Daj szansę bakłażanowi! Ja to zrobiłam i stwierdzam, że pieczony bakłażan w połączeniu z makaronem i pomidorami oraz obsypany serem jest po prostu świetny 🙂 Zresztą to danie pochodzi z pięknej, słonecznej Sycylii, a powiedzmy sobie szczerze – Włosi doskonale znają się na kuchni i wiedzą jak pysznie jeść. Nazwa tego dania odnosi się do opery „Norma” Vincenzo Belliniego, która jest uważana za jedno z największych dzieł klasycznego repertuaru włoskiego plus ten super smaczny makaron jest hołdem dla pięknej wyspy Sycylia, która wprost obfituje w bakłażany i pomidory.
Przyznam, że samo rzadko kupowałam bakłażany. Jeszcze będąc na studiach nie wiedziałam po prostu co mam z nimi zrobić, a że nie było to wcale takie tanie warzywo, zwłaszcza na studencką kieszeń, to wolałam nie ryzykować, że „kupię, a i tak mi nic dobrego z niego nie wyjdzie”. W tym tygodniu jednak moja siostra, która od 16 lat nie je mięsa, przyjechała do mnie na obiad wraz z naszymi rodzicami, więc stwierdziłam, że muszę zrobić coś co zasmakuje zarówno jej, jak i całej reszcie. No i padło na ten pyszny makaron z bakłażanem.
Najpierw obejrzyj to video z przepisem na makaron z bakłażanem i zobacz jak łatwo jest go zrobić:
SKŁADNIKI:
BAKŁAŻAN – Bakłażan to warzywo które jest trochę podobne do dużego pomidora, ale ma kształt gruszkowaty lub jajowaty, a jego skóra może być gładka lub pomarszczona, w zależności od odmiany. W smaku bakłażan jest łagodny, ale potrafi przyjąć aromaty innych składników potrawy, w której jest używany. Jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, a także w kuchni azjatyckiej.
Wybierając bakłażana w sklepie zwróć uwagę na to, aby miał on odpowiedni kolor i wygląd, czyli wybieraj bakłażany o jasnej, lśniącej skórze. Unikaj tych o matowej powierzchni, ponieważ może to świadczyć o tym, że warzywo jest stare. Ważny jest też rozmiar. Wybieraj średniej wielkości bakłażany, ponieważ są one zazwyczaj bardziej soczyste i smaczne niż te zbyt duże.
Po zakupie bakłażana warto przechowywać go w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, ponieważ niskie temperatury mogą wpłynąć na smak i teksturę. Możesz go przechowywać przez kilka dni w temperaturze pokojowej.
MAKARON – Jeśli chodzi o makaron, to wybierz dowolny, czyli taki jaki najbardziej lubisz i najbardziej Ci odpowiada. Świetne do tego dania są długie makarony, takie jak tagliatelle czy spaghetti. Ja wybrałam tym razem tagliatelle.
POMIDORY W PUSZCE – Wybierz pomidory w puszce dobrej, sprawdzonej firmu, najlepiej w formie pomidorów drobno pokrojonych. Ja polecam pomidory włoskiej firmy Mutti. Wiem, że pomidory Mutti są dostępne np. w Biedronce. Jeśli pomidory maja jakiś dodatek np. czosnek albo bazylię, to spokojnie można je kupić. Taki dodatek wzbogaci smak.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Czerwona cebula, ząbki czosnku, oliwa albo olej do smażenia, sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie albo oregano, cukier, papryka ostra w proszku oraz ser (Parmezan, Grana Padano albo Ricotta).
![makaron-z-pieczonym-bakłażanem](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2023/11/makaron-z-pieczonym-baklazanem-683x1024.jpg)
MAKARON Z BAKŁAŻAN W STYLU „PASTA ALLA NORMA”. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROK.
KROK 1.
Bakłażana można zarówno smażyć, jak i upiec. Ten przepis jest z użyciem pieczonego bakłażana – pieczony bakłażan jest zdrowszy niż smażony i lepiej „trzyma” kształt. Bakłażany pokrój w kostkę średniej wielkości i przełóż wszystkie kawałki do miski. Polej kawałki bakłażana dwiema łyżkami oliwy z oliwek lub olejem roślinnym, posól i popierz. Ja użyłam około pół łyżeczki soli i jedną trzecią łyżeczki mielonego pieprzu. Przemieszaj wszystko tak, aby oliwa (albo olej), sól oraz pieprz pokryły kawałki bakłażana.
![makaron-z-pieczonym-baklazanem-przygotowanie-krok-1](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2023/11/makaron-z-pieczonym-baklazanem-przygotowanie-krok-1-1024x576.jpg)
KROK 2.
Przełóż pokrojonego bakłażana na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak aby kawałki nie nachodziły na siebie. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra-dół) i piecz najpierw przez 20 minut, a potem otwórz piekarnik i ostrożnie np. za pomocą długiej łopatki przemieszaj wszystko i piecz jeszcze 10, maksymalnie 15 minut. Po tym czasie bakłażan powinien był dobrze upieczony.
![makaron-z-pieczonym-baklazanem-przygotowanie-krok-2](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2023/11/makaron-z-pieczonym-baklazanem-przygotowanie-krok-2-1024x576.jpg)
KROK 3.
