Gotowe tortellini jest idealne do przygotowania szybkiego i jednocześnie bardzo dobrego obiadu. I powiem Tobie, że tortellini z mięsem mielonym i mozzarellą to świetna propozycja na sycący posiłek. Smakuje trochę jak spaghetti bolognese (sos jest podobny), ale dzięki użyciu tortellini danie jest nieco ciekawsze niż zwykłe spaghetti. Ja użyłam mięso mielone wieprzowe, ale jeśli chcesz możesz użyć mięso mielone wołowe, a nawet nieco zdrowsze drobiowe.
Danie tak mi smakowało, że musiałam się powstrzymywać, żeby nie zjeść więcej 😉 W końcu zrobiłam tyle, żeby starczyło dla czterech osób (cztery porcje) i tym razem nie mogłam liczyć na dokładkę. Wszyscy zjedli swoją część 😉 Do przygotowania dania na 4 porcje użyłam tylko jednego 250 gramowego opakowania tortellini i moim zdaniem to wystarczy – pozostałe składniki sprawiają, że danie jest pożywne i z pewnością się najesz…
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA OBIAD Z TORTELLINI I ZOBACZ JAK ŁATWO JEST GO ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
TORTELLINI – Wybierz świeże tortellini, które są w sklepowych lodówkach, a nie na półkach. W sklepach jest kilka smaków do wyboru, więc wybierz swój ulubiony. Ja akurat użyłam tortellini z nadzieniem ze szpinakiem i sera ricotta.
MIĘSO MIELONE – Najlepiej użyć mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki albo karkówki. Jeśli masz taką możliwość, to poproś o zmielenie mięsa na miejscu, przy ladzie zamiast kupować te z lodówki w paczkach. Zamiast mięsa wieprzowego spokojnie można użyć mięso wołowe albo nawet drobiowe.
POMIDORY W PUSZCE – Wystarczy jedna puszka pomidorów, najlepiej drobno krojonych. Polecam pomidory włoskiej firmy Mutti.
MOZZARELLA – Dodanie sera jest opcjonalnie, ale z pewnością ser sprawia, że danie jest bogatsze w smaku. Użyj ser, który dobrze i szybko się topi, czyli mozzarellę, cheddar, czy gouda.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: sól i pieprz, czosnek, koncentrat pomidorowy, woda, zioła prowansalskie, słodka papryka w proszku.
TORTELLINI Z MIĘSEM MIELONYM W SOSIE POMIDOROWYM. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.
KROK 1.
Na patelni rozgrzej olej roślinny i kiedy się rozgrzeje to wrzuć mięso mielone, rozdrobnij go łopatką, dobrze posól i popierz i smaż kilka minut. Kiedy będzie całkowicie usmażone, to zdejmij je z patelni i odłóż na osobny talerz.
KROK 2.
W razie konieczności dodaj więcej oleju i wrzuć na patelnię pokrojoną na małe kawałki marchewkę i pokrojoną na kawałki cebulkę. Przemieszaj i smaż warzywa na mniejszym ogniu około 5 – 6 minut aż zmiękną. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać. Następnie dodaj starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszaj i przesmaż go z warzywami około minutę.
KROK 3.
Kiedy warzywa będą podsmażone to wrzuć z powrotem na patelnię usmażone mięso mielone, dodaj koncentrat pomidorowy i dobrze przemieszaj. Przesmaż mięso z koncentratem około minutę.
KROK 4.
Teraz wlej na patelnię pomidory w puszce (najlepiej drobno krojone), wodę, dodaj zioła prowansalskie, słodką paprykę w proszku oraz sól i pieprz. Dobrze wszystko przemieszaj i gotuj na małym ogniu około 8 – 10 minut (czas liczony od momentu zagotowania się sosu). Sos w tym czasie powinien zgęstnięć.
KROK 5.
W międzyczasie ugotuj tortellini według instrukcji na opakowaniu. Tortellini będzie się gotować bardzo krótko (około jednej minuty). Pamiętaj, żeby nie trzymać tortellini dłużej w wodzie niż podano na opakowaniu, bo może stać się “papkowate”. Kiedy tortellini będzie gotowe, to dodaj go do sosu i przemieszaj. Możesz też dodać ser. Startym na starce serem np. mozzarella posyp tortellini i odczekaj 2 – 3 minuty, aż się trochę roztopi. Możesz na te 2 – 3 minuty przykryć patelnię pokrywką. Podawaj od razu.
ŻYCZĘ SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Koniecznie sprawdź również inne moje przepisy z mięsem mielonym:
Gnocchi z mięsem mielonym w sosie pomidorowo – śmietanowym. Łatwy obiad! – Kuchnia Izy
Pulpety w sosie pieczarkowym. Hit na Tik-Tok-u! – Kuchnia Izy
Klops wieprzowy w stylu amerykańskiego “meatloaf”. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całe danie można podzielić na 4 porcje.
Jedna porcja (policzona wraz olejem do smażenia) będzie miała:
KALORIE: 687
BIAŁKO: 38 g
TŁUSZCZE: 41,7 g
WĘGLOWODANY: 40,5 g
TORTELLIN Z MIĘSEM MIELONYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWNIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Szybki obiad z tortellini i mięsem mielonym.
Opis:
Pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, czyli tortellini z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z dodatkiem sera. Jest prosty do zrobienia, a jednocześnie efekt jest znakomity.
Składniki:
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej roślinny i kiedy się rozgrzeje to wrzuć mięso mielone, rozdrobnij go łopatkę, dobrze posól i popierz i smaż kilka minut. Kiedy będzie całkowicie usmażone, to zdejmij je z patelni i odłóż na osobny talerz.
- W razie konieczności dodaj więcej oleju i wrzuć na patelnię pokrojoną na małe kawałki marchewkę i pokrojoną na kawałki cebulkę. Przemieszaj i smaż warzywa na mniejszym ogniu około 5 – 6 minut aż zmiękną. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać. Następnie dodaj starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszaj i przesmaż go z warzywami około minutę.
- Kiedy warzywa będą podsmażone to wrzuć z powrotem na patelnię usmażone mięso mielone, dodaj koncentrat pomidorowy i dobrze przemieszaj. Przesmaż mięso z koncentratem około minutę.
- Teraz wlej na patelnię pomidory w puszce (najlepiej drobno krojone), wodę, dodaj zioła prowansalskie, słodką paprykę w proszku oraz sól i pieprz. Dobrze wszystko przemieszaj i gotuj na małym ogniu około 8 – 10 minut (czas liczony od momentu zagotowania się sosu). Sos w tym czasie powinien zgęstnięć.
- W międzyczasie ugotuj tortellini według instrukcji na opakowaniu. Tortellini będzie się gotować bardzo krótko (około jednej minuty). Pamiętaj, żeby nie trzymać tortellini dłużej w wodzie niż podano na opakowaniu, bo może stać się “papkowate”. Kiedy tortellini będzie gotowe, to dodaj go do sosu i przemieszaj. Możesz też dodać ser. Startym na starce serem np. mozzarella posyp tortellini i odczekaj 2 – 3 minuty, aż się trochę roztopi. Możesz na te 2 – 3 minuty przykryć patelnię pokrywką. Podawaj od razu.