Moja rodzina uwielbia desery i ciasta z jabłkami, a ja uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy i sprawdzać, które ciasto jest najlepsze. I przyznam, że to ciasto z jabłkami jest dość wysoko na mojej liście. To jest proste ciasto i właściwie tak też wygląda – jak smakowity, domowy wypiek… No i może to ciasto nie przyciąga jakoś szczególnie wzroku, jak np. piękne, kolorowe torty, czy imponujące bezy, ale ma w sobie prosty, nieco rustykalny urok 😉
Do jego przygotowania użyłam tylko dwóch jabłek, ale trzeba wmieszać je bezpośrednio w ciasto, więc ich smak jest dość dobrze wyczuwalny i “rozprowadzony” po całym wypieku. Ważnym dodatkiem jest też cynamon, który miesza się z cukrem i tworzy się “posypka cukrowo-cynamonowa”. Jabłka i cynamon to smaki i jednocześnie piękne zapachy jesieni i zimy, więc na długie wieczory przy kawie takie aromatyczne, słodkie ciasto jest “jak znalazł”….
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA CIASTO Z JABŁKAMI I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
MĄKA PSZENNA – Do tego ciasta polecam mąkę pszenną tortową typ 450.
CUKIER – Ważne jest, aby użyć dwa rodzaje cukru: cukier biały oraz cukier brązowy. Cukier brązowy należy wymieszać z cynamonem. Cukier brązowy jest mniej słodszy od białego, ale wnosi do ciasta fajny, karmelowy posmak.
MASŁO – Użyj prawdziwe masło. Masło należy roztopić i zrób to na samym początku, ponieważ masło powinno trochę przestygnąć (minimum 10 minut). Jeśli nie masz masła, to możesz ewentualnie zastąpić go olejem roślinnym. Pamiętaj tylko, że ciasto nie będzie miało tego przyjemnego maślanego posmaku.
CYNAMON – Uwielbiam cynamon w ciastach z jabłkami. Cynamon dodaje wypiekom taki unikalny, aromatyczny i “ciepły” posmak. Dodaje też charakteru i podkreśla smaki innych składników.
JABŁKA – Wybierz dwa średniej wielkości jabłka. Bardzo duże jabłka mogą być za duże – przekonasz się w trakcie przygotowywanie ciasta 😉 Wybierz jabłka, które są dobre do pieczenia, czyli ważne jest, aby wybierać jabłka, które są świeże, jędrne i wolne od zmiażdżeń czy obicia. Dobre jabłko do pieczenia powinno być także odpowiednio kwaśne lub słodkie, w zależności od preferencji smakowych i rodzaju wypieku. Jeśli chcesz uzyskać interesujący smakowy kontrast, możesz również łączyć różne rodzaje jabłek w jednym wypieku.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: jajka, rozmiar L, sól, proszek do pieczenia i soda oczyszczona oraz ekstrakt waniliowy (nie aromat).
CIASTO Z JABŁKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU:
KROK 1.
Pokrój masło na mniejsze kawałki i rozpuść je w rondelku. Odstaw na bok do przestygnięcia na około 10 minut. W małym naczynku dobrze wymieszaj brązowy cukier z cynamonem.
KROK 2.
W większej misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
KROK 3.
Do osobnej miski wbij całej jajka i biały cukier i dobrze przemieszaj, tak aby jajka i cukier połączyły się w jednolitą masę. Następnie dodaj rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy i ponownie dobrze wszystko przemieszaj aż do całkowitego połączenia.
KROK 4.
Mokre składniki przelej do składników suchych i wymieszaj wszystko (np. za pomocą łopatki). Powstanie gęste ciasto (nie martw się, ono powinno być takie gęste ;). Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Pokrojone jabłka dodaj do ciasta i przemieszaj, aby ciasto połączyło się z jabłkami.
KROK 5.
