Chlebek bananowy z orzechami! Tak dobrego jeszcze nie jadłam♥

By misziza
2023-10-19

Chlebek bananowy z orzechami to będzie hit w Twoim domu, zwłaszcza jeśli naprawdę lubisz smak bananów – do zrobienia tego pysznego chlebka użyłam aż trzech bananów. Ten chlebek jest odpowiednio słodki, wilgotny, ale też spory dodatek orzechów sprawia, że jest jeszcze bardziej wyjątkowy. Istnieje wiele sposobów i przepisów na zrobienie pysznego chlebka bananowego, ale ten przepis, który tutaj podsyłam jest zdecydowanie wart wypróbowania.

Chlebek bananowy (w niektórych krajach nazywany banana bread) to rodzaj ciasta, wypieku czy słodkiego chleba, którego głównym składnikiem są dojrzałe banany – im bardziej dojrzałe tym lepiej, bo mocno dojrzałe banany są naturalnie słodkie. Zdradzisz Ci pewną tajemnice? Ja naprawdę lubię historię, również tę związaną z kulinariami i chętnie dowiaduję się skąd bierze się popularność pewnego rodzaju jedzenia. No i tak… Zaraz Ci opowiem pewną historię, ale najpierw…

Obejrzyj to video z przepisem na chlebek bananowy z orzechami i zobacz jak łatwo jest go zrobić:

chlebek bananowy

Chciałabym dokończyć poprzednią kwestię 😉 Otóż światową popularność chlebka bananowego zawdzięczamy Amerykanom, którzy zajadali się nim z ogromną chęcią już w pierwszej połowie XX wieku. Banany stały się popularne w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku, zwłaszcza po wprowadzeniu technologii chłodzenia, która pozwoliła na ich transport z dalekich miejsc. W czasach Wielkiego Kryzysu w latach 30. XX wieku, ludzie szukali sposobów, aby nie marnować jedzenia. Dojrzałe banany, które stały się zbyt miękkie do jedzenia, były idealne do wypieków, tak więc chlebek bananowy stał się popularny jako sposób na wykorzystanie nadmiaru dojrzałych bananów. W Polsce, jak i wielu innych miejscach na świecie chlebek bananowy stał się bardziej popularny w XXI wieku, zwłaszcza wśród osób szukających zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych słodkości oraz wśród miłośników kuchni amerykańskiej.

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO ZROBIENIA CHLEBKA BANANOWEGO:

BANANY – Będą potrzebne trzy naprawdę dojrzałe banany. Im bardziej dojrzałe (czyli mocno brązowe), tym lepiej. Dojrzałe banany są znacznie słodsze niż te mniej dojrzałe. W miarę dojrzewania skrobia w bananach przekształca się w cukry, co sprawia, że są one idealne do dodawania naturalnej słodyczy do wypieków. Miąższ mocno dojrzałych bananów jest miękki i wilgotny, co ułatwia jego rozgniatanie na jednolitą masę. Ta wilgotność dodaje też chlebkowi miękkości i sprawia, że jest bardziej soczysty.

chlebek-bananowy-banany
chlebek-bananowy-banany

SODA OCZYSZCZONA – Jako środek spulchniający użyłam właśnie sodę. Banany, zwłaszcza te bardziej dojrzałe, mają pewną zawartość kwasów. Soda oczyszczona reaguje z tymi kwasami, wytwarzając wspomniane wcześniej bąbelki dwutlenku węgla. Jeśli do ciasta dodawane są inne składniki o charakterze kwasowym, tak jak w naszym przypadku jogurt grecki, to reakcja ta będzie jeszcze bardziej wyraźna.

CUKIER – UWAGA! Najlepiej użyć zarówno cukru brązowego, jaki zwykłego białego. Cukier brązowy zawiera melasę, co nadaje mu charakterystyczny głęboki, karmelowy smak. Cukier brązowy może wpłynąć na teksturę chlebka, czyniąc go bardziej miękkim i gęstym. Cukier biały zwykle daje bardziej chrupiącą skorupkę i delikatniejszą strukturę wewnętrzną. Kombinacja obu cukrów pozwala na uzyskanie pożądanej tekstury zarówno na zewnątrz, jak i w środku chlebka. Jeśli jednak chcesz użyć tylko jeden rodzaj, to też możesz to zrobić – efekt końcowy może być jednak nieznacznie inny.

JOGURT GRECKI – Jogurt grecki można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną albo gęstym jogurtem naturalnym. Dlaczego go dodałam? Zarówno jogurt grecki, jak i kwaśna śmietana dodają wilgotności do ciasta, co przekłada się na soczysty i miękki chlebek bananowy. Wilgotność ta pomaga także w dłuższym zachowaniu świeżości chlebka.

JAJKA – Użyj dwa jajka rozmiar L. Najlepiej kupować jajka oznaczone numerem 1 (wolny wybieg) albo 0 (chów ekologiczny).

