Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki

By misziza
2024-03-12

Jak mam ochotę na szybki obiad w stylu azjatyckim to najczęściej sięgam po makaron Udon. Mam zawsze niezły zapas w domu tych makaronów, bo je po prostu uwielbiam. Tym razem proponuję makaron Udon z kurczakiem i warzywami w sosie w stylu Teriyaki. Co ciekawe, to danie po raz pierwszy robiłam z makaronem ryżowym, a nie Udon, ale moim zdaniem to właśnie ten japoński makaron bardziej tutaj pasuje. Chrupiące warzywa z delikatnym mięsem z kurczaka w takim połączeniu z pewnością Ci zasmakują 🙂

Jeśli chodzi o sos to muszę podkreślić, że jest w “stylu” Teriyaki”. Oryginalny, prawdziwy, japoński sos Teriyaki jest znany ze swojego bogatego smaku, który jest równocześnie słodko-słony, a także lekko pikantny. Jednak zawiera w sobie dwa składniki, czyli sake i mirin, które nie są powszechnie dostępne w stacjonarnych sklepach w Polsce. Na szczęście podobny, choć oczywiście nie taki sam smakowy efekt można uzyskać używając innych prostych składników. Jestem pewna, że Ci się spodoba 🙂

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA UDON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:

makaron udon z kurczakiem

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MAKARON UDON – Ten rodzaj makaronu jest bardzo charakterystyczny i trudno go pomylić z jakimkolwiek innym. Udon ma łagodny, lekko słodkawy smak. Ma gładką powierzchnię i jest sprężysty. Jest też grubszy od innych rodzajów makaronów azjatyckich np. soba. W sklepach można spotkać świeży makaron Udon i suchy makaron. W tym daniu wykorzystaj świeży makaron. Jest on wstępnie obgotowany. To dlatego ma on charakterystyczną, miękką konsystencję i gładką powierzchnię. Wstępne obgotowanie skraca również czas gotowania makaronu do zaledwie kilku minut.

KURCZAK – Wybierz piersi z kurczaka albo polędwiczki z kurczaka. Mięso pokrój w dość cienkie kawałki. Przed wrzuceniem na patelnię trzeba je będzie krótko zamarynować.

WARZYWA – Do przygotowania dania polecam użyć dwóch rodzajów warzyw, które łatwo pokroić i obsmażyć. Ja użyłam marchewki i… kalarepę. Nie wiem, czy ktoś używa do takich dań kalarepę, ale mam wrażenie, że kalarepa jest wprost stworzona do dań typu stir-fry. Jest pyszna, chrupiąca i łatwo ją pokroić. Jeśli nie masz kalarepy, to możesz ją zastąpić np. papryką, groszkiem cukrowym, czy cukinią.

SKŁADNIKI NA SOS: sos sojowy, skrobia ziemniaczana, woda, ocet ryżowy albo jabłkowy, miód w formie płynnej, ząbki czosnku plus opcjonalnie starty kawałek imbiru.

MAKARON UDON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Piersi z kurczaka pokrój na cienkie kawałki. Najpierw przekrój każdą pierś na pół, a potem każda połówkę pokrój w dość cienkie paski. Mięso przełóż do miski. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron Udon według instrukcji na opakowaniu. Na opakowaniu będzie podany czas gotowania się makaronu. Z reguły będzie to 2 – 3 minuty. Polecam wyjąć makaron z wody około 30 – 40 sekund szybciej, niż jest to podane na opakowaniu. Nie trzymaj natomiast w wodzie dłużej niż jest to koniecznie, bo makaron może stać się papkowaty. Po wyjęciu z wody makaron odcedź na sitku i przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą. Odłóż na bok.

makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-1a
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-1a
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-1b
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Przygotuj sos. Do miseczki wlej wodę i wsyp do niej skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą. Dobrze ją wymieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Następnie wlej sos sojowy, ocet ryżowy albo jabłkowy, miód w formie płynnej oraz starty na tarce czosnek i kawałek obranego i startego imbiru. Dodanie imbiru jest opcjonalnie, ale polecam go użyć. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej trzema łyżkami sosu mięso z kurczaka. Przemieszaj sos z mięsem i odłóż na bok. Odłóż też na bok resztę sosu.

makaron-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2a
makaron-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2a
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2b
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2b

KROK 3.