Podczas gdy bakłażan jest w piekarniku, przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną drobno czerwoną cebulkę i przesmaż ją około 2- 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzuć posiekany albo starty na tarce czosnek i przesmaż go z cebulką pół minuty. Kiedy warzywa będą przesmażone, to dodaj pomidory w puszce, najlepiej dorbno krojone np. firmy Mutti.
![makaron-z-pieczonym-baklazanem-przygotowanie-krok-3.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2023/11/makaron-z-pieczonym-baklazanem-przygotowanie-krok-3-1024x576.jpg)
KROK 4.
Do pomidorów dodaj zioła prowansalskie albo oregano, łyżeczkę cukru, sól oraz pieprz do smaku, a także ostrą paprykę w proszku. Ja dodałam pół łyżeczki tej papryki, ale jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to można dodać więcej. Przemieszaj wszystko. Kiedy pomidory się zagotują zmiejsz ogień i gotuj sos na małym goniu około 10 minut, aż zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj. W międzyczasie ugotuj makaron, najlepiej al dente.
![makaron-z-baklazaniem-przygotowanie-krok-4](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2023/11/makaron-z-baklazaniem-przygotowanie-krok-4-1024x576.jpg)
KROK 5.
Kiedy sos odpowiednio zgęstnieje, to dodaj ugotowany wcześniej makaron i upieczonego bakłażana. Posyp startym serem. Możesz użyć np. Parmezan, łatwiej dostępny w Polsce i podobny do Parmezanu twardy ser Grana Padano albo pokruszony ser Ricotta. Dobrze wszystko przemieszaj, tak aby sos oblepił makaron i chwilę trzymaj na ogniu, aby mieć pewność, że wszystkie składniki są ciepłe. Na koniec mozesz wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.
![makaron-z-baklazaniem-przygotowanie-krok-5.](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2023/11/makaron-z-baklazaniem-przygotowanie-krok-5-1024x576.jpg)
MASZ OCHOTĘ NA INNY PYSZNY OBIAD Z MAKARONEM I BEZ MIĘSA? KONIECZNIE SPRAWDŹ TEN:
Makaron orzo z pieczarkami. Kremowy i pełen smaku. – Kuchnia Izy
![makaron orzo z pieczarkami](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2023/10/makaron-orzo-social-1024x819.jpg)
Makaron z bakłażanem – sycylijska „pasta alla norma”.
Opis
Supe pomysł na bezmięsny obiad, czyli danie pochodzące prosto ze słonecznej, włoskiej Sycylii, czyli makaron z pieczonym bakłażanem w sosie pomidorowym. Idealny pomysł na pyszne wykorzystanie bakłażana.
Składniki:
Przygotowanie:
- Bakłażana można zarówno smażyć, jak i upiec. Ten przepis jest z użyciem pieczonego bakłażana – pieczony bakłażan jest zdrowszy niż smażony i lepiej „trzyma” kształt. Bakłażany pokrój w kostkę średniej wielkości i przełóż wszystkie kawałki do miski. Polej kawałki bakłażana dwiema łyżkami oliwy z oliwek lub olejem roślinnym, posól i popierz. Ja użyłam około pół łyżeczki soli i jedną trzecią łyżeczki mielonego pieprzu. Przemieszaj wszystko tak, aby oliwa (albo olej), sól oraz pieprz pokryły kawałki bakłażana.
- Przełóż pokrojonego bakłażana na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak aby kawałki nie nachodziły na siebie. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra-dół) i piecz najpierw przez 20 minut, a potem otwórz piekarnik i ostrożnie np. za pomocą długiej łopatki przemieszaj wszystko i piecz jeszcze 10, maksymalnie 15 minut. Po tym czasie bakłażan powinien był dobrze upieczony.
- Podczas gdy bakłażan jest w piekarniku, przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną drobno czerwoną cebulkę i przesmaż ją około 2- 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzuć posiekany albo starty na tarce czosnek i przesmaż go z cebulką pół minuty. Kiedy warzywa będą przesmażone, to dodaj pomidory w puszce, najlepiej dorbno krojone np. firmy Mutti
- Do pomidorów dodaj zioła prowansalskie albo oregano, łyżeczkę cukru, sól oraz pieprz do smaku oraz ostrą paprykę w proszku. Ja dodałam pół łyżeczki tej papryki, ale jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to można dodać więcej. Przemieszaj wszystko. Kiedy pomidory się zagotują zmiejsz ogień i gotuj sos na małym goniu około 10 minut, aż zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj. W międzyczasie ugotuj makaron, najlepiej al dente.
- Kiedy sos odpowiednio zgęstnieje, to dodaj ugotowany wcześniej makaron i upieczonego bakłażana. Posyp startym serem. Możesz użyć np. Parmezan, łatwiej dostępny w Polsce i podobny do Parmezanu twardy ser Grana Padano albo pokruszony ser Ricotta. Dobrze wszystko przemieszaj, tak aby sos oblepił makaron i chwilę trzymaj na ogniu, aby mieć pewność, że wszystkie składniki są ciepłe. Na koniec mozesz wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.
Video
![makaron z bakłażanem pasta alla norma](https://kuchniaizy.pl/wp-content/uploads/2023/11/pasta-alla-norma-makaron-z-baklazanem-683x1024.jpg)