Daj szansę bakłażanowi! Ja to zrobiłam i stwierdzam, że pieczony bakłażan w połączeniu z makaronem i pomidorami oraz obsypany serem jest po prostu świetny 🙂 Zresztą to danie pochodzi z pięknej, słonecznej Sycylii, a powiedzmy sobie szczerze – Włosi doskonale znają się na kuchni i wiedzą jak pysznie jeść. Nazwa tego dania odnosi się do opery “Norma” Vincenzo Belliniego, która jest uważana za jedno z największych dzieł klasycznego repertuaru włoskiego plus ten super smaczny makaron jest hołdem dla pięknej wyspy Sycylia, która wprost obfituje w bakłażany i pomidory.
Przyznam, że samo rzadko kupowałam bakłażany. Jeszcze będąc na studiach nie wiedziałam po prostu co mam z nimi zrobić, a że nie było to wcale takie tanie warzywo, zwłaszcza na studencką kieszeń, to wolałam nie ryzykować, że “kupię, a i tak mi nic dobrego z niego nie wyjdzie”. W tym tygodniu jednak moja siostra, która od 16 lat nie je mięsa, przyjechała do mnie na obiad wraz z naszymi rodzicami, więc stwierdziłam, że muszę zrobić coś co zasmakuje zarówno jej, jak i całej reszcie. No i padło na ten pyszny makaron z bakłażanem.
Najpierw obejrzyj to video z przepisem na makaron z bakłażanem i zobacz jak łatwo jest go zrobić:
SKŁADNIKI:
BAKŁAŻAN – Bakłażan to warzywo które jest trochę podobne do dużego pomidora, ale ma kształt gruszkowaty lub jajowaty, a jego skóra może być gładka lub pomarszczona, w zależności od odmiany. W smaku bakłażan jest łagodny, ale potrafi przyjąć aromaty innych składników potrawy, w której jest używany. Jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, a także w kuchni azjatyckiej.
Wybierając bakłażana w sklepie zwróć uwagę na to, aby miał on odpowiedni kolor i wygląd, czyli wybieraj bakłażany o jasnej, lśniącej skórze. Unikaj tych o matowej powierzchni, ponieważ może to świadczyć o tym, że warzywo jest stare. Ważny jest też rozmiar. Wybieraj średniej wielkości bakłażany, ponieważ są one zazwyczaj bardziej soczyste i smaczne niż te zbyt duże.
Po zakupie bakłażana warto przechowywać go w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, ponieważ niskie temperatury mogą wpłynąć na smak i teksturę. Możesz go przechowywać przez kilka dni w temperaturze pokojowej.
MAKARON – Jeśli chodzi o makaron, to wybierz dowolny, czyli taki jaki najbardziej lubisz i najbardziej Ci odpowiada. Świetne do tego dania są długie makarony, takie jak tagliatelle czy spaghetti. Ja wybrałam tym razem tagliatelle.
POMIDORY W PUSZCE – Wybierz pomidory w puszce dobrej, sprawdzonej firmu, najlepiej w formie pomidorów drobno pokrojonych. Ja polecam pomidory włoskiej firmy Mutti. Wiem, że pomidory Mutti są dostępne np. w Biedronce. Jeśli pomidory maja jakiś dodatek np. czosnek albo bazylię, to spokojnie można je kupić. Taki dodatek wzbogaci smak.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Czerwona cebula, ząbki czosnku, oliwa albo olej do smażenia, sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie albo oregano, cukier, papryka ostra w proszku oraz ser (Parmezan, Grana Padano albo Ricotta).
MAKARON Z BAKŁAŻAN W STYLU “PASTA ALLA NORMA”. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROK.
KROK 1.
Bakłażana można zarówno smażyć, jak i upiec. Ten przepis jest z użyciem pieczonego bakłażana – pieczony bakłażan jest zdrowszy niż smażony i lepiej “trzyma” kształt. Bakłażany pokrój w kostkę średniej wielkości i przełóż wszystkie kawałki do miski. Polej kawałki bakłażana dwiema łyżkami oliwy z oliwek lub olejem roślinnym, posól i popierz. Ja użyłam około pół łyżeczki soli i jedną trzecią łyżeczki mielonego pieprzu. Przemieszaj wszystko tak, aby oliwa (albo olej), sól oraz pieprz pokryły kawałki bakłażana.
KROK 2.
Przełóż pokrojonego bakłażana na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak aby kawałki nie nachodziły na siebie. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra-dół) i piecz najpierw przez 20 minut, a potem otwórz piekarnik i ostrożnie np. za pomocą długiej łopatki przemieszaj wszystko i piecz jeszcze 10, maksymalnie 15 minut. Po tym czasie bakłażan powinien był dobrze upieczony.