Warzywa pokrój na małe kawałki, najlepiej dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej, a kiedy się rozgrzeje wrzuć pokrojone warzywa i smaż je około 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Po usmażeniu warzywa odłóż na bok. Warzywa powinny nieco zmięknąć, ale nadal zachować swoją chrupiącą strukturę i kolor.

makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-3
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

W razie konieczność dolej więcej oleju na tę samą patelni. Kiedy olej będzie rozgrzany, to wrzuć odłożone wcześniej mięso z kurczaka, dobrze je posól i popierz i smaż kilka minut. Kiedy będzie całkowicie usmażone, to wrzuć z powrotem na patelnię warzywa.

makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-4
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-4

KROK 5.

Na patelni dodaj też ugotowany makaron Udon i polej go resztą przygotowanego sosu. Dobrze przemieszaj i trzymaj jeszcze 2 – 3 minuty na ogniu. W tym czasie sos zgęstnieje. Jeśli chcesz możesz też dodać dwie łyżki ciemnego sosu sojowego, chociaż nie jest to niezbędne. Na koniec możesz posypać ziarnami sezamu. Podawaj od razu.

makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-5a
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-5a
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-5b
makaron-udon-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-5b

SMACZNEGO ♥ UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA 🙂

Mam dla Ciebie też inne przepisy na obiad z piersią z kurczaka w stylu azjatyckim:

Makaron Udon z kurczakiem i warzywami. – Kuchnia Izy

Kurczak z warzywami “po chińsku”. – Kuchnia Izy

plus mój faworyt, czyli:

Kurczak słodko-kwaśny. – Kuchnia Izy

szybki obiad z kurczakiem
szybki obiad z kurczakiem

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 porcje.

Jedna porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 358

BIAŁKO: 33 g

TŁUSZCZE: 2,2 g

WĘGLOWODANY: 51,5 g

(wartość odżywcza podliczona jest bez oleju do smażenia)

MAKARON UDON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Makaron Udon z kurczakiem w sosie w stylu Teriyaki

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas smażenia: 15 minutaCzas oczekiwania: minutyCzas łącznie: 25 minutaPorcje:4 porcjeKalorie:358 kcal Najlepsza pora roku:Wiosna

Opis

Idealny pomysł na szybki obiad w stylu azjatyckim, czyli makaron Udon z kurczakiem i chrupiącymi warzywami w pysznym słodko – słonym sosie w stylu Teriyaki. Z pewnością Ci zasmakuje ♥

Składniki na 4 porcje:

  • Składniki na sos:

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka pokrój na cienkie kawałki. Najpierw przekrój każdą pierś na pół, a potem każda połówkę pokrój w dość cienkie paski. Mięso przełóż do miski. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron Udon według instrukcji na opakowaniu. Na opakowaniu będzie podany czas gotowania się makaronu. Z reguły będzie to 2 – 3 minuty. Polecam wyjąć makaron z wody około 30 – 40 sekund szybciej, niż jest to podane na opakowaniu. Nie trzymaj natomiast w wodzie dłużej niż jest to koniecznie, bo makaron może stać się papkowaty. Po wyjęciu z wody makaron odcedź na sitku i przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą. Odłóż na bok.
  2. Przygotuj sos. Do miseczki wlej wodę i wsyp do niej skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą. Dobrze ją wymieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Następnie wlej sos sojowy, ocet ryżowy albo jabłkowy, miód w formie płynnej oraz starty na tarce czosnek i kawałek obranego i startego imbiru. Dodanie imbiru jest opcjonalnie, ale polecam go użyć. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej trzema łyżkami sosu mięso z kurczaka. Przemieszaj sos z mięsem i odłóż na bok. Odłóż też na bok resztę sosu.
  3. Warzywa pokrój na małe kawałki, najlepiej dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej, a kiedy się rozgrzeje wrzuć pokrojone warzywa i smaż je około 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Po usmażeniu warzywa odłóż na bok. Warzywa powinny nieco zmięknąć, ale nadal zachować swoją chrupiącą strukturę i kolor.
  4. W razie konieczność dolej więcej oleju na tę samą patelni. Kiedy olej będzie rozgrzany, to wrzuć odłożone wcześniej mięso z kurczaka i smaż kilka minut. Kiedy będzie całkowicie usmażone, to wrzuć z powrotem na patelnię warzywa.
  5. Na patelni dodaj tez ugotowany makaron Udon i polej go resztą przygotowanego sosu. Dobrze przemieszaj i trzymaj jeszcze 2 – 3 minuty na ogniu. W tym czasie sos zgęstnieje. Na koniec możesz posypać ziarnami sezamu. Podawaj od razu.
Słowa kluczowe:czosnek, imbir, kalarepa, kurczak, makaron, marchewki, miód, piersi z kurczaka, sos sojowy, udon
udon z kurczakiem teriyaki
udon z kurczakiem teriyaki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close