To będzie jedna z najlepszych zup jakie zjesz. Ta zupa brokułowa z serkiem topionym to świetny pomysł na rodzinny obiad. Zupa ma przyjemny, warzywno-serowy smak i polubią ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Chociaż pewnie niektórym dzieciom trzeba będzie zupę zblendować 😉 Ja osobiście bardzo lubię zupę z warzywami, zwłaszcza z brokułami, a dodanie serka topionego tak mocno wzbogaca smak zupy, że nie wyobrażam sobie, aby go od czasu do czasu nie dodać 🙂
Zupa jest prosta do zrobienia i spokojnie można ją zrobić na rosole np. z dnia poprzedniego, jak i na bulionie warzywnym albo drobiowym. Oczywiście pyszna, rozgrzewająca i odżywcza zupa jest idealna w okresie jesienno-zimowym, ale tak naprawdę jest to propozycja świetna na cały rok. Jeśli masz już gotową “bazę”, czyli bulion albo rosół, to tę zupę przyrządzisz w około 30 – 40 minut, więc spokojnie można ją zaliczyć do “szybkich obiadów”. Łap przepis….
NAJPIER OBEJRZYJ TO VIDEO ZPRZEPISEM NA ZUPĘ BROKUŁOWĄ Z SERKIEM TOPIONYM I ZOBACZ JAK ŁATWO MOŻNA JĄ ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
BULION ALBO ROSÓŁ – Do tej zupy świetny będzie czysty, przelany przez sitko rosół np. z dnia poprzedniego albo bulion drobiowy lub warzywny. Możesz kupić gotowy bulion w słoiczku np. Winiary i rozprowadzić go w wodzie według instrukcji na opakowaniu – jeśli chcesz przyrządzić tę zupę na szybko, a nie masz domowego bulionu.
BROKUŁY – Będzie potrzebny jeden duży brokuł (minimum 500 g). Brokuła pokrój na malutkie kawałki (jedną różyczkę na minimum 3 kawałki).
SEREK TOPIONY – Wybierz zwykły topiony serek śmietankowy bez dodatków smakowych (chyba że ten dodatek smakowy to zioła albo czosnek, wtedy spokojnie można taki dodać). Najlepiej kupić serek swojej ulubionej marki. Ja użyłam popularne “trójkąciki” firmy Hochland.
CEBULA I CZOSNEK – Wybierz dowolną cebulę, chociaż ja polecam do tej zupy czerwoną cebulę. Użyj minimum 3 ząbki czosnku. Jeśli ząbki są małe/cienkie to możesz dodać nawet 4.
MĄKA PSZENNA – Mąką zagęszczamy trochę zupę.
ZIEMNIAKI – Ziemniaki są koniecznym dodatkiem. Wzbogacą smak i sprawią, że zupa jest bardziej treściwa. Po ugotowaniu polecam część ziemniaków podusić ubijakiem do ziemniaków – dzięki temu zupa będzie dodatkowo gęsta.
POZOSTAŁE DODATKI – Suszony tymianek, sól i pieprz, natka pietruszki, masło i trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego.
ZUPA BROKUŁOWA Z SERKIEM TOPIONYM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
W garnku rozpuść masło i dolej troszkę oliwy lub oleju. Wrzuć pokrojona drobno cebulkę i przesmaż ją 2 minuty, a następnie dodaj starty na tarce czosnek i suszony tymianek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką 1 minutę.
KROK 2.
Teraz posyp cebulkę mąką pszenną i przesmaż około pół minuty, mieszając. Następnie od razu wlej bulion albo rosół, przecedzony przez sitko. Podczas wlewania, cały czas mieszaj np. drewnianą łopatką, aby nie powstały grudki mąki. Kiedy bulion się zagotuje to dodaj pokrojone w dość małą kostkę ziemniaki, sól oraz pieprz. Gotuj ziemniaki około 20 minut (do miękkości). Po tym czasie część ziemniaków, tak z połowę możesz lekko zdusić ubijakiem.
KROK 3.
Brokuła pokrój dość drobno, Każdą różyczkę brokuła pokrój na minimum 3 części. Po tych 20 minutach gotowania ziemniaków, dodaj do zupy kawałki brokuła i gotuj zupę pod przykryciem 5 minut. Następnie wrzuć serek topiony (w małych kawałkach), przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze z 5-10 minut. Kiedy zobaczysz, że serek się całkowicie roztopił, to zupa jest gotowa. Na koniec warto dodać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego ♥
UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Chcesz wypróbować inny pyszny przepis na zupę brokułową, która jest hitem na moich Social Media? Koniecznie sprawdź:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Całą zupę można podzielić na 6 porcji.
Każda z porcji będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 274
BIAŁKO: 7,6 g
TŁUSZCZE: 13,5 g
WĘGLOWODANY: 32,3 g
ZUPA BROKUŁOWA Z SERKIEM TOPIONYM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Zupa brokułowa z serkiem topionym.
Opis:
Pyszna propozycja dla posiłek, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci, czyli zupa z brokułami, ziemniakami i serkiem. Zupa ma bogaty smak i kremowa konsystencję.
Składniki:
Przygotowanie:
- W garnku rozpuść masło i dolej troszkę oliwy z oliwek lub ewentualnie oleju. Wrzuć pokrojona drobno cebulkę i przesmaż ją 2 minuty, a następnie dodaj starty na tarce czosnek i suszony tymianek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką 1 minutę.
- Teraz posyp cebulkę mąką pszenną i podsmaż około pół minuty, mieszając. Następnie od razu wlej bulion albo rosół. Podczas wlewania, cały czas mieszaj np. drewnianą łopatką, aby nie powstały grudki mąki. Kiedy bulion się zagotuje to dodaj pokrojone w dość małą kostkę ziemniaki, sól oraz pieprz. Gotuj ziemniaki około 20 minut (do miękkości).
- Brokuła pokrój dość drobno, Każdą różyczkę brokuła pokrój na minimum 3 części. Po tych 20 minutach gotowania ziemniaków, dodaj do zupy kawałki brokuła i gotuj zupę pod przykryciem 5 minut. Następnie wrzuć serek topiony (w małych kawałkach), przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze z 5-10 minut. Kiedy zobaczysz, że serek się całkowicie roztopił, to zupa jest gotowa. Na koniec warto dodać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego ♥