KROK 3.
Podczas gdy bakłażan jest w piekarniku, przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną drobno czerwoną cebulkę i przesmaż ją około 2- 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzuć posiekany albo starty na tarce czosnek i przesmaż go z cebulką pół minuty. Kiedy warzywa będą przesmażone, to dodaj pomidory w puszce, najlepiej dorbno krojone np. firmy Mutti.
KROK 4.
Do pomidorów dodaj zioła prowansalskie albo oregano, łyżeczkę cukru, sól oraz pieprz do smaku, a także ostrą paprykę w proszku. Ja dodałam pół łyżeczki tej papryki, ale jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to można dodać więcej. Przemieszaj wszystko. Kiedy pomidory się zagotują zmiejsz ogień i gotuj sos na małym goniu około 10 minut, aż zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj. W międzyczasie ugotuj makaron, najlepiej al dente.
KROK 5.
Kiedy sos odpowiednio zgęstnieje, to dodaj ugotowany wcześniej makaron i upieczonego bakłażana. Posyp startym serem. Możesz użyć np. Parmezan, łatwiej dostępny w Polsce i podobny do Parmezanu twardy ser Grana Padano albo pokruszony ser Ricotta. Dobrze wszystko przemieszaj, tak aby sos oblepił makaron i chwilę trzymaj na ogniu, aby mieć pewność, że wszystkie składniki są ciepłe. Na koniec mozesz wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.
MASZ OCHOTĘ NA INNY PYSZNY OBIAD Z MAKARONEM I BEZ MIĘSA? KONIECZNIE SPRAWDŹ TEN:
Makaron orzo z pieczarkami. Kremowy i pełen smaku. – Kuchnia Izy
Makaron z bakłażanem – sycylijska “pasta alla norma”.
Opis
Supe pomysł na bezmięsny obiad, czyli danie pochodzące prosto ze słonecznej, włoskiej Sycylii, czyli makaron z pieczonym bakłażanem w sosie pomidorowym. Idealny pomysł na pyszne wykorzystanie bakłażana.
Składniki:
Przygotowanie:
- Bakłażana można zarówno smażyć, jak i upiec. Ten przepis jest z użyciem pieczonego bakłażana – pieczony bakłażan jest zdrowszy niż smażony i lepiej “trzyma” kształt. Bakłażany pokrój w kostkę średniej wielkości i przełóż wszystkie kawałki do miski. Polej kawałki bakłażana dwiema łyżkami oliwy z oliwek lub olejem roślinnym, posól i popierz. Ja użyłam około pół łyżeczki soli i jedną trzecią łyżeczki mielonego pieprzu. Przemieszaj wszystko tak, aby oliwa (albo olej), sól oraz pieprz pokryły kawałki bakłażana.
- Przełóż pokrojonego bakłażana na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak aby kawałki nie nachodziły na siebie. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra-dół) i piecz najpierw przez 20 minut, a potem otwórz piekarnik i ostrożnie np. za pomocą długiej łopatki przemieszaj wszystko i piecz jeszcze 10, maksymalnie 15 minut. Po tym czasie bakłażan powinien był dobrze upieczony.
- Podczas gdy bakłażan jest w piekarniku, przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną drobno czerwoną cebulkę i przesmaż ją około 2- 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzuć posiekany albo starty na tarce czosnek i przesmaż go z cebulką pół minuty. Kiedy warzywa będą przesmażone, to dodaj pomidory w puszce, najlepiej dorbno krojone np. firmy Mutti
- Do pomidorów dodaj zioła prowansalskie albo oregano, łyżeczkę cukru, sól oraz pieprz do smaku oraz ostrą paprykę w proszku. Ja dodałam pół łyżeczki tej papryki, ale jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to można dodać więcej. Przemieszaj wszystko. Kiedy pomidory się zagotują zmiejsz ogień i gotuj sos na małym goniu około 10 minut, aż zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj. W międzyczasie ugotuj makaron, najlepiej al dente.
- Kiedy sos odpowiednio zgęstnieje, to dodaj ugotowany wcześniej makaron i upieczonego bakłażana. Posyp startym serem. Możesz użyć np. Parmezan, łatwiej dostępny w Polsce i podobny do Parmezanu twardy ser Grana Padano albo pokruszony ser Ricotta. Dobrze wszystko przemieszaj, tak aby sos oblepił makaron i chwilę trzymaj na ogniu, aby mieć pewność, że wszystkie składniki są ciepłe. Na koniec mozesz wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.