Pieczony kalafior to prosta sprawa, ale jaka pyszna 🙂 Kalafior to nie tylko idealny zdrowy dodatek do obiadu, ale równie dobrze może być osobną przekąską. Taki kawałek idealnie upieczonego kalafiora zamoczony w ulubionym sosie jest genialny. Dlatego jeśli tylko lubisz to fajne warzywo, to koniecznie wypróbuj jak smakuje po upieczeniu w piekarniku.
Do kalafiora dodałam przyprawy i czosnek, ale również mieszankę azjatyckiej panierki Panko i twardego sera. Mieszanka Panko i sera jest świetnym dodatkiem, który mocno podkręca smak kalafiora. I tak, to moja specjalna niespodzianka ♥ Są to jednak opcjonalnie dodatki i jeśli ich nie masz albo nie chcesz kupować, to możesz je pominąć – kalafior i taK będzie Ci smakował.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZPISEM NA PIECZONEGO KALAFIORA I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
KALAFIOR – Wybierz jedną dużą główkę kalafiora. Kalafiora należy najpierw rozdzielić na różyczki, a ,potem każdą różyczkę pokroić na dwie, a najlepiej trzy części. A jak wybrać dobrego kalafiora? Wybierz kalafiora o jasno-białym kolorze. Unikaj tych z odcieniami żółci, brązu lub plamami. Sprawdź liście otaczające różyczki kalafiora. Powinny być świeże, zielone i bez przebarwień. Różyczki kalafiora powinny być zwarte i dobrze spięte, bez widocznych plam czy przebarwień. Spróbuj lekko docisnąć kalafior. Jeśli jest sprężysty, to oznacza, że jest świeży.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI – słodka papryka, sól i pieprz, oliwa z oliwek.
OPCJONALNIE – panierka Panko oraz ser Grana Padano lub Parmezan. Panierka Panko to japońska bułka tarta. Panierka Panko różnicy się od zwykłej poziomem rozdrobnienia. Panierka Panko ma ciekawą lekką i chrupiącą konsystencję. Jest to wynik używania chleba japońskiego, który jest specjalnie przygotowywany, aby uzyskać większe, bardziej puszyste kawałki. W porównaniu do zwykłej bułki tartej, która często jest drobniejsza i bardziej mielona, panierka Panko nadaje potrawom bardziej chrupiącą warstwę. Wprawdzie panierka Panko jest idealna w tym przepisie, ale jeśli nie możesz jej nigdzie kupić (bo niestety nie jest wszędzie dostępna), to możesz użyć zwykłej bułki tartej.
PIECZONY KALAFIOR. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Odetnij liście kalafiora i rozdziel na różyczki. W razie konieczności różyczki pokrój na mniejsze części. Kawałki kalafiora powinny być w miarę równe. Kawałki przełóż do większej miski, dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, słodką paprykę oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Jeśli chcesz możesz tez dodać trochę ostrej papryki. Dobrze wszystko wymieszaj, aby przyprawy ładnie obtoczyły wszystkie kawałki.
KROK 2.
Ten krok jest opcjonalny. Jeśli chcesz możesz dodać wymieszaną panierkę Panko (ewentualnie zwykłą bułkę tartą) z serem Grana Padano albo Parmezanem. Ser zetrzyj na tarce o grubych albo małych oczkach i wymieszaj w miseczce z panierką lub bułką. Następnie posyp taką mieszanką kalafiora i dobrze przemieszaj.
KROK 3.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Papier lekko nasmaruj oliwą z oliwek. Przełóż kawałki na blaszkę i rozłóż na całej powierzchni, aby nie nachodziły się na siebie. Piecz w dobrze nagrzanym do 220 stopni (góra – dół) albo 200 stopni (jeśli termoobieg) przez 20 minut, następnie otwórz piekarnik, przemieszaj łopatką i piecz jeszcze 10 minut. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu, najlepiej z ulubionym sosem np. czosnkowym.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Podrzucam też inny pomysł na pieczonego kalafiora, tym razem w cieście czosnkowym:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Cały kalafior można podzielić na 4 porcje.
Kalorie zostały policzone z wszystkich składników (łącznie z oliwą, serem oraz panierką).
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 237
BIAŁKO: 7,5 g
TŁUSZCZE: 17,2 g
WĘGLOWODANY: 16 g
PIECZONY KALAFIOR. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Pieczony kalafior. Świetny przepis z niespodzianką ♥
Opis:
Pomysł na pyszny dodatek do obiady albo osobną, zdrową przekąskę, czyli pieczony kalafior z przyprawami z opcjonalnym dodatkiem panierki, zrobionej z twardej sera i panierki Panko.
Składniki:
Przygotowanie:
- Odetnij liście kalafiora i rozdziel na różyczki. W razie konieczności różyczki pokrój na mniejsze części. Kawałki kalafiora powinny być w miarę równe. Kawałki przełóż do większej miski, dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, słodką paprykę oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Jeśli chcesz możesz tez dodać trochę ostrej papryki. Dobrze wszystko wymieszaj, aby przyprawy ładnie obtoczyły wszystkie kawałki.
- Ten krok jest opcjonalny. Jeśli chcesz możesz dodać wymieszać panierkę Panko (ewentualnie zwykłą bułkę tartą) z serem Grana Padano albo Parmezanem. Ser zetrzyj na tarce o grubych albo małych oczkach i wymieszaj w miseczce z panierką lub bułką. Następnie posyp taką mieszanką kalafiora i dobrze przemieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Papier lekko nasmaruj oliwą z oliwek. Przełóż kawałki na blaszkę i rozłóż na całej powierzchni, aby nie nachodziły się na siebie. Piecz w dobrze nagrzanym do 220 stopni (góra – dół) albo 200 stopni (jeśli termoobieg) przez 20 minut, następnie otwórz piekarnik, przemieszaj łopatką i piecz jeszcze 10 minut. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu, najlepiej z ulubionym sosem np. czosnkowym.