MĄKA PSZENNA I SÓL  – Podstawowe składniki. Użyj mąki pszennej tortowej. Dodanie odrobiny soli do ciasta wyostrza i podkreśla inne smaki.

EKSTRAKT WANILIOWY – Dodanie ekstraktu waniliowego do ciasta pozwala uzyskać delikatny, subtelny smak wanilii, który działa jako wyróżnik smakowy i dodaje charakteru ciastu. 

OLEJ ROSLINNY – Olej roślinny doda chlebkowi bananowemu miękką i wilgotną teksturę.

ORZECHY – Orzechy są w tym przepisie dodatkiem, więc jak ich nie dodasz wcale, to chlebek też wyjdzie bardzo dobry. Ja polecam jednak je dodać, bo chlebek zyskuje dzięki nim wyjątkowego smaku. Możesz użyć dowolnych orzechów. Pierwszym wyborem będą oczywiście orzechy włoskie. Ja natomiast postanowiłam użyć orzechowego mix-u i wykorzystałam mieszankę orzechów.

orzechy-do-chlebka-bananowego
orzechy-do-chlebka-bananowego

CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI. PRZYGOTOWANIE:

KROK 1.

Mocno dojrzałe banany przełóż do większej miski i bardzo dobrze rozgnieć widelcem albo np. ubijakiem do ziemniaków. Dodaj jogurt grecki, olej roślinny, jajka, ekstrakt waniliowy i bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa.

chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-1.
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-1.

KROK 2.

W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier brązowy oraz biały, sodę oczyszczoną oraz sól. Dobrze je przemieszaj, aby się połączyły.

chlebek bananowy z orzechami, przygotowanie, krok 2
chlebek bananowy z orzechami, przygotowanie, krok 2

KROK 3.

Przelej składniki mokre do składników suchych i dobrze wymieszaj, tak aby się połączyły. Mieszaj tylko do czasu, aż składniki wyraźnie się połączą. Następnie posiekaj drobno dowolne orzechy. Połowę orzechów wmieszaj w ciasto. Drugą połowę używa się do wyłożenia na wierzch.

chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-3-1
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-3-1

KROK 4.

Wyłóż ciasto do foremki (foremkę warto wcześniej lekko wysmarować jakimś tłuszczem np. masłem) i wyrównaj. Na wierzch wyłóż równo resztę posiekanych orzechów. Piecz chlebek bananowy w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55-60 minut. Warto zrobić test suchego patyczka, czyli wbić drewniany patyczek w ciasto i sprawdzić czy jest suchy. Po wyjęciu ciasto musi ostygnąć.

chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-4.
chlebek-bananowy-przygotowanie-krok-4.
chlebek-bananowy-z-orzechami-przepis
chlebek-bananowy-z-orzechami-przepis

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE JESZCZE INNE, FAJNE POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE DOJRZAŁYCH BANANÓW:

Czekoladowy chlebek bananowy. Cudo – Kuchnia Izy

Chlebek bananowy z czekoladą. Z 2 bananów. – Kuchnia Izy

Przepis na prosty chlebek bananowy. – Kuchnia Izy

Muffiny bananowe z kawałkami czekolady. – Kuchnia Izy

CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE. MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

Chlebek bananowy z orzechami! Tak dobrego jeszcze nie jadłam♥

Czas łącznie:1 godzina 10 minut

Opis

Pyszny, odpowiednio słodki i wilgotny chlebek bananowy, który jest idealny jako deser albo na słodkie śniadanie albo kolacje. Taki chlebek to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mocno dojrzałe banany przełóż do większej miski i bardzo dobrze rozgnieć widelcem albo np. ubijakiem do ziemniaków. Dodaj jogurt grecki, olej roślinny, jajka, ekstrakt waniliowy i bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa.
  2. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier brązowy oraz biały, sodę oczyszczoną oraz sól. Dobrze je przemieszaj, aby się połączyły.
  3. Przelej składniki mokre do składników suchych i dobrze wymieszaj, tak aby się połączyły. Mieszaj tylko do czasu, aż składniki wyraźnie się połączą. Następnie posiekaj drobno orzechy. Połowę orzechów wmieszaj w ciasto. Drugą połowę używa się do wyłożenia na wierzch.
  4. Wyłóż ciasto do foremki (foremkę warto wcześniej lekko wysmarować jakimś tłuszczem np. masłem) i wyrównaj. Na wierzch wyłóż równo resztę posiekanych orzechów. Piecz chlebek bananowy w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55-60 minut. Warto zrobić test suchego patyczka, czyli wbić drewniany patyczek w ciasto i sprawdzić czy jest suchy. Po wyjęciu ciasto musi ostygnąć.

Join the Conversation

  1. Chlebek był pyszny. Jeden z najlepszych jakie jadłam. Dodałam same orzechy włoskie, bo nie miałam mieszanki orzechowej 🙂 Dzięki za przepis.

    1. Super, że przepis się spodobał i chlebek się udał 🙂 Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close