Świetny pomysł na bardzo dobry, sycący i co bardzo ważne, szybki obiad, czyli kiełbasa w sosie pomidorowym z ciekawym dodatkiem, czyli ciecierzycą. Nie obawiaj się tego połączenie, bo kiełbasa i ciecierzyca naprawdę świetnie do siebie pasują. Możesz oczywiście wybrać swoją ulubioną kiełbasę, chociaż ja polecam Ci użyć jedną z wędzonych kiełbas, bo takie są wprost idealne do tego dania.
To danie z kiełbasą zasmakowało wszystkim w mojej rodzinie, pomimo, że niektórzy rzadko jedzą ciecierzycę. Ja osobiście uwielbiam ciecierzycę i często wyjadam ją prosto ze słoika czy też puszki, dlatego ten obiad wyjątkowo mi podszedł. Koniecznie przekonaj się, że to połączenie to strzał w dziesiątkę!
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA KIEŁBASĘ W SOSIE POMIDOROWYM I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
KIEŁBASA – Wybierz swoją ulubioną kiełbasę. Szczególnie polecam wędzoną. Ja wybrałam kiełbasę wędzoną czereśnią. Kiełbasę należy pokroić. Możesz pokroić ją standardowo, czyli w plasterki albo jeśli wolisz to w małą kostkę.
CIECIERZYCA – Ciecierzyca, zwana również cieciorką lub grochem włoskim to wartościowa roślina strączkowa, która jest cennym źródłem białka (zwłaszcza dla wegan). Jest świetna w daniach z sosem pomidorowym i co ciekawe fajnie skomponowała się z naszą polską kiełbasą. Ciecierzycę można kupić w większości sklepów. W Biedronce można kupić duży słoik (400 g) ciecierzycy – odsączamy ją z zalewy i całą zawartość słoika dodajemy bezpośrednio do sosu.
POMIDORY W PUSZCE – Wybierz swoją ulubioną markę pomidorów w puszce. Ja mocno polecam Ci włoską markę Mutti, zwłaszcza pomidory drobno krojone. Jeśli pomidory w puszce mają jakiś dodatek smakowy, np czosnek lub bazylię, to również można takie kupić.
CZOSNEK – Bez czosnku nie ma dobrego dania 😉 Dobrze, żartuję, ale tym razem dodanie czosnku jest obowiązkowe. Świetnie komponuje się z kiełbasą i pomidorami.
DODATKOWE SKŁADNIKI: oliwa z oliwek lub olej roślinny, woda lub bulion, słodka papryka w proszku, pieprz i sól, liść laurowy, suszony tymianek i majeranek.
KIEŁBASA W SOSIE POMIDOROWYM Z CIECIERZYCĄ. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Rozgrzej olej roślinny lub oliwę z oliwek na patelni. Wrzuć na patelnię pokrojoną w plastry kiełbasę. Smaż kiełbasę po około 3 minuty z każdej strony aż lekko zbrązowieje. Pod koniec smażenia kiełbasy dodaj drobno posiekany czosnek, przemieszaj go z kiełbasą i przesmaż wszystko jeszcze minutę.
KROK 2.
Następnie dodaj pomidory w puszce, wodę albo bulion, suszony tymianek i majeranek, słodką paprykę w proszku (najlepiej wędzoną), liść laurowy oraz pieprz i sól. Ja dodałam około pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu, ale dodaj tyle, ile chcesz.
KROK 3.
Następnie odsącz z zalewy ciecierzycę i dodaj ją do sosu. Dobrze wszystko przemieszaj i kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj wszystko na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos po tym czasie powinien zgęstnięć. Na koniec, w razie konieczności dopraw ponownie solą i pieprzem. Podawaj z ryżem albo ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 do 6 porcji.
Jedna porcja (1/4) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 510
BIAŁKO: 37 g
TŁUSZCZE: 26 g
WĘGLOWODANY: 33 g
KIEŁBASA W SOSIE POMIDOROWYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWNIA:
Kiełbasa w sosie pomidorowym z ciecierzycą.
Opis:
Pyszny pomysł na szybki obiad, czyli kiełbasa z ciecierzycą w sosie pomidorowym. Danie jest sycące i bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki:
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej roślinny lub oliwę z oliwek na patelni. Wrzuć na patelnię pokrojoną w plastry kiełbasę. Smaż kiełbasę po około 3 minuty z każdej strony aż lekko zbrązowieje. Pod koniec smażenia kiełbasy dodaj drobno posiekany czosnek, przemieszaj go z kiełbasą i przesmaż wszystko jeszcze minutę.
- Następnie dodaj pomidory w puszce, wodę albo bulion, suszony tymianek i majeranek, słodką paprykę w proszku (najlepiej wędzoną), liść laurowy oraz pieprz i sól. Ja dodałam pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu, ale dodaj tyle, ile chcesz.
- Następnie odsącz z zalewy ciecierzycę i dodaj ją do sosu. Dobrze wszystko przemieszaj i kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj wszystko na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos po tym czasie powinien zgęstnięć. Na koniec, w razie konieczności, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem albo ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Video
Szukasz innych ciekawych pomysłów na dania z kiełbasą? Koniecznie wypróbuj:
Zapiekanka z kiełbasy, ziemniaków i cebuli. Mięsny sos pod ziemniaczaną pierzynką. – Kuchnia Izy