Formę wysmaruj masłem albo wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta (nawet nieco więcej niż połowę, tak z 60 % ciasta) przełóż do formy. Posyp połową przygotowanej wcześniej cukrowej posypki cynamonowej. Następnie wyłóż resztę ciasta na wierzch. Zauważ, że ciasto jest gęste, więc możliwe, że trzeba będzie wykładać je łyżką. Kiedy nałożysz całe ciasto, to wierzch posyp resztą posypki cynamonowej. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 45 d0 60 minut albo do “suchego patyczka”. Czas pieczenia może się różnić w zależności do samego piekarnika czy użytej formy. Zrób test “suchego patyczka”. Jeśli nie masz patyczka to wbij cienki nóż w środek ciasta – jeśli po wyjęciu będzie suchy albo prawie suchy (czyli tylko kilka małych kropelek wilgoci) to ciasto będzie gotowe. Jeśli zauważysz pod koniec pieczenia, że wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka, to nakryj ciasto papierem do pieczenia albo folią aluminiową.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż całkowicie ostygnie i dopiero potem wyjmij ciasto z formy i pokrój. Trzeba będzie poczekać około godziny aż ostygnie.
Udanego, błogosławionego dnia ♥
SZUKASZ INNEGO PRZEPISU NA PROSTE CIASTO? SPRAWDŹ TEN:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe ciasto można podzielić na 8 do 10 porcji.
Jedna porcja (1/8 całości) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 364
BIAŁKO: 5 g
TŁUSZCZE: 14 g
WĘGLOWODANY: 55 g
CIASTO Z JABŁKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Ciasto z jabłkami. Proste i pyszne ♥
Opis:
Przepis na proste ciasto z jabłkami i posypką cukrowo – cynamonową. Aromatyczne i bardzo smaczne. Idealne jako ciasto “do kawy” podczas jesienno – zimowych wieczorów.
Składniki:
Przygotowanie:
- Pokrój masło na mniejsze kawałki i rozpuść je w rondelku. Odstaw na bok do przestygnięcia na około 10 minut. W małym naczynku dobrze wymieszaj brązowy cukier z cynamonem.
- W większej misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
- Do osobnej miski wbij całej jajka i biały cukier i dobrze przemieszaj, tak aby jajka i cukier połączyły się w jednolitą masę. Następnie dodaj rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy i ponownie dobrze wszystko przemieszaj aż do całkowitego połączenia.
- Mokre składniki przelej do składników suchych i wymieszaj wszystko (np. za pomocą łopatki). Powstanie gęste ciasto (nie martw się, ono powinno być takie gęste ;). Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Pokrojone jabłka dodaj do ciasta i przemieszaj, aby ciasto połączyło się z jabłkami.
- Formę wysmaruj masłem albo wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta (nawet nieco więcej niż połowę, tak z 60 % ciasta) przełóż do formy. Posyp połową przygotowanej wcześniej cukrowej posypki cynamonowej. Następnie wyłóż resztę ciasta na wierzch. Zauważ, ze ciasto jest gęste, więcej możliwe, że trzeba będzie wykładać je łyżką.
- Kiedy nałożysz całe ciasto, to wierzch posyp resztą posypki cynamonowej. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, góra – dół przez 45 d0 60 minut albo do “suchego patyczka”. Czas pieczenia może się różnić w zależności do samego piekarnika czy użytej formy. Zrób test “suchego patyczka”. Jeśli nie masz patyczka to wbij cienki nóż w środek ciasta – jeśli po wyjęciu będzie suchy albo prawie suchy (czyli tylko kilka małych kropelek wilgoci) to ciasto będzie gotowe. Jeśli zauważysz pod koniec pieczenia, że wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka, to nakryj ciasto papierem do pieczenia albo folią aluminiową.
- Po wyjęciu z piekarnika poczekaj od całkowicie ostygnie i dopiero potem wyjmij ciasto z formy i pokrój. Trzeba będzie poczekać około godziny aż ostygnie.