Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, wiosenne śniadanie, obiad lub kolację, frittata z brokułami i groszkiem to coś, co musisz spróbować! Robiłam już wiele wersji frittaty – z ziemniakami, szpinakiem, a nawet pieczarkami – ale ta zielona, lekka, pełna warzyw propozycja totalnie skradła moje serce. Serio, to moja nowa ulubiona frittata, a mama, która próbowała jej razem ze mną, jednogłośnie stwierdziła, że “jak na razie lepszej nie jadłam”! Kremowa, delikatna dzięki śmietance i pełna smaku dzięki żółtemu serowi – to idealne połączenie.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…
Dla niewtajemniczonych – frittata to włoski omlet pieczony w piekarniku, który można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki. A brokuły w frittacie? To absolutny hit. To warzywo jest tak uniwersalne, że świetnie sprawdza się nie tylko w zupach czy zapiekankach, ale też właśnie w tej zielonej wersji frittaty. Dodatek mrożonego groszku to strzał w dziesiątkę – razem tworzą duet, który smakuje świeżo, lekko i wiosennie. Koniecznie wypróbuj ten przepis – frittata z brokułami, groszkiem i serem to danie, do którego będziesz wracać!
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA FRITTATĘ Z BROKUŁEM I SEREM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Składniki na 4 porcje:
🔹 8 jajek, rozmiar L
🔹 200 g śmietanki 30%
🔹 1 średnia cebula
🔹 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
🔹 1 szklanka mrożonego groszku
🔹 2 łyżki oleju do podsmażenia cebulki (plus opcjonalnie trochę masła, masło przyda się także do wysmarowania formy do pieczenia)
🔹 około 130–150 g żółtego sera (100 g do środka oraz 30–50 g do posypania na wierzchu)
🔹 sól i pieprz do smaku – np. 1 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki pieprzu (lub więcej wedle uznania)
🔹 500 g brokuł, podzielony na różyczki
🔹 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekany

FRITTATA Z BROKUŁEM I SEREM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Brokuła podziel na różyczki, ugotuj 4 minuty we wrzątku lub na parze. Odcedź i pozostaw chwilę do przestudzenia i osuszenia.

KROK 2.
Cebulę pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku zetrzyj na tarce albo posiekaj. Na patelni rozgrzej trochę oleju (opcjonalnie dodaj łyżkę masła) i podsmaż cebulkę przez 3 – 4 minuty aż do zeszklenia, a potem wrzuć na patelnię mrożony groszek, przemieszaj ze cebulką i smaż około 3 – 4 minuty. Na koniec dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż jeszcze z minutę. Zdejmij patelnię z ognia i zostaw chwilę do przestudzenia.

KROK 3.
Do miski wbij 8 jajek i dobrze je rozbełtaj. Następnie wlej śmietankę 30 %, przemieszaj i dodaj sól i pieprz, posiekany szczypiorek oraz większość żółtego sera (100 g) ( u mnie Edamski). Dobrze przemieszaj aż do połączenia.


KROK 4.
Do naczynia do zapiekania wysmaruj masłem. Na dno naczynia wyłóż równomiernie mniej więcej połowę zawartości patelni, na to wyłóż różyczki brokułu. Potem wylej przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Na sam koniec wyłóż, na wierzch drugą część zawartości patelni oraz resztę startego sera (30 – 50 g).


KROK 5.
Naczynie do zapiekania włóż do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 35 – 40 minut. Ważne! Przed wyjęciem naczynia z piekarnika otwórz piekarnik i ostrożnie potrząśnij naczynie (pamiętaj o rękawicy kuchennej!) i zwróć uwagę głównie na środek. Jeśli środek jest ścięty i stabilny i nie widzisz żadnych luźnych części to znak, że frittata jest gotowa.

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE POMYSŁY NA DANIA Z JAJKAMI. SZCZEGÓLNIE POLECAM:
Frittata z ziemniakami i serkiem wiejskim. – Kuchnia Izy
Frittata z dynią. Pełna białka. – Kuchnia Izy
Frittata z warzywami i pieczarkami. Pełna białka! – Kuchnia Izy
Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy
Frittata z cukinią i serem. – Kuchnia Izy
Muffiny jajeczne z serkiem wiejskim i fetą. – Kuchnia Izy
Pasztet jajeczny z pieczarkami. – Kuchnia Izy
Szakszuka z papryką i pomidorami. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 598
💪 Białko: 30 g
🧈 Tłuszcze: 45 g
🥔 Węglowodany: 18 g

FRITTATA Z BROKUŁEM I GROSZKIEM. SŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Frittata z brokułem i serem.
Składniki
- 8 jajek, rozmiar L
- 200 g śmietanki 30 %
- średnia cebula
- 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
- szklanka mrożonego groszku
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebulki (plus opcjonalnie trochę masła) – około 130 – 140 g masło przyda się także do wysmarowania formy
- około 130 – 150 g żółtego sera (100 g do środka oraz 30 – 50 g do posypania na wierzchu)
- sól i pieprz do smaku np. łyżeczka soli oraz pół łyżeczki pieprzu (lub nieco więcej)
- 500 g brokuł
- pęczek szczypiorek
Instrukcje
- Brokuła podziel na różyczki, ugotuj 4 minuty we wrzątku lub na parze. Odcedź i pozostaw chwilę do przestudzenia.
- Cebulę pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku zetrzyj na tarce albo posiekaj. Na patelni rozgrzej trochę oleju (opcjonalnie dodaj łyżkę masła) i podsmaż cebulkę przez 3 – 4 minuty aż do zeszklenia, a potem wrzuć na patelnię mrożony groszek, przemieszaj ze cebulką i smaż około 3 – 4 minuty. Na koniec dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż jeszcze z minutę. Zdejmij patelnię z ognia i zostaw chwilę do przestudzenia.
- Do miski wbij 8 jajek i dobrze je rozbełtaj. Następnie wlej śmietankę 30 %, dodaj sól i pieprz, posiekany szczypiorek oraz większość żółtego sera (100 g) ( u mnie Edamski). Dobrze przemieszaj aż do połączenia.
- Do naczynia do zapiekania wysmaruj masłem. Na dno naczynia wyłóż równomiernie mniej więcej połowę zawartości patelni, na to wyłóż różyczki brokułu. Potem wylej przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Na sam koniec wyłóż, na wierzch drugą część zawartości patelni oraz resztę startego sera (30 – 50 g).
- Naczynie do zapiekania włóż do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 35 – 40 minut. Ważne! Przed wyjęciem naczynia z piekarnika otwórz piekarnik i ostrożnie potrząśnij naczynie (pamiętaj o rękawicy kuchennej!) i zwróć uwagę głównie na środek. Jeśli środek jest ścięty i stabilny i nie widzisz żadnych luźnych części to znak, że frittata jest gotowa.
Film
❓ Najczęstsze pytania o frittatę z brokułami
🔹 Czy frittata nadaje się do odgrzewania?
Tak, zdecydowanie. Możesz przechować ją w lodówce przez 2–3 dni i odgrzewać w piekarniku lub na patelni pod przykryciem. Świetnie smakuje także na zimno – idealna do lunchboxa!
🔹 Czy można zamrozić frittatę?
Tak, ale najlepiej pokroić ją wcześniej na porcje i zawinąć w folię aluminiową lub zapakować próżniowo. Rozmrażaj w lodówce i odgrzewaj w piekarniku.

