i posiekane orzeszki (lub inne dodatki np. rodzynki ) i ponownie wszystko wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto – płatki i dodatki lepiej wymieszać np. drewnianą łopatką.

ciastka-owsiane-przygotowanie-krok-3A.
ciastka-owsiane-przygotowanie-krok-3A.
ciastka-owsiane-przygotowanie-krok-3b.
ciastka-owsiane-przygotowanie-krok-3b.

KROK 4.

Podziel ciasto na porcje i uformuj z niego w miarę równe kulki. Możesz użyć np. łyżkę do lodów, aby porcje były równo odmierzone. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż kulki na papierze – zachowaj kilkunastocentymetrowe odległości, bo ciasteczka podczas pieczenia troszkę się “rozpłaszczą się” i zwiększą swoja średnicę. Piecz w dobrze nagrzanym do 190 stopni (góra – dół) piekarniku przez 14 do 15 minut. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika ciastka będą bardzo miękkie i twardnieją z czasem, więc odczekaj minimum 5 minut aby ostrożnie przełożyć je np. na kratkę albo na deseczkę, aby jeszcze bardziej przestygły.

ciastka-owsiane-przygotowanie-krok-4
ciastka-owsiane-przygotowanie-krok-4
ciastka owsiane z orzechami
ciastka owsiane z orzechami

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Z podanych proporcji wyjdzie około 15 – 18 dużych ciastek.

Jedno ciastko (1/18) będzie miał w przybliżeniu:

KALORIE: 165

BIAŁKO: 2 g

TŁUSZCZE: 9 g

WĘGLOWODANY: 19 g

(wartość policzona bez dodatków typu orzechy, rodzynki)

Więcej przepisów na pyszne słodkie wypieki znajdziesz pod linkiem poniżej:

Desery – Kuchnia Izy

SŁODKIE CIASTECZKA OWSIANE. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Ciastka owsiane. Na słodko.

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutCzas pieczenia: 15 minutCzas studzenia: 5 minutCzas łącznie: 30 minutPorcje:18 porcjeKalorie:165 kcal Najlepsza pora roku:Zima

Opis

Pyszne, proste do zrobienia ciastka owsiane, które są idealnym wykorzystaniem płatków owsianych. Jedno ciastko z pewnością zaspokoi się ochotę na “coś słodkiego”. Ciastka są trochę w stylu amerykańskim, czyli słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Składniki na około 15 – 18 dużych ciastek

Przygotowanie

  1. W jednej misce wymieszaj ze sobą składniki suche, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon i gałkę muszkatołową.
  2. Do drugiej miski włóż miękkie masło (masło w temp. pokojowe) i wsyp cukier. Miksuj masło z cukrem kilka minut (około 3 do 4 minut) tak żeby powstała jednolita, lekko kremowa masa. Zgarnij ciasto ze ścianek miski, i dodaj do masy (szkoda ciasta 😉 ) i wbij jajko oraz dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystko.
  3. Teraz dodaj suche składniki do kremowej masy i wymieszaj tak, aby wszystko się ładnie połączyło. Następnie dodaj płatki owsiane i posiekane orzeszki (lub inne dodatki np. rodzynki ) i ponownie wszystko wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto – płatki i dodatki lepiej wymieszać np. drewnianą łopatką.
  4. Podziel ciasto na porcje i uformuj z niego w miarę równe kulki. Możesz użyć np. łyżkę do lodów, aby porcje były równo odmierzone. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż kulki na papierze – zachowaj kilkunastocentymetrowe odległości, bo ciasteczka podczas pieczenia troszkę się “rozpłaszczą się” i zwiększą swoja średnicę. Piecz w dobrze nagrzanym do 190 stopni (góra – dół) piekarniku przez 14 do 15 minut. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika ciastka będą bardzo miękkie i twardnieją z czasem, więc odczekaj minimum 5 minut aby ostrożnie przełożyć je np. na kratkę albo na deseczkę, aby jeszcze bardziej przestygły.
Słowa kluczowe:mąka, masło, orzechy, płatki owsiane
ciastka owsiane przepis
ciastka owsiane przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close